Pregled - novi koronavirus, 9. 5. (sobota)

Ljubljana, 9. maja - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v soboto, 9. maja.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - V Sloveniji so v petek opravili 1176 testov za okužbo z novim koronavirusom in potrdili štiri nove primere, skupaj doslej 1454. Zaradi covida-19 je umrla ena oseba. V bolnišnicah se je zdravilo 43 bolnikov s covidom-19, intenzivno nego jih je potrebovalo 10. V domačo oskrbo so odpustili tri. Skupno število umrlih s covidom-19 je doseglo 101.

LJUBLJANA - Vrstijo se odzivi na petkove protivladne proteste in ukrepe v času epidemije. Predsednik vlade in SDS Janez Janša je na Twitterju zapisal, da če bi bili ukrepi slabi, kaviar socialisti včeraj ne bi mogli kolesariti. Bili bi po bolnišnicah, karantenah ali v samoizolaciji, je navedel. Poleg tega jih je v petek večina dobila univerzalni temeljni dohodek, je še zapisal Janša. Prvak NSi Matej Tonin pa delu opozicije očita zlorabo protestov.

LJUBLJANA - Policija je v petek, ko so v več slovenskih mestih potekali protivladni protesti, prejela 19 prijav kršitev, sama jih je zaznala 43. Policisti so izdali 23 opozoril po zakonu o nalogah in pooblastilih policije, podali tri predloge za začetek postopka o prekršku po zakonu o javnem redu in miru ter 49 prijav zdravstvenemu inšpektoratu zaradi kršitev odloka.

LJUBLJANA - Večina vprašanih meni, da bi moral gospodarski minister Zdravko Počivalšek zaradi objektivne odgovornosti odstopiti, je pokazala anketa Mediane za časnik Delo. V anketi je tako 58,8 odstotka anketiranih odgovorilo, da bi moral gospodarski minister zaradi objektivne odgovornosti odstopiti. S tem se ne strinja 29,3 odstotka vprašanih, medtem ko jih je 11,9 odstotka odgovorilo, da ne vedo. Med anketiranci prevladuje mnenje, da vlada ni ustrezno izpeljala posla nakupa zaščitne opreme ter da pri tem ni bila transparentna.

LJUBLJANA - Aprila je bilo zaradi epidemije koronavirusa registriranih skoraj 89.000 brezposelnih, v normalnih razmerah pa bi jih bilo okoli 71.000. Brez vladnih ukrepov bi bile številke še bistveno višje. Prihodnost je sicer negotova, vse bo odvisno od zagona gospodarstva, je za STA dejal generalni direktor Zavoda RS za zaposlovanje Mitja Bobnar.

LJUBLJANA - Ponovno je dovoljeno izvajanje vseh zobozdravstvenih storitev, vendar pod posebnimi pogoji. V ordinacije bodo lahko vstopale le zdrave osebe. Zobozdravstveno osebje bo moralo med drugim nositi vodoodbojni plašč oz. pokrivalo in zaščitni vizir ali očala, ordinacijo pa bo treba po obravnavi vsakega bolnika očistiti, razkužiti in prezračiti.

LJUTOMER - Domu starejših občanov Ljutomer bodo do izkoreninjenja novega koronavirusa svetovali tudi strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor z izkušnjami z njihovega bolnišničnega oddelka za covid-19. Strokovna ekipa soboške bolnišnice je 3. maja končala delo v domu, kjer je na novi koronavirus pozitivnih še 14 stanovalcev.

KOPER - V obalnih občinah kljub lepemu vremenu, ki bi v običajnih okoliščinah privabilo veliko obiskovalcev, danes po podatkih civilne zaščite ni bilo kršitev odloka o prepovedi zbiranja na javnih krajih, so pa povečali nadzor nad plažami, kjer je zadrževanje še vedno prepovedano.

LJUBLJANA - V vladnem klicnem centru, kjer posredujejo informacije o novem koronavirusu, so v skoraj dveh mesecih prejeli več kot 35.000 klicev, povprečno več kot 585 na dan. Največ vprašanj se nanaša na zdravstvene zadeve, prejemajo pa tudi veliko pobud državljanov. Nekaj odlokov in zakonskih določil se je spremenilo zaradi teh pobud, so pojasnili v Ukomu.

