Pregled - novi koronavirus, 10. 5. (nedelja)

Ljubljana, 10. maja - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v nedeljo, 10. maja.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - S ponedeljkom bo v Sloveniji po skoraj dveh mesecih ponovno stekel javni potniški promet, a se bo izvajal drugače kot pred epidemijo. Ob njegovem vnovičnem zagonu bodo morali potniki spoštovati več zaščitnih ukrepov. Med drugim bodo morali ob vstopu v vozilo razkužiti roke, ohranjati priporočeno razdaljo in med vožnjo nositi zaščitno masko. Voznike avtobusov pa bodo pred okužbo varovale posebne fizične pregrade. Dokler s slednjimi ne bodo opremili vseh avtobusov, bodo potniki v vozilo vstopali le pri zadnjih vratih.

LJUBLJANA - V Sloveniji so bile na sobotnih 625 testiranjih tri osebe pozitivne na covid-19, ena oseba s to boleznijo pa je umrla. Zaradi te bolezni se je v bolnišnicah zdravilo 41 oseb, dve manj kot dan prej. Med njimi jih je deset potrebovalo intenzivno nego, kar je toliko kot dan prej. V Sloveniji so doslej opravili skupno 62.828 testov na novi koronavirus in potrdili 1457 okužb. Doslej sta zaradi te bolezni umrli 102 osebi.

LJUBLJANA - Sindikat policistov Slovenije je podprl policista na motorju, ki je v petek v Ljubljani opravljal naloge varovanja na protestu in se fotografiral z enim od udeležencev. Po njihovih besedah je pogrom iz vrst določenih politikov in celo ministrov žaljiv do zaposlenih v policiji. Minister, pristojen za strateške projekte in kohezijo, Zvonko Černač je v odzivu na posnetek fotografiranja na Twitterju namreč zapisal, da taki policisti žalijo tisoče svojih kolegov. Premier Janez Janša pa se je na podporo SPS odzval z zapisom na Twitterju, da je Slovenija edina država, kjer se sindikat policistov "bori proti ukrepom, ki bi policiste razbremenili (37.a člen), hkrati pa podpira kršenje zakona o nalezljivih boleznih". Medtem so se javni podpori vpletenemu policistu popoldne pridružili tudi v Policijskem sindikatu Slovenije.

LJUBLJANA - V policiji in vojski so z aprilskimi plačami, ki so jih zaposleni dobili v tem tednu, izplačali tudi dodatka za povečano tveganje in prekomerne obremenitve v epidemiji. Obračunana sta bila za delo v marcu, vsaj enega od obeh dodatkov je dobilo 91 odstotkov zaposlenih v policiji in 83 odstotkov pripadnikov Slovenske vojske.

LJUBLJANA - Priprave na odprtje vrtcev z 18. majem se bodo začele med 11. in 15. majem. Vrtci bodo morali do torka preveriti, koliko otrok bo sploh prišlo v vrtec. Uvedli bodo manjše stalne skupine otrok z istim vzgojiteljem. Tako bo v prvi starostni skupini do osem otrok, v drugi do deset. Med priporočili za vrtce je tudi načrtovanje čim več dejavnosti na prostem.

LJUBLJANA - Za učence prvega triletja in devetih razredov osnovnih šol, ki naj bi se kmalu vrnili v šole, bodo veljali številni ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Pouk bo za vsako skupino potekal le v eni učilnici, kjer bodo učenci pojedli tudi malico. Učne skupine bodo manjše, devetošolci pa bodo morali zunaj učilnic nositi maske. Pouk bodo lahko obiskovali le zdravi učenci in učitelji brez znakov akutne okužbe dihal.

LJUBLJANA - V šolske klopi se bodo 18. maja vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov, predvsem z namenom priprave na maturo. Navodila, ki jih je v petek srednjim šolam poslalo ministrstvo za izobraževanje, določajo, naj v razredu ne bo več kot 15 dijakov. Ti naj med odmori tudi ne zapuščajo učilnic, prepovedano bo druženje v skupinah v šoli in okolici.

