Pregled - novi koronavirus, 6. 5. (sreda)

Ljubljana, 6. maja - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v sredo, 6. maja.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Na vladni novinarski konferenci so predstavili nacionalno raziskavo o pojavnosti novega koronavirusa. Po njej so prisotnost protiteles ugotovili pri 41 preiskovancih oz. 3,1 odstotka sodelujočih. Po besedah Maria Poljaka z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, ki je bil glavni in odgovorni raziskovalec, je moč sklepati, da je do prejšnjega tedna v stik z virusom prišel vsak 30. prebivalec Slovenije oz. 66.000 oseb, s 95-odstotno gotovostjo je prekuženega od dveh do štirih odstotkov prebivalstva. Prekuženost je sicer bolj ali manj enakomerno razporejena po vseh starostnih skupinah. Od 39 sodelujočih v raziskavi, pri katerih niso odkrili akutne okužbe, ampak le protitelesa v krvi, pa je okoli 65 odstotkov navajalo, da je imelo v preteklih dveh do treh mesecih vsaj en simptom, značilen za covid-19. Gre za izsledke prvega dela raziskave, ki bo trajala vse do oktobra. S primerjavo rezultatov pomladanskih in jesenskih vzorcev bodo lahko ugotovili, kaj se je dogajalo z virusom med poletjem, ko bodo največje migracije prebivalstva. S temi rezultati pa bodo lahko tudi pripravljeni na novo sezono, ko se bodo v jesensko-zimskem času znova pojavljale številne različne okužbe. Avtorji raziskave so opozorili, da iz študije nikakor ne moremo sklepati, da je novi koronavirus nepomemben, stopnja smrtnosti pa nizka. Prav tako ni mogoče delati primerjav s sezonsko gripo.

LJUBLJANA - V torek so sicer v Sloveniji ob 1449 testiranjih ugotovili tri okužbe z novim koronavirusom, ena oseba s covidom-19 pa je umrla, so pokazali vladni podatki. Dosedanje število ugotovljenih okuženih je tako naraslo na 1448, število umrlih pa na 99. Pritisk na bolnišnice se še naprej zmanjšuje. V torek se je namreč v bolnišnicah zdravilo 53 bolnikov, kar so trije manj kot v ponedeljek, 14 jih je rabilo intenzivno nego. Tudi to je za tri manj kot v ponedeljek. Iz bolnišnice so v torek izpustili dve osebi, doslej 246.

LJUBLJANA - Objavljeno je bilo vladno poročilo o zaščitni opremi za epidemijo covida-19. V njem je vlada kritična do ravnanj prejšnje vlade Marjana Šarca, ki da ni pravočasno zagotovila potrebnih zalog opreme niti je ni naročila. Vlada Janeza Janše ugotavlja še, da so v tistem času opremo kupovali po višjih povprečnih cenah kot v času te vlade, čeprav so predstavniki države v času največje zdravstvene krize kupovali ne glede na ceno. Vlada predlaga računskemu sodišču revizijo pravilnosti in smotrnosti poslovanja za prve štiri mesece v letošnjem letu zavoda za blagovne rezerve. Prav tako predlagajo revizijo vseh postopkov nakupa, najema in vzdrževanja ventilatorjev v vseh slovenskih bolnišnicah v zadnjih petih letih. Vlada je poročilo že poslala tudi policiji, kjer so napovedali, da bodo ugotovitve vključili v preiskovanje konkretnih primerov. Vlada namreč med drugim ocenjuje, da ravnanje prejšnjega premierja oz. opustitev dolžnega ravnanja vsebuje tudi elemente kaznivega dejanja.

LJUBLJANA - Opozicija je v prvem odzivu na vladno poročilo o zaščitni opremi ostra. Nekdanji premier Marjan Šarec je na Twitterju med drugim zapisal, da je poročilo "manipulativno, zavajajoče in nevredno papirja, na katerem bo natisnjeno". "Nič o korupciji in vojnem dobičkarstvu," je dodal. Poslanka LMŠ Jerca Korče je medtem poudarila, da po oceni stranke ne gre za poročilo, ampak za pamflet vlade. Poslanec SD Matjaž Nemec je pojasnil, da gre v poročilu za prikrivanje tistega, kar bi lahko razgalilo sedanjo vlado. Poslanec Levice Miha Kordiš pa je ugotovil, da "šokantno vladno poročilo Janeza Janše razkriva, da vlada Janeza Janše ni nič kriva, pa čeprav vsem na očeh kradejo kot srake skozi nabavo zaščitne opreme". V koaliciji medtem poročila še niso obširno komentirali. V SMC, ki jo vodi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, menijo, da bi branje poročila moralo zanimati vse, "ki jih zanima resnica in gledajo tudi onkraj skonstruiranih zgodb". V NSi pa, da bo nekdanji premier Marjan Šarec moral pojasniti, zakaj je ob prvih znakih epidemije celo preprečeval pravočasno ukrepanje.

