Umrl istrski pesnik, esejist in publicist Bert Pribac

Koper, 15. maja - V 88. letu starosti je umrl istrski pesnik, esejist in publicist Bert Pribac, ki se je s svojo poezijo in klenim duhom za večno vpisal v istrsko kulturo. Leta 2012 je prejel red za zasluge za prizadevno uveljavljanje slovenske istrske kulture in prispevek k premoščanju slovenske politične razdvojenosti.

Ljubljana.
Istrski pesnik, esejist in publicist Bert Pribac je septembra 2012 iz rok takratnega predsednika republike Danila Türka prejel odlikovanje red za zasluge za prizadevno uveljavljanje slovenske istrske kulture in prispevek k premoščanju slovenske politične razdvojenosti.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Pribac je že v dijaških letih pisal pesmi in še pred koncem študija odšel v Avstralijo, kjer je deloval na področju bibliotekarstva. Vseskozi pa je bil dejaven tudi na kulturnem in literarnem področju. Kot eden najvidnejših književnih ustvarjalcev slovenske diaspore je med drugim objavljal v Argentini, Trstu in Ljubljani.

Njegova prva pesniška zbirka Bronasti tolkač iz leta 1962 je bila hkrati prva slovenska knjiga, ki je izšla v Avstraliji. Pomembno je tudi njegovo prevajalsko in antologijsko delo. V domovino se je vrnil leta 2000.

kb/av
© STA, 2020