Pregled - novi koronavirus, 7. 5. (četrtek)

Ljubljana, 7. maja - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v četrtek, 7. maja.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - V Sloveniji so v sredo opravili 1055 testov za okužbo z novim koronavirusom in potrdili eno, skupaj doslej 1449. V bolnišnicah se je zdravilo 52 bolnikov s covidom-19, 13 jih je potrebovalo intenzivno nego. V domačo oskrbo so odpustili enega bolnika, doslej 247. Skupno število umrlih s covidom-19 je ostalo pri 99, je sporočila vlada. Doslej so opravili skupno 59.978 testov na okužbo z novim koronavirusom. Med 1449 pozitivnimi je 639 moških in 810 žensk.

LJUBLJANA - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ni želel podrobneje pojasnjevati vloge gospodarskega ministrstva pri poslih z zaščitno opremo. Dejal je, da so dejstva podrobno, na več kot 80 straneh, navedena v vladnem poročilu, za celostno obravnavo tematike pa bo še veliko priložnosti, tudi v razpravi o interpelaciji. Izredna seja DZ, na kateri bodo med drugim obravnavali vladno poročilo o stanju in nabavah zaščitne opreme, bo v ponedeljek, je sklenil kolegij predsednika DZ. V opozicijski SAB ob vladnem poročilu o stanju in nabavah opreme, potrebne za zajezitev epidemije novega koronavirusa, kot ključno izpostavljajo, da se morajo raziskati vsi vidiki problematike. Po mnenju SNS pa je poročilo za prejšnjo vlado pod vodstvom Marjana Šarca katastrofalno.

LJUBLJANA - Zaposleni na zavodu za blagovne rezerve so v današnjem odprtem pismu pristojne organe pozvali, da čim prej raziščejo sporna ravnanja, na katera je opozoril Ivan Gale, in zaključijo z nujno potrebnim epilogom, Galeta pa zaščitijo. "Zaposleni sodelavca Ivana Galeta podpiramo v prizadevanjih za pravno, moralno in etično državo," so zapisali. Razmere na zavodu so bile po njihovih navedbah kaotične. Delali so v izjemno stresnih okoliščinah več kot 30 dni, tudi ponoči, ob sobotah, nedeljah in praznikih. Menijo, da so z nadčloveškimi napori v kritičnih trenutkih opravili izjemno delo, zato zavračajo slabšalno označevanje delavcev v medijih.

LJUBLJANA - Ob ponovni vzpostavitvi javnega potniškega prometa v ponedeljek, 11. maja, bodo veljali številni zaščitni ukrepi, tako za voznika kot potnike. Voznike bodo pred okužbo varovale posebne pregrade, ob vstopu v vozilo bo treba razkužiti roke, med vožnjo pa nositi zaščitno masko. Na koncu vsake vožnje bo treba vozilo razkužiti. Sindikat voznikov avtobusov Slovenije pozdravlja sprostitev javnega potniškega prometa, napovedano za ponedeljek, a hkrati opozarja, da mora infrastrukturno ministrstvo poskrbeti za izvajanje predpisanih ukrepov. Po njihovih navedbah bi bilo izjemno neokusno, neodgovorno in nevarno, da bi breme padlo izključno na pleča voznikov.

LJUBLJANA - Vlada za turistično dejavnost napoveduje dodatne ukrepe pomoči, v katerih načrtuje sofinanciranje skrajšanega delovnega časa, podaljšanje veljavnosti sedanjih ukrepov in dodatna likvidnostna sredstva. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je napovedal, da bo država turizmu pomagala, ker je to panoga, ki jo je koronavirus prizadel na najbolj drastičen način. V tretjem paketu pomoči bo ob ukrepu možnosti skrajšanega delovnega časa država pokrila določen odstotek plače delavca, s čimer bodo omogočili bolj fleksibilno vračanje na delo s čakanja na delo. V Turistično gostinski zbornici Slovenije so povedali, da slovenski kampi letos pričakujejo padec tako prometa kot tudi obiska za do 70 odstotkov.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zagotovila zadostna sredstva za povračilo izplačanih nadomestil plače delavcem, ki so v času epidemije na začasnem čakanju na delo. Skupni obseg potrebnih sredstev je ocenjen na 146,48 milijona evrov.

