Pregled - novi koronavirus, 29. 4. (sreda)

Ljubljana, 29. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v sredo, 29. aprila.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Vlada s četrtkom odpravlja splošno omejitev gibanja na občine, s ponedeljkom sledi postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke. Množične prireditve ter velika športna tekmovanja pa zelo verjetno ne bodo možna še vse do odkritja in splošne uporabe cepiva ali zdravila za covid-19, je povedal premier Janez Janša. Ker pa epidemija še ni premagana, je premier vse državljane zaprosil za odgovorno ravnanje tudi v prihodnjih dneh in tednih.

LJUBLJANA - V torek so v Sloveniji opravili 1317 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 10 primerov, skupaj 1418. V torek so umrli trije bolniki s covidom-19, skupaj doslej 89. V bolnišnicah je bilo 73 bolnikov, od teh 25 na intenzivni negi, v domačo oskrbo so odpustili sedem oseb, je na spletu objavila vlada. Do zdaj so v Sloveniji opravili 51.607 testiranj. Med 1418 okuženimi je 627 moških in 791 žensk. Povabilo v nacionalno raziskavo o razširjenosti covida-19 je sprejelo 1363 ljudi, odvzeli so 1282 vzorcev, je objavljeno na spletni strani raziskave.

LJUBLJANA - Vlada je na seji obravnavala poročilo o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije ter nabavah. Podrobnosti zaenkrat še ni sporočila, naj pa bi jih v četrtek predstavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Minister za obrambo Matej Tonin je glede poročila poudaril, da ministrstvo za obrambo nima kaj skrivati, pa tudi da je pri nabavah sodelovalo veliko ljudi, velika večina od teh v korist Slovenije. Predsednik republike Borut Pahor je prepričan, da je v najširšem interesu, da se glede očitkov o nepravilnostih pri dobavi opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, čim prej ugotovi, kaj je res ali kaj ne in da v primeru potrditve nepravilnosti odgovorni odgovarjajo. To je pomembno za vrnitev zaupanja v ravnanje politike, je dejal.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila, da je Zavod RS za blagovne rezerve 28 od 29 objav prostovoljnega obvestila za predhodno transparentnost poslal v objavo na portal javnih naročil po sklenitvi pogodbe z izbranim ponudnikom, čeprav bi glede na določila zakona o javnem naročanju to moral storiti še pred sklenitvijo pogodbe. V zvezi z objavami prostovoljnega obvestila za predhodno transparentnost je KPK zadevo odstopila Državni revizijski komisiji, ki je pristojna za nadzor nad izvajanjem zakona o javnem naročanju. Predsednik Državne revizijske komisije Samo Červek je za STA potrdil, da jim je protikorupcijska komisija poslala prijavo domnevnega prekrška po zakonu o javnem naročanju, in sicer naj bi do kršitev prišlo pri več kot 50 postopkih, ki jih je imel odprte zavod za blagovne rezerve.

LJUBLJANA/POSTOJNA - V vseh 14 slovenskih porodnišnicah je znova dovoljena prisotnost spremljevalca pri porodu. Kot je v izjavi za medije pojasnil predstojnik ljubljanske porodnišnice Gorazd Kavšek, nove okoliščine kljub dodatnim ukrepom zaradi nevarnosti okužbe z novim koronavirusom vendarle niso bistveno drugačne kot prej. Zaščitne opreme je dovolj. Kavšek je dejal, da so že od polnoči znova imeli očete, ki so bili prisotni pri porodu. V postojnski porodnišnici so že prvi dan, ko je znova dovoljena prisotnost spremljevalca pri porodih, zaznali precejšnje zanimanje za to možnost. Direktor Aleksander Merlo je sicer poudaril, da v času prepovedi niso imeli težav ne med porodnicami ne pri zdravstvenem osebju.