MARIBOR - Na Univerzi v Mariboru zaenkrat ostajajo pri študiju na daljavo, se pa v ponedeljek ponovno odpira njihova osrednja knjižnica. Prav tako je za obiskovalce odprl svoja vrata botanični vrt v Pivoli. "Univerza v Mariboru sledi ukrepom, ki jih določa vlada. Dokler pristojno ministrstvo ne bo podalo navodil oz. vlada ne prekliče odloka o zaprtju visokošolskih ustanov, bo na Univerzi v Mariboru študij potekal na daljavo. Vsi ukrepi s strani organov univerze so bili namreč izdani do preklica," glede nadaljnjega poteka pedagoškega procesa pravijo na rektoratu univerze.

LJUBLJANA - V ljubljanski gasilski brigadi v povprečju letno opravijo okoli šest intervencij dnevno. Zaradi ukrepov ob epidemiji bi pričakovali, da jih bo manj, a temu po besedah Roberta Okorna ni tako. Do sredine tedna so posredovali 295-krat, kar je skoraj enako kot v enakem obdobju lani. Največkrat so gasili požare, saj so ti porasli za kar 48 odstotkov.

SVET

ZAGREB - Hrvaška bo omogočila vstop v državo državljanom Evropske unije zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov, je danes potrdil hrvaški notranji minister Davor Božinović. Po vstopu na Hrvaško bo treba spoštovati vse epidemiološke ukrepe, med katerimi ni več obvezne 15-dnevne samoizolacije.

WASHINGTON - Ameriške zvezne države so nadaljevale z odpravljanjem ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa, v Beli hiši pa so odkrili že drugi primer okužbe v tem tednu. V ZDA se je do petka zvečer okužilo 1,284 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo 77.180.

BRASILIA - V Braziliji, ki je najhuje prizadeta latinskoameriška država v pandemiji novega koronavirusa, so v petek zabeležili rekordno dnevno število žrtev novega koronavirusa. Umrlo je 751 ljudi, skupaj pa že skoraj 10.000. V preteklem dnevu so potrdili 10.222 novih okužb, skupaj pa že več kot 145.000.

BERLIN - V večjih nemških mestih se je zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti ukrepom, sprejetim za zajezitev novega koronavirusa. Največji protest je potekal v Stuttgartu, manjši pa tudi v Berlinu, Münchnu in Frankfurtu.

BERN - V Bernu in drugih švicarskih mestih se je zbralo več sto ljudi, ki so protestirali proti omejitvenim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Pred parlamentom v švicarski prestolnici se je zbralo nekaj sto protestnikov, ki niso upoštevali pravil medosebne razdalje, poročajo tamkajšnji mediji.

LONDON - Britanska vlada je letalske družbe obvestila, da bo uvedla 14-dnevno karanteno za potnike, ki prihajajo iz tujine, s čimer želi preprečiti drugi val epidemije novega koronavirusa, so sporočili iz britanskega združenja letalskih prevoznikov.

ŠPORT

LJUBLJANA - Kabinet predsednika vlade je odgovoril na pismo Iva Šajha, v katerem ta nekdanji nogometni napadalec in nogometni strokovnjak opozarja na nevarnost sproščanja ukrepov v odnosu do nogometa. Kot so zapisali, je vlada na dopisni seji v sredo, 6. maja, sprejela odlok o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti, tudi za tiste registrirane športnike, ki se s športom ukvarjajo na vrhunski, tekmovalni ravni: "Sočasno z izboljševanjem epidemiološke slike države in ob spodbudnih podatkih se je Vlada RS na pobudo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport odločila sprostiti ukrepe na področju kakovostnega in vrhunskega športa." Šajh je prepričan, da zaradi novega koronavirusa ni zaželena sprostitev oziroma rahljanje ukrepov v nogometu, vse dokler ne bodo iznašli cepiva proti bolezni covid-19. To po njegovem mnenju velja tudi za ostale skupinske športe, kot so košarka, rokomet, odbojka.

BEOGRAD - Namestnik župana Beograda Goran Vesić je izrazil upanje, da bo srbska prestolnica dobila organizacijo razširjenega zaključnega turnirja evrolige, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Dodal je, da ima mesto podporo tako predsednika Srbije kot premierke. Evroliga namreč po Vesićevih besedah namerava preostanek tekmovanja izpeljati v enem mestu po vzoru severnoameriške košarkarske lige NBA. To pomeni, da bi morali med evropsko košarkarsko elito odigrati še 54 obračunov v rednem delu.