LJUBLJANA - Oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost, ki ga je podjetjem, prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa ponudil prvi protikoronski zakon, je državo doslej stala že več kot 90 milijonov evrov. Toliko manj prispevkov so namreč delodajalci vplačali od razglasitve epidemije do konca marca.

NOVA GORICA - Novogoriški župan Klemen Miklavič opozarja, da regiji grozi huda gospodarska in socialna kriza. Med razlogi sta slaba prehodnost državne meje v času epidemije in navezanost severnoprimorskega gospodarstva na sosednjo Italijo, ki je v epidemiji med najbolj prizadetimi državami. Najbolj sta na udaru turizem in igralništvo.

LJUBLJANA - Vlada se je seznanila z oceno o utemeljenosti prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih in odločila za podaljšanje ukrepov. Na seji je potrdila še spremembe na nekaterih mejnih prehodih oz. kontrolnih točkah, med njimi so Predel, Nova Gorica in Neblo ob Italiji ter nova kontrolna točka na železniškem prehodu iz Avstrije pri Šentilju. Odlok bo začel veljati dan po objavi v Uradnem listu RS.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19, s katerim je določila začasne ukrepe glede uveljavljanja pravic zavarovanih oseb. Vlada je izdala tudi odlok, s katerim omogoča izvajanje sekundariata, pripravništva in specializacij, če so za to izpolnjeni predpisani pogoji in je to izvedljivo na varen način za vse udeležence. Izvajanje vseh programov specializacij je bilo namreč po doslej veljavnem odloku v času epidemije covida-19 prekinjeno.

LJUBLJANA - Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so posodobili priporočila za gostinsko dejavnost na terasah in letnih vrtovih med epidemijo in odpravili prepoved sedenja za isto mizo osebam, ki niso člani istega gospodinjstva. Gostincem priporočajo, naj omejujejo številčna omizja, med osebami, ki niso iz istega gospodinja, a sedijo za isto mizo, pa naj bo razdalja 1,5 metra. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so bili namreč kritični do navodil, ki jim morajo v času sproščanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa slediti gostinci, saj jih je v praksi težko izpolnjevati.

LJUBLJANA - Minister za zdravje Tomaž Gantar je v oddaji Studio ob 17-ih na Radiu Slovenija opozoril, da program zdravstvenih storitev, ki v času epidemije covida-19 ni bil realiziran, tudi ne more biti plačan. To bi bilo nezakonito, prav tako ni viška denarja, je dejal. Ob tem se na ministrstvu zavedajo, da imajo bolnišnice določene fiksne stroške, a ko pravi minister, so nekaj lahko privarčevale pri materialnih stroških. Kako nadoknaditi izpad programa, bodo po Gantarjevih besedah skladno s pooblastili morali odločati direktorji zdravstvenih zavodov, ena od možnosti pa je tudi podaljševanja delovnega časa.

LJUBLJANA - Ugibanja, da bi se zaradi koronavirusa lahko spremenile pravice iz naslova zobozdravstvenih storitev, so močno razburila zdravniško zbornico. Podpredsednik zdravniške zbornice in predsednik odbora za zobozdravstvo Krunoslav Pavlović je na prvega moža zavoda za zdravstveno zavarovanje Marjana Sušlja namreč naslovil pismo, v katerem se je sklical na navedbe v časniku Dnevnik, češ da ZZZS načrtuje krčenje košarice pravic. Sušelj pa je za Radio Slovenija dejal, da je bila njegova izjava napačno interpretirana. Kot pravi, je govoril o tem, da bo ob enakem ali manjšem viru prihodkov treba prevrednotiti oziroma ugotoviti, kaj si lahko za ta denar privoščimo. Sicer pa po njegovih besedah morebitna prevetritev ali krčenje košarice pravic ni stvar ZZZS, temveč regulatorja, politike in družbenega konsenza.
Ob tem pa so zasebni zobozdravniki zaradi daljše obravnave bolnikov pozvali k višjemu vrednotenju zobozdravstvenih storitev, od države pa pričakujejo tudi zaščitno opremo.

