Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V ZDA še naprej množično odstranjujejo simbole rasizma

New York, 12. junija - V ZDA se protesti proti policijskemu nasilju, ki so izbruhnili po smrti Georgea Floyda, umirjajo, krepijo pa se zahteve po reformah. Energija protestnikov se je medtem preselila v odstranjevanje simbolov rasizma. Spomenike separatistični konfederaciji umikajo povsod po ZDA.

ZDA, Saint Paul.
V protestih proti rasizmu, ki so izbruhnili po smrti Georgea Floyda v Minneapolisu, so se protestniki po ZDA lotili tudi simbolov, ki so za številne v ZDA rasistični.
Porušen kip Krištofa Kolumba.
Foto: dpa/STA

Iz parka v Houstonu bodo umaknili dva kipa vojakov konfederacije, v Minneapolisu so porušili spomenik Krištofu Kolumbu, v Richmondu so podrli spomenik predsedniku konfederacije Jeffersonu Davisu.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo pa se je postavil v bran kipom Krištofa Kolumba, predvsem kipu, ki stoji na Kolumbovem trgu pri Centralnem parku.

Predsednik ZDA Donald Trump je medtem stopil v bran ameriški policiji. Trump je bil v četrtek v Dallasu, kjer je napovedal izvršni ukaz, s katerim naj bi policijo pozval, da se drži obstoječih standardov glede uporabe sile.

vb/rp/spo/vb
© STA, 2020