Madžarska poročilo o vladavini prava označuje za absurdno in neutemeljeno

Budimpešta, 30. septembra - Madžarska vlada se je kritično odzvala na danes predstavljeno poročilo o vladavini prava v članicah EU. Poročilu očita, da je absurdno in neutemeljeno ter po njeni oceni ne more služiti kot osnova za nadaljnjo razpravo o vladavini prava v uniji.

Belgija, Bruselj.
Evropska komisija je objavila prvo vseevropsko poročilo o stanju pravne države.
Podpredsednica komisije in evropska komisarka za vrednote in preglednost Vera Jourova in evropski komisar za pravosodje in potrošnike Didier Reynders na novinarski konferenci.
Foto: Thierry Monasse/STA

Koncept in metodologija poročila sta po oceni madžarske pravosodne ministrice Judit Varga pomanjkljiva, njegovi viri neuravnoteženi, vsebina pa neutemeljena.

Danes objavljeno poročilo v primeru Madžarske med drugim izraža zaskrbljenost glede neodvisnosti sodstva in svari pred pomanjkljivim ukrepanjem proti korupciji med najvišjimi uradniki.

Poročilo prihaja v senci poziva madžarskega premierja Viktorja Orbana k odstopu ene od ključnih oseb pri pripravi poročila, podpredsednice komisije za vrednote in preglednost Vere Jourove zaradi njenih izjav o "bolni demokraciji" na Madžarskem.

spo/vb/spo
© STA, 2020