LJUBLJANA/RAKEK/METLIKA/MARIBOR - Domovi za starejše, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa že več tednov zaprti za obiske, postopno in na različne načine odpirajo svoja vrata za obiskovalce. Obiskovalci se morajo za obisk najaviti in upoštevati protokole, ki jih določijo domovi. Ponekod bodo obiskovalcem ob prihodu izmerili temperaturo, podpisati bodo morali posebno izjavo.

LJUBLJANA - Do vključno 4. maja je umrlo 78 stanovalcev domov starejših s covidom-19, kar je skoraj osemdeset odstotkov vseh smrti v državi, povezanih s to boleznijo. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je deset varovancev umrlo v bolnišnicah, 68 pa v domu, poroča Dnevnik. Iz podatkov, ki jih NIJZ sporoča štabom civilne zaščite, izhaja, da so do vključno 4. maja v 17 domovih starejših potrdili 320 okužb s koronavirusom pri stanovalcih in 105 pri zaposlenih, skupaj torej 425. V šestih domovih so okužbo potrdili le pri zaposlenih. Vseh okuženih v državi je bilo ta dan 1445. To pomeni, da delež okuženih oskrbovancev v skupnem številu vseh okuženih znaša dobrih dvaindvajset odstotkov, če upoštevamo tudi zaposlene, pa slabih trideset odstotkov, navaja Dnevnik.

LJUBLJANA/KRŠKO/MARIBOR - Zaradi posledic epidemije covida-19, ki se odražajo na vseh področjih življenja, imajo več dela tudi centri za socialno delo. Opažajo zlasti več vlog za denarno socialno pomoč, več pa je tudi konfliktov v družini, so povedali za STA.

MARIBOR - Mariborska vstopna točka za bolnike s sumom na okužbo s covidom-19, kjer opravljajo testiranja z brisom, se seli iz šotora na Cesti proletarskih brigad na Taboru v prostore Zdravstvene postaje Tezno. Na začetku tega tedna so tja že preselili vstopni točki za pediatrijo in ginekologijo, do konca maja se bo preselila še vstopna točka za ostale.

LJUBLJANA - Na ljubljanski univerzi bo študijski proces tudi od ponedeljka še vedno potekal na daljavo z izjemo laboratorijskih vaj in praktičnega usposabljanja v učnih ustanovah. A te bodo lahko potekale le ob strogem upoštevanju zaščitnih ukrepov zaradi novega koronavirusa.

LJUBLJANA - V času epidemije koronavirusa prebivalci svoje strinjanje ali nestrinjanje z ukrepi, ki jih sprejema vlada, izražajo tudi v spletnih peticijah. Tako med drugim podpisniki zahtevajo vrnitev učencev v šole, drugi pa pozivajo k opustitvi ocenjevanja na daljavo. S peticijama pa prebivalci izražajo tudi podporo in nasprotovanje trenutni vladi.

LJUBLJANA - Splošna zaskrbljenost prebivalcev zaradi koronavirusa je po najnovejši raziskavi Valicona prvič od sredine marca padla pod 60 odstotkov. Velika večina vprašanih odobrava odpiranja lokalov in storitev, toda k uporabi pristopajo precej zadržano in previdno. Večina ali skoraj 90 odstotkov vprašanih v anketi odobrava odpiranja lokalov in storitev s tem tednom. Slaba petina je komaj čakala na odprtje in je vsaj eno od ponovno odprtih storitev že uporabila. Zadržanih je bilo skoraj dve petini, ti sicer odobravajo odpiranja, a bodo z uporabo počakali še vsaj do prihodnjega tedna. Slaba tretjina odobrava odprtja, a meni, da se stvari odpirajo brez pravega načrta, medtem ko rahljanju ukrepov nasprotujejo trije odstotki vprašanih.