LJUBLJANA - Ob predvidenem odprtju vrtcev in šol čez dober teden se porajajo mnoga vprašanja. Del učiteljev dvomi o izvedljivosti priporočil, je za STA dejal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja in znanosti Branimir Štrukelj. Ker v šolo prihajajo samo učenci prvega triletje, bi pri poučevanju teh razredov, ki bodo razdeljeni, pomagali učitelji, ki sicer svoje učence izobražujejo na daljavo. A so zelo skeptični, da bo možno vzporedno izvajati pouk v šoli in na daljavo, prav tako še ni jasno, kako vrednotiti to dvojno delo, je dejal Štrukelj. Kot opozarja, je neznanka tudi, koliko učiteljev iz zdravstvenih razlogov v šolo ne bo moglo.

LJUBLJANA - Dober teden pred napovedanim odprtjem vrtcev po besedah predsednice Skupnosti vrtcev Slovenije Janje Bogataj še ni jasno, ali bodo starši, ki bodo otroke obdržali doma, oproščeni plačila vrtca. V tem primeru bi jih namreč v vrtce prišlo manj in bi delo lažje organizirali, če tega ne bo, pa jo skrbi, ali bodo vrtce sploh lahko odprli, je dejala za STA. Natančen odgovor šolskega ministrstva pričakuje v ponedeljek. Najbolj pa jih zanima, koliko otrok bodo starši pripeljali v vrtce in koliko jih bodo zadržali doma. Tako bodo sploh lahko vedeli, kakšno je stanje glede na predlagani normativ, je pojasnila.

LJUBLJANA - Večje potrebe po zaščitni opremi se v teh dneh pojavljajo v dejavnostih, ki se znova vzpostavljajo, kot je denimo šolstvo, je za STA pojasnil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Civilna zaščita bo po njegovih besedah poskušala zadostiti vsem potrebam, zaskrbljeno pa ugotavlja, da bi morala posamezna področja počasi razmišljati o dodatni nabavi. Oprema v državnih skladiščih in v blagovnih rezervah ne bo pokrila vseh potreb, če bo kriza še trajala, je dejal. Po njegovih navedbah še čakajo na dve dobavi pošiljk. Upa, da bo do prevzema prišlo v nekaj dneh.

LJUBLJANA - Organizatorji javnih prireditev so v času, ko so te zaradi epidemije koronavirusa odpovedane, zagnali kampanjo Obdrži in podpri. Z njo kupce pozivajo, naj obdržijo svoje vstopnice za prireditve, ki so bile zaradi epidemije prestavljene, in počakajo na nadomestni termin ter s tem podprejo zabavno, kulturno in športno dogajanje v Sloveniji.

LJUBLJANA - Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V soboto je bilo na vseh ravneh angažiranih 1048 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS. Po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje se epidemiološka situacija glede novega koronavirusa v Sloveniji umirja, zato so začeli postopno sproščati sistemske ukrepe za zamejitev širjenja virusa.

LJUBLJANA - Pomembno je, da se zavedamo, da sproščanje ukrepov ne pomeni, da smo sedaj na varnem. Pomeni, da smo se v zadnjih dveh mesecih večinoma obnašali dovolj odgovorno, da bomo potrebno skrbnost ohranjali tudi v prihodnje, je v nagovoru, ki ga je danes prenašala TV Slovenija, dejal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

MOJSTRANA - Ob ponovnem odprtju muzejev imajo največ težav sodobno zasnovani muzeji, saj so interaktivne vsebine zaradi varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb precej okrnjene. V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani so tako morali začasno ukiniti vrsto aktivnosti, je pojasnila v. d. direktorice Gornjesavskega muzeja Irena Lačen Benedičič. Delovanje njihovih muzejev so v celoti prilagodili priporočilom ministrstva za kulturo in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

POSTOJNA - V času epidemije s covidom-19 so v nekaterih občinah na Primorskem zaznali povečano zanimanje občanov za najem parcel, kjer bi lahko obdelovali manjše vrtičke. Slika je sicer neenotna, prav tako se po območjih razlikujejo možnosti najema in obdelovanja tovrstnih površin.

AJDOVŠČINA - Občinski štab Civilne zaščite Ajdovščina je v preteklih tednih iskal rešitev, kako bi pred okužbo z novim koronavirusom zaščitili tudi najmanjše otroke. Domači podjetniki so stopili skupaj in izdelali masko po vzoru čebelarske maske, ki bo v prihodnjih dneh že na voljo v obeh zdravstvenih domovih.