LJUBLJANA - Šole in vrtci bodo vsa navodila za izvajanje varstva otrok in pouka prejeli do konca tedna, je na vladni novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Kot je dejala, navodila intenzivno pripravljajo, podrobneje pa jih bodo predstavili na novinarski konferenci prihodnji teden. Predstavniki šol, vrtcev in sindikata so se v oddaji Studio ob 17h Radia Slovenija medtem strinjali, da je petek skrajni rok, ko morajo navodila prejeti, če želijo pravočasno pripraviti vse potrebno, da vrtci in šole vrata odprejo 18. maja.

LJUBLJANA - Javni potniški promet bo, potem ko ga je vlada s 16. marcem zaradi epidemije koronavirusa začasno prepovedala, v ponedeljek znova stekel, so potrdili na infrastrukturnem ministrstvu. Ministrstvo se s ponudniki storitev še dogovarja o ukrepih, ki jih bodo morali slednji spoštovati. Javnosti jih bo ministrstvo predstavilo do konca tedna.

MARIBOR - V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so ta teden začeli izvajati samoplačniške presejalne teste za ugotavljanje protiteles IGM in IGG, ki so pokazatelj morebitne predhodne okužbe z novim koronavirusom. Niso pa dokaz trenutne okužbe s tem virusom, je za STA pojasnil pomočnik direktorja zdravstvenega doma Aleksander Jus. Na testiranje, s katerim so v osrednjem laboratoriju na Sodni ulici v središču Maribora začeli v ponedeljek, se je obvezno predhodno naročiti prek telefona, stane pa 20 evrov. Zanimanje javnosti za takšno testiranje je po besedah Jusa precejšnje. Vendar pa je predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec opozoril, da trenutno še ni veliko takih hitrih testov, ki bi bili zanesljivi. Poleg tega je rezultate treba ocenjevati kritično, saj tudi ob prisotnosti protiteles še ne vemo, ali smo imuni. Stroka se tudi ne strinja, da bi mikrobiološke teste izvajal kdorkoli.

BRUSELJ - Slovenija naj bi letos beležila sedemodstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), v prihodnjem letu pa 6,7-odstotno rast, je napovedala Evropska komisija v prvi gospodarski napovedi od uvedbe ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa. Slovenija je kot majhno odprto gospodarstvo še posebej ranljiva za učinke pandemije, navaja komisija. Februarja so v Bruslju za Slovenijo za letos in prihodnje leto napovedovali 2,7-odstotno rast. Spomladanska napoved za letos in prihodnje leto tako za Slovenijo bistveno slabša od zimske, a še vedno nekoliko boljša od povprečja v območju evra, ki mu komisija napoveduje 7,7-odstoten upad gospodarske dejavnosti. Tudi na finančnem ministrstvu so v odzivu zapisali, da je Slovenija v boljšem položaju, kot je povprečje v območju evra, in da bo Slovenija po pričakovanjih med državami, ki bodo hitreje gospodarsko okrevale, saj so javne finance stabilne in banke likvidne.

LJUBLJANA - Aprila je bilo v evidenci brezposelnih registriranih 88.648 oseb, kar je je 13,9 odstotka več kot marca in 19,9 odstotka več kot aprila lani, so objavili na zavodu za zaposlovanje. Rast števila brezposelnih je po njihovih navedbah posledica upočasnjene gospodarske aktivnosti zaradi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa in zmanjšanega vključevanja brezposelnih v zaposlitve. Minuli mesec se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 14.419 oseb. Na mesečni ravni to predstavlja 83,7-odstotni skok, na letni pa 190,6-odstotnega. Število registriranih brezposelnih je aprila tako na mesečni kot na letni ravni najbolj poskočilo v kranjski območni službi zavoda, najmanj se je medtem v mesečni primerjavi zvišalo v območni službi Sevnica, v medletni primerjavi pa v območni službi Trbovlje.