LJUBLJANA - Slovenci so vse manj zaskrbljeni glede novega koronavorisa, kaže zadnja vseslovenska raziskava, ki jo od začetka epidemije izvaja agencija Aragon. V prvem tednu maja je bilo glede covida-19 zaskrbljenih 27 odstotkov Slovencev. V zadnjem tednu marca je bilo zaskrbljenih 51 odstotkov, v drugem tednu aprila 37 in v tretjem tednu aprila 32 odstotkov.

TRST - Da je meja z Italijo v času pandemije novega koronavirusa zaprta bolj hermetično kot s Hrvaško in Avstrijo, je nedopustno, je za STA danes dejal nekdanji odgovorni urednik Primorskega dnevnika Bojan Brezigar. Dodal je, da slovensko avtohtono narodno skupnost v Italiji žalosti odnos Slovenije in nekaterih obmejnih županov glede meje.

LJUBLJANA - Mobilni operaterji v Sloveniji so v času epidemije novega koronavirusa zaznali znatno povečanje prenosa podatkov in količine klicev. V podjetjih so pojasnili, da je glavni vzrok za to povečanje dela od doma in šolanje na daljavo.

LJUBLJANA - Ob ponovnem odprtju knjigarn, kar se je ob rahljanju ukrepov zaradi preprečevanja okužb s koronavirusom zgodilo v tem tednu, je Javna agencija za knjigo RS (Jak) v sodelovanju s knjigotržci in knjigarji pripravila promocijsko kampanjo Vrnitev napisanih. Z njo bo v obliki spletnih vsebin in TV oglasov tri tedne pozivala k obisku in nakupu knjig.

LJUBLJANA - Izolacija zaradi koronavirusa je zvišala prodajo knjig prek spleta. Pri založbi Mladinska knjiga (MK) se je ta več kot podvojila, močno se je povečala tudi spletna prodaja založbe Sanje. Kljub temu sta glavni urednik MK Bojan Švigelj in direktor Sanj Rok Zavrtanik prepričana, da to ne more nadomestiti izpada klasične prodaje v zidanih knjigarnah.

LJUBLJANA - Na Radioteleviziji Slovenija so v času epidemije novega koronavirusa na portalu Dostopno.si pripravili posebno rubriko Lahko branje. Namenjena je ljudem s težavami pri branju, med katerimi so denimo osebe z disleksijo, z motnjo v duševnem razvoju in z motnjo avtističnega spektra, pa tudi ljudje z demenco.

SVET

RIM - V Italiji se krepi pritisk na vlado, naj čim prej sprosti še več ukrepov za boj proti pandemiji covida-19. Številne od skupaj 20 italijanskih dežel ob upadanju števila okuženih z novim koronavirusom pozivajo premierja Giuseppeja Conteja, naj dovoli odprtje restavracij in frizerskih salonov že pred 1. junijem.

PARIZ - Francoski premier Edouard Philippe je potrdil, da bodo v Franciji v ponedeljek začeli postopoma opuščati stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, vendar pa bodo stroge omejitve še naprej veljale v najbolj prizadetih regijah, tudi v Parizu.

ZAGREB - Na Hrvaškem se bo v ponedeljek začela tretja faza rahljanja ukrepov, sprejetih zaradi epidemije novega koronavirusa. Med drugim bodo začeli obratovati gostinski lokali, tudi tisti, ki nimajo odprtih teras. Znova bodo zaživeli vrtci in nižji razredi osnovnih šol. A sodeč po napovedih bodo otroke v šolo poslali le redki starši.

BRATISLAVA - Slovaška je do 27. maja podaljšala nadzor na meji, ki ga je uvedla v okviru ukrepov za zajezitev koronavirusa. Vlada v Bratislavi je namreč danes odločila, da nadzor na meji s sosednjimi članicami EU, Avstrijo, Češko, Madžarsko in Poljsko, podaljša za 20 dni.

