Pregled - novi koronavirus do 15. ure

Ljubljana, 9. maja - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - V Sloveniji so v petek opravili 1176 testov za okužbo z novim koronavirusom in potrdili štiri nove primere, skupaj doslej 1454. Zaradi covida-19 je umrla ena oseba. V bolnišnicah se je zdravilo 43 bolnikov s covidom-19, intenzivno nego jih je potrebovalo 10. V domačo oskrbo so odpustili tri. Skupno število umrlih s covidom-19 je doseglo 101.

LJUTOMER - Domu starejših občanov Ljutomer bodo do izkoreninjenja novega koronavirusa svetovali tudi strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor z izkušnjami z njihovega bolnišničnega oddelka za covid-19. Strokovna ekipa soboške bolnišnice je 3. maja končala delo v domu, kjer je danes na novi koronavirus pozitivnih še 14 stanovalcev.

LJUBLJANA - V vladnem klicnem centru, kjer posredujejo informacije o novem koronavirusu, so v skoraj dveh mesecih prejeli več kot 35.000 klicev, povprečno več kot 585 na dan. Največ vprašanj se nanaša na zdravstvene zadeve, prejemajo pa tudi veliko pobud državljanov. Nekaj odlokov in zakonskih določil se je spremenilo zaradi teh pobud, so pojasnili v Ukomu.

MARIBOR - Na Univerzi v Mariboru zaenkrat ostajajo pri študiju na daljavo, se pa v ponedeljek ponovno odpira njihova osrednja knjižnica. Prav tako je za obiskovalce odprl svoja vrata botanični vrt v Pivoli. "Univerza v Mariboru sledi ukrepom, ki jih določa vlada. Dokler pristojno ministrstvo ne bo podalo navodil oz. vlada ne prekliče odloka o zaprtju visokošolskih ustanov, bo na Univerzi v Mariboru študij potekal na daljavo. Vsi ukrepi s strani organov univerze so bili namreč izdani do preklica," glede nadaljnjega poteka pedagoškega procesa pravijo na rektoratu univerze.

LJUBLJANA - V ljubljanski gasilski brigadi v povprečju letno opravijo okoli šest intervencij dnevno. Zaradi ukrepov ob epidemiji bi pričakovali, da jih bo manj, a temu po besedah Roberta Okorna ni tako. Do sredine tedna so posredovali 295-krat, kar je skoraj enako kot v enakem obdobju lani. Največkrat so gasili požare, saj so ti porasli za kar 48 odstotkov.

SVET

MINSK - V Minsku so danes kljub epidemiji novega koronavirusa pripravili vojaško parado ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne. Prireditve se je udeležilo več tisoč Belorusov. Na paradi je sodelovalo okoli 3000 pripadnikov oboroženih sil, več deset vojaških letal in več kot 150 vojaških vozil, med njimi tudi tank T-34 iz druge svetovne vojne.

ŠPORT

LJUBLJANA - Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec meni, da ni mogoče izvesti nobenega tekmovanja, dokler ne bodo znana jasna zdravstvena navodila za varnost športnikov. Predsednik krovne slovenske športne organizacije pričakuje, da bo vlada v tretjem protikoronskem svežnju namenila še več rešitev za šport. V nacionalnem olimpijskem komiteju predlagajo, da bi vlada s spremembo zakona o posebnih igrah na srečo približno 18 milijonov evrov, ki so že na voljo, prerazporedila za šport in ga tako rešila.

LJUBLJANA - Kabinet predsednika vlade je danes odgovoril na pismo Iva Šajha, v katerem ta nekdanji nogometni napadalec in nogometni strokovnjak opozarja na nevarnost sproščanja ukrepov v odnosu do nogometa. Iz kabineta so sporočilo, da prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ta hip še ni mogoča in zato še ni dovoljena zaradi ohranjanja tako zdravja športnikov kot gledalcev. Organizator športnega tekmovanja pa mora zagotoviti, da so v prostoru, kjer poteka trening oziroma tekma, prisotne vse tiste osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo tekmovanja. Šajh je prepričan, da zaradi novega koronavirusa ni zaželena sprostitev oziroma rahljanje ukrepov v nogometu, vse dokler ne bodo iznašli cepiva proti bolezni covid-19.

