Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Mediana: Prebivalci Slovenije zaščitne maske običajno nosijo, niso pa enotni o šoli brez mask

Ljubljana, 29. septembra - Večina prebivalcev Slovenije zaščitne maske nosi, medtem pa niso prepričani, ali naj otroci v šoli imajo maske ali ne, je pokazala raziskava Mediane o upoštevanju odloka o priporočenem oz. obveznem nošenju mask. Devet od desetih vprašanih pravi, da maske vsaj ponavadi nosijo tam, kjer so obvezne oz. priporočene, so sporočili z inštituta.

Ljubljana, Slovenska cesta.
Uporaba mask ali drugih oblik zaščite ustno-nosnega predela obraza je obvezna tudi na prostem, če ni mogoče zagotavljati medosebne razdalje najmanj dveh metrov.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Skoraj 70 odstotkov vprašanih maske nosi vedno, četrtina pa ponavadi. Štirje odstotki pravijo, da zaščitnih mask običajno ne nosijo, slaba dva odstotka vprašanih pa mask nikoli ne uporabljata.

Glede poziva ravnateljev osnovnih in srednjih šol za šole brez zaščitnih mask je javnost razdeljena. Dobra polovica poziv podpira, skoraj 30 odstotkov se s pozivom ravnateljev ne strinja in 16 odstotkov o tem nima mnenja oz. ne želi odgovoriti, so pri Mediani zapisali v sporočilu za javnost.

sag/apo
© STA, 2020