MOSKVA - V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 11.231 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Skupaj je število okuženih z novim koronavirusom preseglo 177.000, je sporočil krzni štab za boj proti pandemiji covida-19. Doslej je za to boleznijo v Rusiji umrlo 1625 ljudi, 23.803 jih je ozdravelo.

STOCKHOLM - Covid-19 je na Švedskem zahteval več kot 3000 življenj. Agencija za javno zdravje je sporočila, da je v zadnjih 24 urah umrlo še 99 bolnikov, skupno 3040. V 10,3-milijonski državi so doslej potrdili 24.623 primerov okužbe z novim koronavirusom.

WASHINGTON - Nekdanji direktor ameriškega centra za nadzor nad boleznimi (CDC) Tom Frieden je v sredo v ameriškem kongresu ocenil, da bo število mrtvih zaradi covida-19 v državi do konca maja naraslo na 100.000 in dodal, da se je boj proti pandemiji v ZDA šele prav začel. V ZDA je doslej zaradi covida-19 umrlo najmanj 73.431 ljudi.

PEKING - Kitajska je pozvala ZDA, naj za pandemijo novega koronavirusa prenehajo kriviti Kitajsko in prenehajo s svojimi neresničnimi pripombami, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump v sredo ponovil, da bi Peking moral ustaviti širjenje novega koronavirusa.

NEW YORK - Nosečnice in novorojenčke, rojene med pandemijo covida-19, ogrožajo preobremenjeni zdravstveni sistemi, opozarja Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef). Vlade poziva k zagotovitvi nujnih zdravstvenih storitev ter podpore nosečnicam in novorojenčkom tudi med pandemijo.

STOCKHOLM - Regijska pisarna Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo je opozorila na rast nasilja v družini med pandemijo novega koronavirusa. Številne evropske države, med njimi Slovenija, so v zadnjih tednih poročale o rasti števila kaznivih dejanj, povezanih z nasiljem v družini.

PARIZ - Francoski znanstveniki so podrobno preučili izbruh koronavirusa v eni od šol v francoskem departmaju Oise. Kljub hitremu širjenju okužbe še pred uvedbo ukrepov, so potrdili prisotnost protiteles le pri 25,9 odstotka udeležencih raziskave. Do prekuženosti je tako še dolga pot, so opozorili v študiji, ki so jo objavili konec aprila.

TOKIO - Japonska je odobrila uporabo protivirusnega zdravila remdesivir za zdravljenje bolnikov s covidom-19. S tem je po ZDA postala druga država, ki je dovolila uporabo tega zdravila, ki je sicer namenjeno zdravljenju ebole.

NEW DELHI - Indija je začela množično repatriacijo svojih državljanov iz tujine, kjer je zaradi ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa ostalo ujetih več kot 190.000 Indijcev.

ŠPORT

BERLIN - Nemška nogometna liga DFL je danes sporočila, da se bo nogometno prvenstvo bundesliga, ki je bilo od marca prekinjeno zaradi pandemije novega koronavirusa, nadaljevalo 16. maja. Do konca sezone je še devet krogov. Tekme bodo igrali od sobote do ponedeljka. Nemškemu zgledu želijo slediti še v devetih nogometnih ligah. Nadaljevanje tekmovalnega nogometa so maja oziroma junija napovedali tudi v prvi nogometnih ligah na Poljskem, v Izraelu, Turčiji, na Hrvaškem, v Bolgariji, Srbiji, na Madžarskem, Danskem in Portugalskem. Tudi v Sloveniji se nagibajo k temu, da bi prekinjeno prvo ligo znova zagnali 6. junija. Nogometna zveza Slovenija še ni sprejela končne odločitve glede nadaljevanja lige. V Sloveniji lahko športniki trenutno trenirajo le individualno, vadba v skupinah še ni dovoljena, ves čas pa je treba ohranjati razdaljo najmanj dveh metrov do drugih oseb.