MONTREUX - Svetovno prvenstvo v kolesarstvu bi lahko zaradi nepredvidljivega dogajanja v zvezi z novim koronavirusom jeseni prestavili v eno od držav na Bližnjem vzhodu, poroča španski časopis Marca. Prvenstvo bi morali sicer po prvotno začrtanem koledarju sezone Mednarodne kolesarske zveze (UCI) izpeljati v Aigle-Martignyju v Švici. Organizatorji v Švici so glede izvedbe vse prej kot optimistični. Gregory Devaud, vodja organizacijskega odbora je za švicarsko javno televizijo RTS dejal, da si prvenstvo želijo organizirati, a ne za vsako ceno.

LJUBLJANA - Navkljub grožnji, da bo zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedana celotna teniška sezona 2020, vodja Združenje poklicnih igralcev (ATP) Andrea Gaudenzi ostaja optimističen. V pogovoru za Reuters je povedal, da se zadeve loteva postopoma in da je trenutno nemogoče govoriti o situaciji čez pol leta. Sezona profesionalnih teniških turnirjev je bila prekinjena v začetku marca in se pred 13. julijem zagotovo ne bo nadaljevala. Wimbledon je odpovedan, Roland Garros je prestavljen na september, US Open, ki bi se moral začeti v New Yorku konec avgusta, pa je pod velikih vprašajem.

LONDON - Watford je postal še tretji nogometni klub, ki je izrazil nasprotovanje načrtu premier league za igranje na nevtralnih prizoriščih, poročajo tuje tiskovne agencije. Igranje na stadionih, ki nimajo premierligaškega predstavnika, je eden od pogojev za nadaljevanje prvenstva, o katerem bodo glasovali v ponedeljek. Na dnevnem redu bodo sicer številne druge teme, največ pa je odvisno od pripravljenosti klubov, da bi zaigrali na nevtralnih lokacijah. Pristojni organi in zdravstvena stroka na Otoku si želijo varnega zagona v nogometu, prepričani pa so, da je za zajezitev širjenja novega koronavirusa potrebno igranje na nevtralnih terenih.

MADRID - Organizatorji letošnje dirke po Španiji so v izjavi za javnost sporočili, da zaradi novega koronavirusa in zagotavljanja varnosti kolesarjev ter vseh vpletenih dve etapi ne bosta potekali po portugalskih cestah. Po predvidenem načrtu bi morali kolesarji iz Španije v 15. in 16. etapi zaviti na Portugalsko, a so tam tri občine to prepovedale. Potem ko so organizatorji ene od treh največjih kolesarskih dirk na svetu pred 10 dnevi sporočili, da se start z Nizozemske seli v Baskijo, so tokrat spremenili potek še dveh etap v drugi državi.

DUNAJ - Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je dejal, da bo odločitev o ponovnem zagonu nogometa padla naslednji teden. Anschober pravi, da so z vsemi deležniki vzpostavili konstruktiven dialog, zadnjo besedo pa bo imela v luči preprečevanja drugega vala okužb s koronavirusom zdravstvena stroka. Čeprav se razmere v Avstriji izboljšujejo in se odpira vse več dejavnosti, minister za zdravje poudarja, da zaradi tega ne smejo biti lahkomiselni.

ORLANDO - Po poročilih ameriških medijev so se v košarkarski ligi NBA odločili, da bodo lahko moštva testirala vse svoje igralce in predstavnike trenerskega štaba pred vrnitvijo na trening. Vodstvo lige je postavilo pogoj, da mora biti v zvezni državi, kjer moštvo igra, na voljo dovolj testov za preostalo populacijo. Vodstvo lige se je namreč odzvalo na grožnje nekaterih lastnikov moštev, med katerimi je bil v sredo najglasnejši lastnik Dallas Mavericks Mark Cuban, da brez zadostnega testiranja ne bodo odprli dvoran. Za Dallas sicer igra slovenski zvezdnik Luka Dončić, ki je trenutno v Sloveniji.

apo/apo
© STA, 2020