V Goriških Brdih zaključujejo s trgatvijo

Dobrovo, 30. septembra - V Goriških Brdih zaključujejo z letošnjo trgatvijo, bojijo se slabega vremena, ki bi otežilo pobiranje grozdja. V izbranih vinogradih rdečih sort pa bodo počakali, da bo grozdje doseglo optimalno tehnološko zrelost. V Kleti Brda pričakujejo okrog 7500 ton grozdja, ki je letos zaradi vremenskih razmer izjemno kvalitetno in zdravo.

Dobrovo v Goriških Brdih.
Novinarska konferenca Kleti Brda ob zaključku letošnje trgatve.
Direktor Kleti Brda Silvan Peršolja in glavni enolog Kleti Brda Darinko Ribolica.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Dobrovo v Goriških Brdih.
Novinarska konferenca Kleti Brda ob zaključku letošnje trgatve.
Enolog Kleti Brda Darinko Ribolica.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Dobrovo v Goriških Brdih.
Novinarska konferenca Kleti Brda ob zaključku letošnje trgatve.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Dobrovo v Goriških Brdih.
Novinarska konferenca Kleti Brda ob zaključku letošnje trgatve.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Dobrovo v Goriških Brdih.
Novinarska konferenca Kleti Brda ob zaključku letošnje trgatve.
Direktor Kleti Brda Slvan Peršolja.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Pridelek belih sort ocenjujejo za kakovostno nadpovprečen. Nekoliko več pozornosti pa bodo letos zahtevale rdeče sorte, saj je bilo dozorevanje izrazito neenakomerno in je bilo potrebno več dogovarjanja z vinogradniki.

Težave zaradi večjih količin vina, ki so ostale v kleti zaradi epidemije novega koronavirusa in zato skoraj ustavljenega izvoza, briški vinogradniki rešujejo tudi s pomočjo državnih ukrepov. Na destilacijo bodo iz Kleti Brda odpeljali okoli milijon litrov vina.

rr/jaz
© STA, 2020