NYON - Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin je novico o nadaljevanju nemškega prvenstva bundeslige, ligo bodo nadaljevali 16. maja, pospremil z velikim odobravanjem. To je res vesela novica, da so nemške oblasti prižgale zeleno luč za vrnitev bundeslige, je v izjavi za javnost povedal prvi mož evropskega nogometa. "To je velik in pozitiven korak k vračanju optimizma nazaj v življenja ljudi. Gre za uspeh konstruktivnega dialoga in skrbnega načrtovanja med nemškimi nogometnimi oblastmi in politiko. Prepričan sem, da bo Nemčija za vse nas svetleč primer, kako nogomet, skupaj z vsem razburjenjem, čustvi in nepredvidljivostjo, vrniti nazaj v naša življenja," je nemško ligo DFL pohvalil Slovenec na čelu Uefe.

LJUBLJANA - Slovenski nogometni klubi pozdravljajo odločitev vlade, ki je ob epidemiji novega koronavirusa spet dovolila treninge. Ne sicer takšnih, kot bi si jih nogometaši želeli, toda večina slovenskih prvoligašev se strinja, da je vadba v skupinah vsekakor boljša, kot da bi bili še vedno doma in delali le na telesni pripravljenosti. Trenerji za zdaj ne bodo mogli računati na vse igralce. Nekateri tujci se še niso vrnili, nekateri morajo ostati v karanteni. Nekateri klubi imajo tudi še dodatna vprašanja glede izvajanja varnostnih ukrepov.

LJUBLJANA - V Sloveniji so večji ekipni športi, košarka, rokomet, odbojka tekmovalne sezone zaradi novega koronavirusa predčasno končali, še vedno pa želijo državno prvenstvo nadaljevati nogometaši. Tudi zato je javni zavod Šport Ljubljana po sredinih omilitvah ukrepov danes že omogočil treninge Olimpiji in Bravu, posebna težava pa je gimnastični center. Kot je v pogovoru za STA povedal Andrej Kastelic, vodja športne infrastrukture Športu Ljubljani, ki upravlja več kot 100 objektov, se ta čas ubadajo s tem, kdaj, kako in koliko dvoran bodo odprli. "Najprej moramo od uporabnikov dobiti informacijo, kdo sploh želi vaditi. Nenazadnje so vse lige razen nogometa že končane," je dejal nekdanji rokometni reprezentant. "Poseben problem je gimnastični center. Ta čas še čakamo na navodila proizvajalcev orodja, kako poteka razkuževanje," je pojasnil Kastelic.

LJUBLJANA - Vodstvo Atletske zveze Slovenije pričakuje, da bo lahko v okviru sproščevanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa prve tekme pripravilo naslednji mesec. Pred tem bodo morali na AZS pripraviti nov koledar tekmovanj in podrobne protokole za posamezne tekme, ki bodo brez gledalcev.

LJUBLJANA - Jadralna zveza Slovenije je po odloku vlade, ki je sprostila vadbo v individualnih športih, ponovno vzpostavila sistem treningov. Še vedno ni znan koledar mednarodnih in slovenskih tekmovanj, pomembno pa je, da so lahko tekmovalci začeli normalno vaditi, tudi Žan Luka Zelko ter Tina Mrak in Veronika Macarol, ki imajo že olimpijske norme.

LJUBLJANA Upravni odbor Mednarodne kajakaške zveze (ICF) je potrdil, da so vsa mednarodna tekmovanja pod okriljem krovne svetovne federacije za kajakaški šport do septembra odpovedana ali prestavljena. Za zdaj dopuščajo možnost organizacije nekaterih mednarodnih tekmovanj v jesenskem delu, če bodo razmere to omogočale. Že prejšnji mesec je mednarodna federacija sporočil, da bosta svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Ljubljani in svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah v neolimpijskih disciplinah v Szegedu prestavljena na september, zdaj pa so sporočili še, da bodo ob koncu maja to odločitev še enkrat pretehtali v skladu s takrat znanimi informacijami in razmerami v svetu. Solkanu je bila zaupana organizacija evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, ki naj bi bilo na Soči v sredini avgusta.

apo/apo
© STA, 2020