BERLIN - Nogometaši v nemški bundesligi bodo lahko zadetke proslavljali le z dotikom komolcev ali nog, poroča Nemška tiskovna agencija, ki navaja časnik Bild. Nemški časnik dodaja, da si igralci ob proslavljanju zadetkov ne bodo smeli dajati rok ali se objemati. V kar največji možni meri pa se morajo zadrževati tudi pri pljuvanju na zelenico. Na stadionih in ob zelenicah ne bo maskot, igralci se pred tekmo ne bodo rokovali, prav tako ne bo skupinskih fotografij. Moštvi pa iz tunelov oziroma garderob na zelenico ne bosta prišli hkrati. V dokumentu je zapisano, da bodo morali vsi, ki bodo sedeli na klopi, nositi zaščitne maske, med igralci in trenerji pa bo moral biti prost vsaj po en sedež.

MADRID - Organizatorji letošnje dirke po Španiji so sporočili, da zaradi novega koronavirusa in zagotavljanja varnosti kolesarjev ter vseh vpletenih dve etapi ne bosta potekali po portugalskih cestah. Po predvidenem načrtu bi morali kolesarji iz Španije v 15. in 16. etapi zaviti na Portugalsko, a so tam tri občine Oporto, Matosinhos in Viseuto to prepovedale. Organizatorji Vuelte so že sporočili, da je z rezervnimi mesti, ki bodo gostila začetka in konca 15. in 16. etape, že vse dogovorjeno. Imena bodo sporočili v naslednjih tednih.

DUNAJ - Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je dejal, da bo odločitev o ponovnem zagonu nogometa padla naslednji teden, poroča Avstrijska tiskovna agencija. Anschober pravi, da so z vsemi deležniki vzpostavili konstruktiven dialog, zadnjo besedo pa bo imela v luči preprečevanja drugega vala okužb s koronavirusom zdravstvena stroka. Čeprav se razmere v Avstriji izboljšujejo in se odpira vse več dejavnosti, minister za zdravje poudarja, da zaradi tega ne smejo biti lahkomiselni. Tako kot druge dejavnosti, ki odpirajo vrata v Avstriji, bo moral tudi šport slediti strogim navodilom zdravstvene stroke.

BEOGRAD - Namestnik župana Beograda Goran Vesić je danes izjavil, da upa, da bo srbska prestolnica dobila organizacijo razširjenega zaključnega turnirja evrolige. Dodal je, da ima mesto podporo tako predsednika Srbije kot premierke. Evroliga namreč po Vesićevih besedah namerava preostanek tekmovanja izpeljati v enem mestu po vzoru severnoameriške košarkarske lige NBA. To pomeni, da bi morali med evropsko košarkarsko elito odigrati še 54 obračunov v rednem delu. Dejal je še, da si želi evroliga odigrati zaključek tekmovanja med 4. in 26. julijem, ekipe pa bi v mesto prišle 10 dni pred začetkom košarkarskih tekem.

MADRID - Vseh 20 nogometnih klubov v španskem državnem prvenstvu je opravilo teste na novi koronavirus. Rezultati so pokazali, da je poleg nogometaša Atletica iz Madrida, Renana Lodija, pozitiven tudi španski vratar Reala iz Sociedada Alex Ramiro. Nekateri klubi že trenirajo. Tudi Atletico Madrid, za katerega igra slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak, je danes začel vadbo. Predsednik la lige Javier Tebas je sicer kot možni datum začetka prvenstva izpostavil 13. junij.

BUENOS AIRES - Slavni argentinski nogometaš Diego Armando Maradona je svojemu domačemu mestu pomagal v boju proti novemu koronavirusu s podpisanim dresom za posebno dražbo, poroča Francoska tiskovna agencija. Podpisani dres je sicer replika majice, s katero je Argentinec pomagal svoji državi do naslova svetovnih prvakov leta 1986 v Mehiki. Z dražbo so zbirali denar za eno revnejših četrti na obrobju Buenos Airesa, ki je še posebej močno prizadeta zaradi novega koronavirusa, dres pa bodo po žrebanju podarili prebivalcu omenjene četrti. S finančnimi sredstvi z dražbe so zbrali 100 kilogramov hrane, številne maske in razkužila.

NEW YORK - Po poročilih ameriških medijev so se v košarkarski ligi NBA odločili, da bodo lahko moštva testirala vse svoje igralce in predstavnike trenerskega štaba pred vrnitvijo na trening. Vodstvo lige je postavilo pogoj, da mora biti v zvezni državi, kjer moštvo igra, na voljo dovolj testov za preostalo populacijo, piše Francoska tiskovna agencija. Vodstvo lige se je namreč odzvalo na grožnje nekaterih lastnikov moštev, med katerimi je bil tudi lastnik Dallas Mavericks Mark Cuban, da brez zadostnega testiranja ne bodo odprli dvoran.

td/td
© STA, 2020