SVET

BALTIMORE - Po svetu so doslej potrdili že več kot štiri milijone okužb z novim koronavirusom, za boleznijo, ki jo povzroča, pa je umrlo že več kot 279.000 ljudi, je sporočila ameriška Univerza Johnsa Hopkinsa. Pandemija covida-19 je najhuje prizadela ZDA, kjer so zabeležili četrtino vseh okužb na svetu ter tretjino vseh smrtnih žrtev. Skupno so v ZDA doslej potrdili 1.309.164 primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu je po podatkih univerze v tej državi umrlo 1568 ljudi, skupno pa 78.746.

NEW YORK - Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama je v soboto ostro kritiziral odziv svojega naslednika Donalda Trumpa na pandemijo koronavirusne bolezni 19 ter jo označil za "absolutno kaotično katastrofo". Vodilni ameriški epidemiolog Anthony Fauci pa je sporočil, da bo 14 dni v "prilagojeni karanteni", ker je bil v stiku z okuženim uslužbencem Bele hiše.

WUHAN - Kitajske oblasti so po več kot enem mesecu potrdile prvo okužbo z novim koronavirusom v Wuhanu, kjer se je pojavil novi virus konec lanskega leta. Oblasti so prvič po okoli desetih dneh potrdile tudi več kot deset okužb v zadnjem dnevu, in sicer 14.

SEUL - V Južni Koreji so v soboto potrdili 34 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največji porast v zadnjih štirih tednih. Južnokorejske oblasti skrbi vrsta nedavnih okužb, povezanih z obiskom okuženega 29-letnega moškega v barih in nočnih klubih v Seulu. Župan Seula Park Won-soon je zato v soboto ukazal začasno zapreti vse nočne klube, bare in druge lokale v prestolnici.

ZAGREB - Državljani EU, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, tudi slovenski, lahko poslej prečkajo mejo in ob upoštevanju epidemioloških ukrepov obiščejo svojo lastnino. Hrvaški zavod za javno zdravje je v soboto objavil natančna navodila glede izjem in pravil ob odprtju meja za državljane EU, ki morajo na Hrvaško iz gospodarskih ali osebnih razlogov. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je sporočil, da so za otok Brač uvedli potrebne epidemiološke ukrepe in režim, ki je veljal pred 27. aprilom, ko so v državi začeli rahljati koronavirusne ukrepe.

MOSKVA/BEOGRAD - V Rusiji je z novim koronavirusom okuženih že več kot 200.000 ljudi. V zadnjih 24 urah so potrdili 11.012 novih primerov okužbe, skupno pa 209.688, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. V zadnjem dnevu je za covidom-19 umrlo 88 ljudi, skupno doslej 1915. Država že več kot en teden vsak dan beleži več kot 10.000 okužb dnevno. V Srbiji pa je število vseh okuženih doslej preseglo 10.000 Ta konec tedna je bil sicer v Srbiji prvi brez policijske ure po 15. marcu.

PARIZ/RIM/BEOGRAD - V Franciji je za koronavirusno boleznijo 19 v zadnjih 24 urah umrlo še 70 ljudi, kar je najmanj po 17. marcu, ko so v državi uvedli karanteno. V Italiji pa je v zadnjem dnevu covidu-19 podleglo 165 ljudi, kar je 29 manj kot dan prej.

JERUZALEM/ANKARA - Izraelski otroci so šli po skoraj dveh mesecih znova v vrtce in jasli. V Turčiji pa so starejši od 65 let prvič po 21. marcu, ko so v državi uvedli ukrepe za zajezitev pandemije covida-19, lahko zapustili svoje domovanje in odšli na sprehod.