LJUBLJANA/LOGATEC - Sklenitev zakonske zveze je od torka ponovno mogoča in po podatkih ministrstva za javno upravo so v teh dveh dneh po državi opravili deset porok. Prvi par na območju Logatca, ki je zakonsko zvezo sklenil po sprostitvi omejitev, je med delovnim obiskom poročil kar minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

LJUBLJANA - Po vladni odločitvi lahko vrata znova odprejo knjižnice, galerije in muzeji Knjižnice, vendar pa so tako v Skupnosti muzejev Slovenije kot v Združenju slovenskih splošnih knjižnic prepričani, da to ni izvedljivo čez noč. Za to je potrebnih nekaj priprav, tako da knjižnice in muzeji ostajajo zaprti. NUK bo gradivo začel izposojati v četrtek, splošne knjižnice v ponedeljek, muzeji in galerije pa od torka.

ZAGREB - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za turizem Gari Cappelli sta se v Zagrebu pogovarjala o ukrepih in načrtih za delovanje turizma v času izbruha novega koronavirusa. Med drugim sta soglašala, da je treba najti načine vsaj za obiske slovenskih lastnikov nepremičnin na Hrvaškem. Na Hrvaškem je približno 110.000 zasebnih nepremičnin v lasti slovenskih državljanov. Spodobi se, da bi jim dovolili obiskati njihova poletna bivališča, je po navedbah hrvaškega ministrstva za turizem dejal Počivalšek.

LJUBLJANA/BERLIN - Zunanji minister Anže Logar in njegov nemški kolega Heiko Maas sta se danes po virtualnem srečanju zavzela za skupno evropsko rešitev glede potovanj v času pandemije koronavirusa, ki pa bo upoštevala razmere v posameznih državah članicah EU. Logar je ob tem poudaril, da ima varovanje zdravja ljudi prednost pred gospodarstvom.

LJUBLJANA - Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik je v izjavi za medije o enkratnem solidarnostnem dodatku za upokojence in druge ranljive skupine izrazil prepričanje, da so za upokojence dobro poskrbeli in jim pokazali, da vlada ni pozabila na njih. Meni, da so upokojenci zadovoljni z dodatkom, ki ga bodo prejeli v četrtek.

LJUBLJANA - Epidemija novega koronavirusa je po oceni zdravstvenih strokovnjakov v Sloveniji razkrila številne slabosti zdravstvene oskrbe, kot so kadrovska podhranjenost domov za starejše in neurejenost področja paliativne oskrbe. Pozivajo, naj bodo zaradi epidemije razgaljenje težave priložnost za premislek in potrebne izboljšave v zdravstvenem sistemu.

DOB - Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je med današnjim delovnim obiskom Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pohvalila pravosodne sodelavce, da jim je v času epidemije bolezni covid-19 uspelo ohraniti zdravje in življenja zaprtih in zaposlenih. Spregovorila pa je tudi o učinkih vladnih ukrepov na njihovo delo in predlogih za naprej.

LJUBLJANA - V Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije se združuje pretežno starejša generacija, ki je z vidika zdravja najbolj ogrožena, zato so nad razmerami v državi zelo zaskrbljeni, so zapisali v izjavi za javnost. "Zavedamo se, da je v teh okoliščinah treba spoštovati navodila stroke, oblast pa mora delovati povezovalno, strpno in pomirjujoče," so navedli. Vlado zato pozivajo, da se zdravstvene in ekonomske stiske v državi loti strokovno, premišljeno in strpno, predvsem pa v duhu povezovanja državljank in državljanov, ki zdaj bolj kot kdaj koli prej potrebujejo upanje za preživetje.

LJUBLJANA - Slovensko prebivalstvo je v času epidemije koronavirusa vendarle postalo dovolj občutljivo na doma pridelano hrano in samooskrbo, je v spletnem pogovoru v organizaciji STAkluba o vplivu epidemije na kmetijstvo povedala ministrica Aleksandra Pivec. Upa, da to tudi za prihodnost pomeni drugačen in boljši odnos do kmetijstva.

