Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Voditelji EU po celodnevnih posvetovanjih začeli skupno večerjo

Bruselj, 19. julija - Voditelji članic EU so po celodnevnih posvetovanjih v različnih ožjih sestavah na tretjem dnevu zasedanja v Bruslju, na katerem poskušajo doseči dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji covida-19, zdaj le začeli skupno večerjo.

Belgija, Bruselj.
Nizozemski premier Mark Rutte, avstrijski kancler Sebastian Kurz, finska premierka Sanna Marin, švedski premier Stefan Loefven in danska premierka Mette Frederiksen so razpravljali o skupnem načrtu za oživitev gospodarstva.
Foto: dpa/STA

Še vedno se pričakuje nov pogajalski predlog, v katerem naj bi še dodatno oklestili obseg nepovratnih sredstev in povečali posojila, kar sicer zahteva varčna četverica - Nizozemska, Avstrija, Švedska in Danska - ob podpori Finske.

Sprva je bilo v 750-milijardnem skladu za okrevanje predvidenih 500 milijard za nepovratna sredstva in 250 milijard za posojila, a se razlika med obema ovojnicama vse bolj zmanjšuje.

Varčna četverica ob podpori Finske naj bi kot svojo zadnjo ponudbo predlagala sklad za okrevanje v vrednosti 700 milijard evrov, od tega polovico za nepovratna sredstva in polovico za posojila.

pm/mc
© STA, 2020