Prvič obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

Ljubljana, 29. septembra - V Sloveniji in po svetu danes obeležujemo prvi mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrane, ki ga je s podporo Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo razglasila Generalna skupščina ZN.

Ljubljana.
Zavržena hrana, smeti.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Zavržena hrana ustvarja velik pritisk na naravne vire in okolje, saj proizvodnja hrane in živil izrablja dragocene vire, kot so tla, voda, energija in goriva, povezana je tudi z izpusti toplogrednih plinov. Ko izgubimo hrano, izgubimo tudi vse vire, ki so bili vključeni v njeno proizvodnjo, vključno z vodo, zemljo, energijo, delovno silo in kapitalom.

Ukrepi za zmanjševanje izgub in zavržene hrane so potrebni tako na globalni kot lokalni ravni, vanje pa morajo biti vključeni vsi deležniki v prehranjevalni verigi - od pridelovalcev in trgovcev do potrošnikov.

jaz/zc/jaz
© STA, 2020