LJUBLJANA - Samozaposleni, ki so zaradi upada prihodkov v epidemiji novega koronavirusa upravičeni do pomoči države, morajo Finančni upravi RS (Furs) predložiti ustrezno izjavo. A nekateri so vložili več izjav, ker so si očitno vmes premislili in popravili podatke. V tem primeru se upošteva kronološko zadnja izjava, opozarjajo na Fursu.

LJUBLJANA - V Združenju Frank menijo, da je treba potrošnike z interventno zakonodajo ustrezno zaščititi, nikakor pa jih ne bi smeli s slabo premišljenimi ukrepi še bolj ogrožati. Zato so začeli zbirati podpise pod peticijo, ki poziva k sprejemu ukrepov za zaščito tistih, ki se bodo zaradi vladnih ukrepov ali posledic epidemije znašli v težavah.

LJUBLJANA - Prebivalci Slovenije, Hrvaške in Srbije sodeč po anketi, ki jo je v regiji v času pandemije covida-19 izvedel Inštitut Mediana, najbolj željno pričakujejo druženje z družino in prijatelji. Slovenci pa so med omenjenimi najbolj pesimistični glede časa, ki bo potreben za normalizacijo življenja. Večina meni, da bo preteklo tri mesece ali več.

LJUBLJANA - Od ponedeljka bodo na območju ljubljanske občine ponovno plačljive vse javne parkirne površine, so sporočili iz javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. Kot so dodali, bodo tudi tržnice začele delovati po ustaljenem urniku.

SVET

BRUSELJ - Omejitve potovanj v EU je treba odpraviti, takoj ko bo to mogoče, pri čemer se je treba izogniti diskriminaciji na podlagi državljanstva in upoštevati epidemiološki razvoj, je poudarila podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova. O "koronskem potnem listu" v komisiji za zdaj niso razpravljali. Evropski ministri za promet pa so se strinjali, da je protikoronske ukrepe v sektorju treba sproščati usklajeno. Zavzeli so se, da bi po 11. maju v EU stekel letalski potniški promet.

FRANKFURT - Nemški BDP se bo po pričakovanjih tamkajšnje vlade letos skrčil za rekordnih 6,3 odstotka. Zaradi koronavirusa se bo največje evropsko gospodarstvo soočilo z največjo recesijo od ustanovitve zvezne republike leta 1949, je napovedal gospodarski minister Peter Altmaier. A že v letu 2021 naj bi država izšla iz recesije in ob zagonu gospodarstva zabeležila okoli 5,2-odstotno rast.

WASHINGTON - Ameriški bruto domači proizvod (BDP) se je v prvem četrtletju skrčil za 4,8 odstotka, potem ko je ameriško gospodarstvo v marcu zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa v veliki meri obstalo. To je največji padec od prvega četrtletja 2009.

RIM - V Italiji še vedno upada dnevno število smrtnih žrtev covida-19. V zadnjem dnevu so potrdili 323 smrtnih žrtev, v torek jih je bilo 382. Skupno je od začetka epidemije v državi koronavirusni bolezni 19 podleglo 27.682 ljudi. V zadnjem dnevu se je zmanjšalo tudi število ljudi, ki so še okuženi s koronavirusom, in sicer s 105.205 na 104.657.

MADRID - V Španiji je v zadnjem dnevu zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo 325 ljudi, kar je nekoliko več kot v torek, število tistih, ki so ozdraveli, pa je najvišje od začetka epidemije. Skupaj je v Španiji doslej zaradi covida-19 umrlo več kot 24.000 ljudi, okužilo pa se je skoraj 213.000 ljudi.

LONDON - V Veliki Britaniji je število mrtvih zaradi covida-19 naraslo na 26.097, potem ko so prvič upoštevali tudi smrtne primere v domovih za starejše. Britanska vlada pripravlja rahljanje ukrepov, vendar glede sprejemanja odločitev čakajo na začetek maja, ko bodo dobili nasvete strokovnjakov.

PARIZ - V Franciji so v zadnjem dnevu potrdili 427 novih smrtnih primerov zaradi covida-19 oziroma 60 več kot v torek, skupno pa je bolezni podleglo 24.087 ljudi. So pa v Franciji v zadnjem dnevu zabeležili manjše število bolnikov v bolnišnicah in na intenzivni negi.

