Slovenci med epidemijo hrano pogosteje kupovali preko spleta in lokalno, večina je kruh pekla doma

Ljubljana, 13. maja - V Sloveniji je med epidemijo za polovico upadlo število gospodinjstev, v katerih so hrano kupovali v večjih trgovinah, močno se je povečal delež naročanja hrane preko spleta in nakup pri lokalnih ponudnikih, kaže raziskava Inštituta za nutricionistiko.

Ljubljana.
Kruh, koruzni kruh, ajdov kruh z orehi, polnozrnati kruh s semeni.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V večini gospodinjstev so nakupovali z nakupovalnim seznamom. Na pomenu je pridobil način priprave hrane, skoraj dve tretjini anketiranih je kruh peklo doma. Dobra tretjina gospodinjstev je med epidemijo zaužila več hrane, približno tretjina anketiranih gospodinjstev je manj hrane zavrgla. Povečalo se je tudi zanimanje za samopridelavo hrane.

Raziskovalci ocenjujejo, da bo imela na nekaterih področjih epidemija dolgoročne posledice na način preskrbe s hrano in prehranske navade ljudi.

tkr/tz/tz
© STA, 2020