ŠPORT

LJUBLJANA - Nacionalni inštitut za javno zdravje NIJZ je objavil tudi smernice za treninge v bazenih. Te niso bile del navodil, objavljenih s strani NIJZ, potem ko je slovenska vlada 6. maja na dopisni seji sprejela odlok, ki dovoljuje treninge registriranim športnikom, vendar le individualno. Skupinska vadba zaradi zajezitve pandemije novega koronavirusa ni dovoljena. Med dodatnimi pogoji je za plavalce zapisano, da naj se tuširajo doma, neposredno pred in po zaključeni vadbi v bazenu. Podobno je bilo sicer navedeno že tudi za druge športnike. Najpomembnejša razlika bo veljala za upravljavce bazenov, saj je določena koncentracija klora med epidemijo covida-19. Po zdaj dostopnih podatkih zadošča za deaktivacijo virusa v vodi koncentracija prostega klora 0,5 mg/l. Upravljavec mora zato zagotoviti v kopalni vodi najmanj to koncentracijo.

LJUBLJANA - V ponedeljek se bodo košarkarji članskega moštva Cedevite Olimpije vrnili v Areno Stožice in znova začeli vadbo po daljšem tekmovalnem premoru zaradi pandemije koronavirusa, ki je od sredine marca ohromila vsakodnevno življenje in prekinila številna športna tekmovanja po celotnem svetu, so sporočili iz ljubljanskega kluba. Ob upoštevanju vseh predvidenih smernic in navodil vlade in pristojnih zdravstvenih oblasti bodo košarkarji Olimpije po več kot dveh mesecih znova trenirali.

GUIMARAES - Tako kot v drugih državah so tudi na Portugalskem nogometaši začeli individualno trenirati. Iz prvoligaša Vitorie Guimaraes pa so sporočili, da so bili na testiranjih za covid-19 pozitivni trije igralci. Ti po informacijah iz kluba niso kazali simptomov in so v samoosamitvi. Igralce in osebje kluba so pregledali v petek, ko so začeli proces priprav za nadaljevanje sezone. To na Portugalskem, kjer je pri lizbonskem Sportingu tudi slovenski reprezentančni napadalec Andraž Šporar, načrtujejo za konec maja.

MADRID - Vodstvo španske nogometne lige je sporočilo, da je bilo v zadnjem tednu, ko so klubi v obdobju pandemije novega koronavirusa začeli testiranja, pozitivnih na covid-19 pet nogometašev v prvo- in drugoligaških ekipah. V ligi so v sporočilu za javnost zapisali, da bodo igralci ostali v samoosamitvi, v nekaj dneh pa jih bodo znova testirali in odločili, ali se lahko odpravijo na individualne treninge. V ligi sicer upajo, da bodo tekmovanje brez gledalcev nadaljevali junija.

LYON - Jean-Michel Aulas, predsednik Lyona, je potrdil, da je klub od Evropske nogometne zveze Uefe dobil sporočilo, v katerem so napovedali, da bo njegov klub povratno tekmo nogometne lige prvakov proti Juventusu v Torinu odigral 7. avgusta. Francoz se s tem ne strinja in je že napovedal pritožbo, poroča španski dnevnik As. Uefa je trditve že zanikala. Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, trditve o 7. avgustu ne držijo. Nič ni bilo odločeno, sploh nič, agencija navaja Uefinega predstavnika za stike z javnostmi.

BRIGHTON - Iz angleškega nogometnega prvoligaša Brightona so sporočili, da imajo tri igralce, ki so okuženi z novim koronavirusom. Dve okužbi so odkrili že pred časom, tretji pa je bil pozitiven po sobotnem testu. Imen niso sporočili, vsi okuženi pa so morali v karanteno, poroča BBC. Angleški klubi se bodo o prihodnosti prek videokonference spet pogovarjali v ponedeljek. Preučili bodo vse možne predloge o nadaljevanju prvenstva, izvršni direktor Brightona Paul Barber je že izrazil nasprotovanje načrtom lige o igranju tekem na nevtralnih prizoriščih.

PARIZ - Predsednik francoske teniške zveze Bernard Giudicelli je v pogovoru za časnik Le Journal du Dimanche dejal, da bi lahko odprto prvenstvo Francije izpeljali brez gledalcev in da bi ga lahko začeli še teden dni pozneje. Običajno drugi turnir za grand slam v sezoni bi se moral začeti 24. maja, a so ga zaradi pandemije novega koronavirusa prestavili na termin med 20. septembrom in 4. oktobrom. Kljub temu obstajajo še številni dvomi, ali ga bodo sploh lahko izpeljali.

pse/tz
© STA, 2020