LJUBLJANA - Odbor DZ za finance je sklenil DZ predlagati, naj sprejme takšne spremembe odloka o okviru za pripravo proračunov javnih blagajn, da bi država letos namesto presežka ustvarila primanjkljaj v višini 8,1 odstotka BDP. Finančni minister Andrej Šircelj je spremembe pojasnil z izjemnimi okoliščinami, ki so nastale zaradi epidemije novega koronavirusa. Vlada zato povečuje izdatke za tiste dele družbe, ki so pomembni za ohranitev gospodarstva, delovnih mest in predvsem zdravja ljudi. V razmerah epidemije se zdi poslancem rast izdatkov sprejemljiva in tudi predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun je soglašal, da so časi težki. Vendar pa naj bo vlada pri plačevanju računa za vodo, ki jo bomo porabili za gašenje požara, pozorna, da ji ne bi zraven zaračunali tudi vode za polnjenje bazenov sosedov.

ZAGREB - Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli pričakuje, da bodo v začetku junija na Hrvaškem že imeli slovenske turiste. Kot je dejal v torkovem pogovoru za hrvaško televizijo, se o podrobnostih še pogovarjajo. Je pa prepričan, da bo Hrvaška do 1. junija odprla mejo s Slovenijo. Minister pričakuje, da bodo na Hrvaško prišli Slovenci, ki imajo tam nepremičnine ter tisti gostje iz Slovenije, ki so že prej rezervirali namestitve ob hrvaški obali in niso odpovedali rezervacij. O podobnih načinih za obuditev turizma se hrvaški predstavniki dogovarjajo tudi s kolegi iz Češke in Avstrije.

NEW YORK - Newyorško medijsko podjetje Vox je Slovenijo uvrstilo med spregledane zgodbe o uspehu v boju proti pandemiji koronavirusa, kamor prišteva še Vietnam, Islandijo, Jordanijo in Grčijo. Vse te države so izvajale podobne ukrepe, ki so jim doslej pomagali zajeziti pandemijo. Majhen izbruh v Sloveniji je po Voxovih navedbah impresiven tudi zaradi tega, ker gre za naraščajočo turistično destinacijo, ki je na meji z enim od evropskih epicentrov izbruha Italijo. Slovenski uspeh, tako Vox, v glavnem izvira iz zgodnjega zapiranja, uvedbe karantene za bolne in velikodušne državne porabe za pomoč prebivalcem in podjetjem.

ČRNA NA KOROŠKEM/MEŽICA - Upravi RS za zaščito in reševanje je 11 od skupno 12 koroških občin vrnilo večji del mask, narejenih iz štirislojnega materiala in elastik, ki so razburile del javnosti. Skupno so koroške občine vrnile 16.800 mask, uprava pa jim je poslala enako količino trislojnih kirurških mask. Nekatere občine so vrnile vse prejete maske, nekatere so del obdržale, vse pa je obdržala ter med občane, javne zavode in trgovce razdelila le Občina Mežica. Uprava je vrnjene maske zamenjala za enako količino trislojnih kirurških mask, so pojasnili na upravi. Maske pa so vračale tudi nekatere druge slovenske občine. Doslej so na upravo vrnile skupno 62.000 tovrstnih mask, dodatno jih je mariborska izpostava uprave sama vrnila in zamenjala še 30.300.

SVET

BRUSELJ - Evropsko gospodarstvo je pred recesijo zgodovinskih razsežnosti, je napovedala Evropska komisija v prvi gospodarski napovedi od uvedbe ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Recesija bo globoka in neenakomerna, okrevanje negotovo. Območju evra napoveduje za letos 7,7-odstotni padec BDP, v prihodnjem letu pa 6,3-odstotno rast. V primerjavi z jesensko je tokratna napoved slabša za okoli devet odstotnih točk. Evropa doživlja najhujši gospodarski šok od velike depresije, ponazarjajo v komisiji.

DUNAJ - Avstrijsko notranje ministrstvo je zaradi pandemije novega koronavirusa nadzor na mejah s sosednjimi državami, tudi Slovenijo, podaljšalo do 31. maja. Vstop je dovoljen le na določenih mejnih prehodih. Vsi potniki morajo ob vstopu v državo predložiti zdravniško potrdilo, da niso okuženi z novim koronavirusom, ki ne sme biti starejše od štirih dni. Dnevni migranti delavci morajo poleg osebnega dokumenta predložiti še dokazilo o zaposlitvi.