WASHINGTON - V ZDA so do torka zvečer našteli več kot milijon primerov okužb z novim koronavirusom in 58.335 smrti zaradi bolezni covid-19. Mrtvih je sedaj več, kot je umrlo ameriških vojakov v vietnamski vojni.

MOSKVA - V Rusiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 5841 novih primerov okužb z novim koronavirusom. Skupno so doslej v Rusiji potrdili 99.399 okužb z novim koronavirusom, največ v Moskvi. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je v Rusiji doslej umrlo 972 ljudi. Rusija je sicer za nedoločen čas podaljšala prepoved vstopa tujcem državo.

VARŠAVA - Poljska je napovedala nadaljnjo omilitev ukrepov, ki so jih sprejeli zaradi pandemije novega koronavirusa. Od 4. maja bodo ponovno odprti hoteli in nakupovalna središča. Dva dni kasneje bodo sledili vrtci. Prihodnji teden bodo odprli tudi fizioterapije, muzeje, knjižnice in športna igrišča.

BERN - Švica je napovedala, da bo pospešila rahljanje ukrepov, ki jih je sprejela za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim bodo 11. maja odprli restavracije, je napovedala švicarska predsednica Simonetta Sommaruga. Naučiti se moramo živeti z virusom, medtem ko bomo še nekaj časa čakali na cepivo, je poudarila.

KOEBENHAVN - Na Danskem, kjer rahljajo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je epidemija pod nadzorom, je v parlamentu sporočila danska premierka Mette Frederiksen.

ŠPORT

NYON - Komisija za zdravstvo pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) zagovarja stališče, da je vnovičen začetek nogometne sezone na nacionalni klubski ravni "vsekakor mogoč". Nogometna prvenstva so bila po vsej Evropi ustavljena zaradi pandemije novega koronavirusa. "Vse nacionalne nogometne organizacije, ki načrtujejo ponovni začetek svojih tekmovanj, bodo pripravile celovite protokole, s katerimi bodo zagotovile varovanje zdravja udeležencev tekmovanj ter upoštevanje smernic na področju varovanja javnega zdravja," je v sredini izjavi dejal predsednik zdravstvene komisije Uefe Tim Meyer. Za zdaj je le Nizozemska odpovedala ligo brez razglasitve prvaka za sezono 2019/20.

LOZANA - Vodilni mož mednarodne olimpijske družine Thomas Bach je v sredo dodatne stroške, ki jih bo imel Mednarodni olimpijski komite zaradi preložitve poletnih olimpijskih iger v Tokiu, označil na več 100 milijonov dolarjev oziroma več sto milijonov evrov. OI, ki jih letos zaradi pandemije novega koronavirusa ne bodo izpeljali, bodo v skladu z novim načrtom skušali izpeljati v Tokiu naslednje leto od 23. julija do 8. avgusta. Seveda pod pogojem, da bo do takrat pandemija pod nadzorom. Sicer OI ne bodo še enkrat prelagali.

TRST - Znamenita jadralska regata Barcolana v Tržaškem zalivu bo, je zagotovil predsednik Jadralnega društva za Barkovlje in Grljan, Mitja Gialuz. Kot poročajo Primorske novice, organizatorji prestižnega jadralskega dogodka po njegovih besedah niso prekinili dela, so v tesnih stikih s pristojnimi, preučujejo pa različne scenarije. Organizatorji bodo skupaj z oblastmi storili vse za zagotovitev varne regate. Za zdaj še ni znano, ali bodo lahko prišli tudi tekmovalci iz tujine.

MADRID - Ena od treh največjih kolesarskih dirk na svetu, španska Vuelta, se bo letos začela v španski pokrajini Baskiji. Mesto starta bo Irun, dirka, ki jo je lani dobil Primož Roglič, pa bo namesto 23 trajala 20 dni. Po videokonferenci z Mednarodno kolesarsko zvezo so odpovedali start španske pentlje v nizozemskem Utrechtu ter tri etape, ki bi morale potekati zunaj španskih meja. Sprva je bilo na programu Vuelte 21 etap, po novem jih je 18. Za zdaj termin dirke še ni znan.

