Za zdravljenje novega koronavirusa za zdaj v EU potrjeno eno zdravilo

Ljubljana, 5. avgusta - Zdravniki in znanstveniki poleg razvijanja cepiva proti novemu koronavirusu iščejo tudi učinkovita zdravila in metode zdravljenja bolezni covid-19. Pristojne institucije so za zdaj potrdile eno zdravilo za zdravljenje covida-19, to je remdesivir, saj je klinična študija pokazala, da so bolniki ob prejemanju tega zdravila okrevali nekaj dni prej.

Egipt, Giza.
Zdravilo remdesivir, ki se ga v prvi vrsti uporablja za zdravljenje ebole, se je v nekaj študijah izkazal za učinkovitega pri zdravljenju covida-19, saj skrajša čas zdravljenja.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Evropska agencija za zdravila je začela 24. julija izvajati tudi pregled rezultatov kliničnega preizkušanja Recovery, ki je med drugim obravnavalo uporabo deksametazona pri zdravljenju bolnikov s covidom-19 v bolnišnici. V študiji pa so ugotovili, da se je ob uporabi tega zdravila smrtnost pri bolnikih na ventilatorjih zmanjšala za približno 35 odstotkov.

Zdravniki testirajo tudi druga protivirusna zdravila, nekatera so dokazano neučinkovita, številne učinkovine pa še preučujejo.

ago/moz/apo
© STA, 2020