MADRID - Španski parlament je do 23. maja podaljšal izredne razmere, ki so v državi zaradi novega koronavirusa v veljavi že od 14. marca. Poslanci so izredne razmere še četrtič podaljšali kljub kritikam iz različnih strank v zadnjih dneh. Izredne razmere med drugim omogočajo stroge omejitve gibanja na prostem. Šele od minulega konca tedna se lahko ljudje rekreirajo na prostem. Stanje glede covida-19 se je sicer v državi že močno umirilo. V zadnjih 24 urah je za covidom-19 umrlo še 244 ljudi, vse skupaj pa 25.857.

BERLIN - Nemška kanclerka Angela Merkel in ministrski predsedniki nemških zveznih dežel so se dogovorili za nadaljnje rahljanje ukrepov proti novemu koronavirusu. Med drugim so lahko po novem odprte vse trgovine, znova so dovoljeni obiski v domovih za ostarele. Omejitve stikov z drugimi bodo načeloma v veljavi do 5. junija, pri čemer so pravila glede tega nekoliko omilili. Po novem se bo lahko na prostem družilo tudi po več članov dveh različnih gospodinjstev. O postopnem odprtju restavracij, barov in hotelov bodo medtem odločile posamezne dežele.

RIM - V Italiji je v zadnjem dnevu močno upadlo število ljudi, ki so trenutno okuženi z novim koronavirusom. Znižalo se je za 6939 na 91.528. Še naprej upada tudi število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi. Za to boleznijo je sicer v zadnjih 24 urah v Italiji umrlo še 369 ljudi, vse skupaj pa 29.684, kažejo podatki italijanskih oblasti.

MOSKVA - Čeprav se razmere glede koronavirusa v Rusiji še ne umirjajo in število okužb še naprej močno narašča, bodo po več kot šestih tednih strogih omejitev prihodnji teden začeli rahljati ukrepe proti covidu-19. Odločitve bodo glede na število okužb sprejele posamezne regije, je napovedal ruski predsednik Vladimir Putin. Že četrti dan zapored so v Rusiji potrdili več kot 10.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Skupno število okuženih se je povečalo na 165.929. Pristojne oblasti so sporočile, da je bolezni covid-19 podleglo 1537 ljudi. Najhuje je v prestolnici, kjer so potrdili 85.973 primerov okužbe in 866 smrti.

STOCKHOLM - Švedska, ki je v boju proti pandemiji covida-19 ubrala mehkejši pristop od večine evropskih držav, je sporočila, da je za to boleznijo v državi umrlo skoraj 3000 ljudi. Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell je dejal, da gre za grozljivo visoko številko. Po podatkih švedske agencije za javno zdravje so doslej na Švedskem potrdili 23.918 primerov in 2941 smrtnih žrtev. V zadnjem dnevu je za covidom-19 umrlo 87 ljudi.

BRUSELJ - V Belgiji se bodo prihodnji teden v okviru druge faze rahljanja ukrepov proti covidu-19 znova odprle vse trgovine, je danes napovedala belgijska premierka Sophie Wilmes. Tako bodo lahko znova svoja vrata odprle tudi trgovine z nenujnim blagom. Ob tem bo treba upoštevati stroga pravila. V državi z 11,5 milijona prebivalci, v kateri je za covidom-19 umrlo več kot 8300 ljudi, so prve ukrepe proti novemu koronavirusu omilili že v drugi polovici aprila.

LONDON - V Veliki Britaniji bi lahko ukrepe za zajezitev novega koronavirusa začeli rahljati prihodnji teden, je napovedal britanski premier Boris Johnson. V državi so sicer tudi glede na uradne podatke našteli že več kot 30.000 smrtnih žrtev covida-19, kar je največ v Evropi.

PEKING - Učenci najvišjih letnikov srednjih šol v kitajskem Wuhanu, kjer se je konec lanskega leta pojavil novi koronavirus, so se vrnili v šolske klopi. Ob prihodu v šole so jim izmerili telesno temperaturo, v razredih morajo sedeti vsaj meter narazen in obvezno nositi zaščitne maske. 121 srednjih šol v 11-milijonskem mestu je bilo zaprtih od januarja. Pouk je vmes potekal na daljavo.

SEUL - V Južni Koreji se po epidemiji novega koronavirusa življenje vrača v ustaljene tirnice. Ljudje so se vrnili na delo, odprli so se muzeji in knjižnice, kjer je sicer treba upoštevati pravila družbene razdalje. Južna Koreja je bila ob začetku izbruha novega koronavirusa ena najhuje prizadetih držav poleg Kitajske, kjer se je virus začel širiti. V državi sicer niso nikoli uvedli karantene, so se pa prebivalci držali pravil družbene razdalje. V 51-milijonski državi je novi koronavirus zahteval nekaj več kot 250 življenj. Doslej so skupaj potrdili 10.806 primerov okužbe.

