100 dni vlade: Analitika izpostavila trdnost koalicije

Ljubljana, 19. junija - Analitika Andraž Zorko in Rok Čakš sta ob 100 dneh vlade izpostavila njeno trdnost. Kot je Čakš ocenil za STA, jo krepi in povezuje zunanji politični, medijski in protestniški pritisk, partnerji se zavedajo, da bo vsaka javna razpoka med njimi izkoriščena za rušenje koalicije.

Ljubljana, dvorana DS.
Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše ter predsednikov koalicijskih strank Zdravka Počivalška, Mateja Tonina in Aleksandre Pivec, na kateri so predstavili nabor ukrepov za upočasnitev širjenja koronavirusa.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Zorko enega od razlogov, zaradi katerega pričakuje obstanek vlade do rednih volitev, vidi tudi v neenotnosti opozicije. Po njegovem mnenju koalicija ni nič manj trdna kot ob prevzemu mandata, se je pa prva dva meseca spopadla z izrednimi okoliščinami in običajno vladno delo šele prihaja.

Kot potencialno žarišče v prihodnje Čakš vidi zakulisno prerivanje okrog vpliva pri demografskem skladu in drugih stroškovno zahtevnih projektih. Zorko pa ima občutek, da so si partnerice področja razdelile do te mere, da resnejšega konflikta v smislu boja za teritorij ne vidi.

spc/apo
© STA, 2020