Evroskupina išče novega šefa, rok za oddajo kandidatur 25. junij

Bruselj, 11. junija - Evroskupina išče novega šefa, ki bo nasledil Portugalca Maria Centena ter v pričakovanju recesije zgodovinskih razsežnosti zagotovil učinkovito in povezovalno vodenje. Rok za oddajo kandidatur je 25. junij. Kandidati morajo biti finančni ministri. Odločitev je pričakovati v začetku julija. Mandat traja dve leti in pol.

Belgija, Bruselj.
Predsednik evroskupine Mario Centeno.
Foto: Thierry Monasse/STA

Sedanji vodja, portugalski finančni minister Centeno, je pred dnevi napovedal, da bo odstopil z ministrskega položaja in da se ne bo potegoval za drugi mandat. Njegov sedanji mandat se konča 13. julija.

Portugalec je danes pojasnil, da bo uradno postopek izbire v kratkem sprožil Svet EU. Predsednika se izbere z navadno večino ministrov držav v območju evra, a vselej se stremi h konsenzu.

Prvi šef evroskupine je bil Luksemburžan Jean-Claude Juncker, ki je pozneje postal tudi predsednik Evropske komisije. Nasledil ga je Nizozemec Jeroen Dijsselbloem. Centeno je šele tretji šef.

Kot njegovi morebitni nasledniki se omenjajo zlasti trije finančni ministri: Španka Nadia Calvino, ki bi bila prva ženska na položaju, Luksemburžan Pierre Gramegna in Irec Paschal Donohoe.

pm/ap
© STA, 2020