WASHINGTON - Ameriški zasebni delodajalci so aprila po podatkih kadrovske agencije ADP v luči omejitvenih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa ukinili 20,236 milijona delovnih mest, kar je največ v zgodovini te statistike, ki sega v leto 2002, ter malce manj od 22 milijonov, kolikor je pričakovala večina ameriških analitikov. Prejšnji rekord je bil 834.665 ukinjenih delovnih mest februarja 2009.

BERLIN - Prodaja novih avtomobilov v Nemčiji je aprila na letni ravni upadla za 61 odstotkov na 120.840, saj je največje gospodarstvo območja evra močno prizadela epidemija novega koronavirusa. Aprila je bilo prvič registriranih najmanj avtomobilov po nemški združitvi leta 1990. Skoraj povsem zaustavila se je tudi proizvodnja avtomobilov.

MADRID - Španija je marca zabeležila dva milijona prihodov tujih turistov, kar je 64 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Druga najbolj priljubljena turistična destinacija na svetu je 14. marca uvedla strogo karanteno, s čimer je želela zajeziti širjenje covida-19. Ta je v Španiji terjal nekaj skoraj 26.000 življenj.

ŠPORT

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji dovolila treninge registriranim športnikom po zakonu o športu na ali v vseh športnih objektih in površinah v naravi, z izjemo objektov, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov, ter tekmovanja do vključno državne ravni v individualnih panogah brez gledalcev, je povedala pristojna ministrica Simona Kustec. Pri tem morajo športniki, v tem sklopu jih je zajetih okrog 60.000, upoštevati vsa navodila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z virusom sars-cov-2. To pomeni tudi, da ta čas še ni dovoljena vadba v skupinah, saj je treba ves čas ohranjati razdaljo najmanj dveh metrov do drugih oseb. Izvajanje športnih tekmovanj je dovoljeno do vključno državne ravni in to v individualnih športnih panogah.

BERN - Mednarodna hokejska zveza je zaradi novega koronavirusa letošnje olimpijske kvalifikacije tudi uradno prestavila na naslednje leto. Slovenski hokejisti se bodo za tretji zaporedni nastop na OI predvidoma borili na Norveškem med 26. in 29. avgustom 2021, so sporočili iz Hokejske zveze Slovenije. Slovenija bi morala med 27. in 30. avgustom letos v kvalifikacijah igrati proti Norveški, Danski in Južni Koreji. Doslej so se risi uvrstili na OI v ruskem Sočiju in južnokorejskem Pyeongchangu.

LJUBLJANA - Merijn Zeeman, športni direktor nizozemskega kolesarskega moštva Jumbo-Visma, je v intervjuju za spletni portal cyclingnews.com potrdil osmerico za letošnjo dirko po Franciji: prvi zvezdnik ekipe je slovenski as Primož Roglič. Poleg Rogliča bosta vlogo še dveh kapetanov prevzela Tom Dumoulin in Steven Kruijswijk. Tour so zaradi pandemije novega koronavirusa prestavili na termin med 29. avgustom in 20. septembrom.

PARIZ - Vodilne mednarodne teniške zveze ITF, ATP in WTA ter prireditelji štirih turnirjev za grand slam v Avstraliji, Franciji, Veliki Britaniji in ZDA so ustanovili poseben denarni sklad v vrednosti 5,3 milijona evrov. Denarna sredstva bodo namenili za pomoč igralkam in igralcem, ki jih je najbolj prizadela epidemija novega koronavirusa. Teniška sezona je zaradi epidemije novega koronavirusa prekinjena vsaj do 13. julija, po nekaterih ocenah pa vsaj 800 teniških igralcev in igralk potrebuje finančno pomoč.

LONDON - Prestopna vrednost nogometašev v desetih najboljših evropskih ligah bi zaradi pandemije novega koronavirusa lahko padla tudi za deset milijard evrov, je računsko podjetje KPMG ugotovilo v svoji študiji. Pričakujejo, da bo zapravljanje za prestope dramatično padlo, saj se klubi po Evropi soočajo z ogromnimi izgubami zaradi ustavitve nogometa.

LONDON - Izvršni direktor angleške trenerske organizacije Richard Bevan je danes za BBC-jev Radio 4 dejal, da bodo morali klubi v angleškem nogometnem državnem prvenstvu, če želijo nadaljevati sezono, pristati na igranje na nevtralnih prizoriščih. Nogometna sezona v Angliji je bila prekinjena zaradi novega koronavirusa.