LOZANA - Avstralec John Coates, predsednik koordinacijske komisije Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) olimpijskih iger v Tokiu prihodnje leto, je dejal, da OI prihodnje leto niso odvisne od razvoja cepiva proti novemu koronavirusu. Dodal je, da se bodo pri izvedbi iger ravnali po navodilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Izpostavil je, da tako Mok kot japonski organizatorji tesno sodelujejo z WHO in japonskimi zdravstvenimi oblastmi pri tem vprašanju vse od izbruha pandemije.

TOKIO - Japonski premier Shinzo Abe je v nagovoru pred parlamentom dejal, da bo nemogoče gostiti olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, če ne bo nadzora nad pandemijo novega koronavirusa, poročajo japonski mediji. "OI moramo pripraviti tako, da bo svet videl, da smo v resnici dobili bitko proti novemu koronavirusu," je povedal Abe. "Drugače bo težko pripraviti OI," je dodal na vprašanje opozicije, če bo Tokio pripravljen na organizacijo OI, ki so bile z letošnjega prestavljene na naslednje leto med 23. julijem in 8. avgustom.

SACHSENRING - Pandemija novega koronavirusa močno vpliva tudi na koledar motociklističnega svetovnega prvenstva. V tej sezoni zaradi tega niso mogli izpeljati niti ene preizkušnje v razredu motoGP. Po novem pa je ne bodo niti na Sachsenringu za VN Nemčije. Preizkušnjo, ki bi morala biti med 19. in 21. junijem, so preložili na leto 2021, sporočajo organizatorji. Ob nemški pa so morali odpovedati tudi dirki na Nizozemskem in Finskem. Dirka v Assnu, ki je bila edina na sporedu vse od leta 1949, bi morala biti med 26. in 28. junijem, na KymiRingu pa med 10. in 12. julijem. V vseh treh državah so prepovedane množične prireditve zaradi pandemije koronavirusa.

PARIZ - Čeprav bo vodstvo francoske nogometne lige o dokončni usodi sezone odločalo v četrtek, pa je bolj ali manj že jasno, da se zaradi pandemije novega koronavirusa ne bo nadaljevala. To je potrdil tudi predsednik francoske nogometne zveze Noel La Graet v pogovoru za časnik L'Equipe.

MADRID - Španski poklicni športniki bodo lahko začeli treninge 4. maja, tudi nogometaši v prvi ligi, je sinoči sporočila španska vlada ob napovedi omilitve ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa. V začetku maja bodo tako treninge pričeli športniki in tudi nogometaši v eni najprestižnejših lig na svetu, vendar posamično in z upoštevanjem ukrepov zdravstvene stroke.

MADRID - Letošnja kolesarska dirka po Španiji se ne bo začela začela na Nizozemskem, so sporočili organizatorji. Uvodna etapa Vuelte je bila sprva predvidena v Utrechtu, naslednji pa prav tako na Nizozemskem, a jih zaradi pandemije novega koronavirusa letos tam ne bo. Prav tako pa je vprašljiva sama izvedba in termin letošnje dirke.

KÖLN - Kolesarska dirka po Nemčiji je naslednja kolesarska dirka na seznamu dirk, ki letos ne bodo izpeljane zaradi pandemije novega koronavirusa. Organizatorji dirke so v torek sprejeli odločitev o odpovedi, potem ko je nemška vlada prepoved množičnih zbiranj podaljšala do 31. avgusta.

ATLANTA - Kvalifikacijske norme v golfu za OI Tokio 2020, ki bodo prihodnje poletje, bodo golfisti lahko lovili do junija 2021, je sporočila Mednarodna zveza za golf. Pri golfistih bodo za olimpijski turnir štele točke, osvojene do 12. junija, pri golfistkah pa do 28. junija.

apo/apo
© STA, 2020