Pregled - novi koronavirus do 10. ure

Ljubljana, 5. maja - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Komisija DZ za nadzor javnih financ bo na zahtevo opozicijskih poslanskih skupin SD, LMŠ, Levice in SAB razpravljala o gospodarnosti in učinkovitosti porabe javnih sredstev za nakup zaščitne opreme zaradi epidemije novega koronavirusa. Vlada pa bo predvidoma zaključila obravnavo poročil ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme.

LJUBLJANA - Sodišča lahko ponovno opravljajo naroke, odločajo in vročajo sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo kot nujne. Pri tem morajo upoštevati ukrepe, s katerimi bodo zagotovili varovanje zdravja in preprečili širjenje virusne okužbe, so sporočili z vrhovnega sodišča. Ob tem so spomnili, da tudi v nenujnih zadevah roki kljub vročitvi sodnega pisanja še vedno ne tečejo.

ZREČE - V Termah Zreče so začeli z izvajanjem ambulantne fizioterapije in postopnim delovanjem posameznih specialističnih ambulant. Ob tem bodo upoštevali vsa navodila, postopke ravnanja in preventivni ukrepi za preprečevanja in obvladovanja morebitnih okužb, so sporočili. Vrata teras gostinskih objektov v Termah Zreče in na Rogli pa zaenkrat ostajajo zaprta. Kot so sporočili, bodo predvidoma začeli obratovati v drugi polovici maja.

SVET

WASHINGTON - Število smrti zaradi novega koronavirusa je v ponedeljek preseglo četrt milijona, večinoma v ZDA in Evropi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Najhuje je prizadeta Evropa z okoli 145.000 smrtnimi žrtvami covida-19, sledijo pa ZDA z 68.700 smrtmi. Skupaj predstavljata 85 odstotkov vseh žrtev koronavirusa. Globalno število okužb s koronavirusom, ki se je začel širiti iz Kitajske, sicer še vedno narašča, trenutno najbolj v Rusiji, kjer zdaj naštejejo okoli 10.000 na novo okuženih na dan. Skupno pa se je v svetu z novim koronavirusom okužilo že okoli 3,6 milijona ljudi.

NEW YORK - Univerza Washington zaradi postopnega odpravljanja omejevalnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ocenjuje, da bo do začetka avgusta zaradi covida-19 umrlo 135.000 Američanov, kar je skoraj dvakrat več od ocene iz aprila. Delna odprava omejitev se po 11. maju obeta v 31 zveznih državah ZDA. V ZDA je po podatkih univerze Johns Hopkins do ponedeljka zvečer število okuženih s koronavirusom naraslo na 1,18 milijona, za covidom-19 pa je do sinoči umrlo skoraj 69.000 ljudi.

WELLINGTON - Nova Zelandija "še dolgo" ne bo odprla meja s preostalim svetom, je povedala novozelandska premierka Jacinda Ardern, ki se je prek videopovezave udeležila zasedanja avstralske vlade. Potovanja med Novo Zelandijo in Avstralijo pa bi lahko omogočili že prej, je povedala po seji. Z avstralsko vlado je Ardernova razpravljala o "neke vrste mehurčku med nami, varnem območju potovanja", je pojasnila. Poudarila je, da jih glede tega čaka še veliko dela, preden bodo dosegli napredek.

ŽENEVA - Svetovna zdravstvena organizacija WHO je včeraj sporočila, da ZDA niso podale dokazov, ki bi potrdili njihovo trditev, da novi koronavirus izvira iz laboratorija v kitajskem Wuhanu. Strokovnjakinja WHO Maria Van Kerkhove je ob tem poudarila, da je ta virus glede na vse dokaze, ki so jih videli, naravnega izvora. Tudi direktor ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je dejal, da znanstveni dokazi trenutno močno kažejo na to, da koronavirus ni bil umetno ali namerno prirejen. Ameriški zunanji minister Pompeo je sicer v nedeljo zatrdil, da obstaja veliko dokazov, da je koronavirus prišel iz laboratorija v Wuhanu. Podobno je trdil tudi predsednik Donald Trump, a nihče ni predstavil nobenega dokaza.

ŠPORT

BUDIMPEŠTA/ATENE - Med državami, kjer bodo nadaljevali nogometno prvenstvo, je tudi Madžarska. Tamkajšnja nogometna zveza MLSZ je sporočila, da se bo prvoligaško tekmovanje na stadionih, kjer ne bo gledalcev, nadaljevalo 30. maja, pokalno tekmovanje pa že 23. maja. Za zdaj pa je bolj negotovo v Grčiji. Minister za šport Lefteris Avgenakis je namignil, da bi lahko nadaljevali tekmovanje v prvi ligi, toda konkretnih datumov še ni predstavil. Za zdaj se lahko igralci vrnejo na treninge. V vsakem primeru pa bodo tekme, če jih bodo lahko igrali, potekale pred praznimi tribunami.

sag/apo
© STA, 2020