FRANKFURT - Nemčija bo dala zeleno luč za majsko nadaljevanje nogometne sezone, potem ko je ta že dlje časa prekinjena zaradi pandemije novega koronavirusa. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so se o tem sporazumeli kanclerka Angela Merkel in vodje zveznih dežel. Politiki verjamejo, da je sprejemljivo, da se zaradi omejitev gospodarske škode sezona za 36 klubov v prvi in drugi ligi nadaljuje. V današnji telefonski konferenci bodo določili točen datum za začetek tekem. Nemški mediji so poročali, da bi to lahko bil 21. maj.

TORINO - Nogometaši serijskega italijanskega prvaka Juventusa so se v torek vrnili na individualni trening v športni center Continassa. Prvi zvezdnik ekipe Cristiano Ronaldo pa je po vrnitvi iz Portugalske začel dvotedensko karanteno zaradi pandemije novega koronavirusa. Italijansko notranje ministrstvo je dovolilo vrnitev igralcev na treninge dva tedna pred prvotnimi načrti, kar je obudilo rahlo upanje, da bi lahko rešili sezono 2019/20. Ob Juventusu so se v torek na treninge vrnili tudi Atalanta Josipa Iličića, Bologna in Udinese, Sassuolo in Lecce Žana Majerja sta to naredila že v ponedeljek.

LONDON - Škotski nogomet bo moral poiskati pomoč pri vladi, če navijači še nekaj časa ne bodo smeli na tekme, je dejal šef škotske lige Neil Doncaster. Nogomet na Škotskem je zaradi pandemije novega koronavirusa prekinjen do 10. junija. Doncaster opozarja, da je škotski nogomet precej odvisen od prihodkov od vstopnic. Sodeč po poročilu Evropske nogometne zveze o licenciranju, 12-članska elitna škotska liga dobi kar 43 odstotkov prihodkov z vstopnicami, kar je daleč največ med najboljšimi 20 ligami v Evropi.

BRUSELJ - Belgijska premierka Sophie Wilmes je danes napovedala, da v državi do vključno 31. julija podaljšujejo prepoved vseh amaterskih in profesionalnih športnih tekmovanj. Ta odločitev, ki so jo sprejeli po priporočilih sveta za javno zdravje, pomeni, da se prekinjena sezona 2019/20 belgijskega prvoligaškega nogometnega prvenstva ne bo mogla nadaljevati. Skupščina belgijske Pro League bo 15. maja

RIM - Italijanski minister za šport Vincenzo Spadafora je opozoril, da je nemogoče določiti datum za nadaljevanje nogometnega prvenstva serie A. Medtem ko se sredi maja obeta nadaljevanje nemške bundeslige, je Spadafora dejal, da je Italija še vedno preveč prizadeta zaradi novega koronavirusa za takšno odločitev. Minister za šport je dodal, da morajo vsaj še dva tedna opazovati krivuljo okužb, preden bodo sledila nova rahljanja ukrepov.

MADRID - V španskem nogometnem prvenstvu se po dvomesečni prekinitvi vseh dejavnosti zaradi pandemije novega koronavirusa pripravljajo na nadaljevanje treningov. Preden bodo lahko igralci znova trenirali na igriščih, se morajo testirati na okužbo z virusom sars-cov-2. Med prvimi, ki so se testirali, so bili nogometaši Barcelone, Reala in Atletica Jana Oblaka.

ZAGREB - Izvršni odbor Hrvaške nogometne zveze je na svoji spletni strani odločil, da se bo nogometna sezona v naši južni soseščini nadaljevala 30. maja. Po prekinitvi zaradi novega koronavirusa bodo najprej odigrali polfinalni tekmi pokalnega tekmovanja, sporočajo z zveze.

BEOGRAD - Državno nogometno prvenstvo Srbije, ki je bilo prekinjeno zaradi novega koronavirusa, se bo nadaljevalo 27. maja, je sporočila tamkajšnja nogometna zveza, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Po seji izvršnega odbora zveze so določili, da bodo prvenstvo končali 20. junija. Določili so tudi datume za zaključek pokalnega tekmovanja. Četrtfinale bo na sporedu 3., polfinale 10. junija, finale pa bo odigran 24. junija, s čimer bodo zaključili skrajšano nogometno sezono brez igranja v ligah za prvaka in obstanek.

jes/jes
© STA, 2020