Johnson brani svetovalca Cummingsa kljub kršenju protikoronskih pravil

London, 25. maja - Visoki svetovalec britanskega premierja Dominic Cummings, ki je igral pomembno vlogo tudi pri brexitu, je večkrat kršil pravila glede prepovedi potovanj v času ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, so poročali britanski mediji.

Velika Britanija, London.
Visoki svetovalec britanskega premierja Dominic Cummings, ki je igral pomembno vlogo tudi pri brexitu, je večkrat kršil pravila glede prepovedi potovanj v času ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Kljub velikemu razburjenju, ki ga je povzročilo razkritje, pa ga je premier Boris Johnson vzel v bran.
Foto: dpa/STA

Konec marca, ko je bila epidemija koronavirusa na vrhuncu, je skupaj z družno potoval iz Londona v 430 kilometrov oddaljeni Durham, kjer so doma njegovi starši. Poleg tega je takrat kazal simptome okužbe s koronavirusom in bi glede na navodila moral v samoizolacijo. Nato so ga v Durhamu videli še 12. in 19. aprila.

Po teh razkritjih so se nemudoma usule kritike tako na Cummingsa kot tudi na Johnsona in vlado. A premier Boris Johnson ga je vzel v bran in zavrnil pozive, naj ga odstavi. S tem pa je prevzel odgovornost nase, so kritični tudi v opoziciji.

ms/mc/ms
© STA, 2020