Pregled - novi koronavirus, 27. 4. (ponedeljek)

Ljubljana, 27. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v ponedeljek, 27. aprila.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - V nedeljo so v Sloveniji opravili 634 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili šest novih okužb, skupaj 1402. V nedeljo je zaradi covida-19 umrl en bolnik, skupaj doslej 83. V bolnišnicah je bilo 80 bolnikov, od teh 22 na intenzivni negi, v domačo oskrbo niso odpustili nobenega, je na spletu objavila vlada. Doslej so opravili 49.607 testiranj na okužbo z novim koronavirusom. Med okuženimi je 621 moških in 781 žensk.

LJUBLJANA - V nacionalni raziskavi o razširjenosti covida-19 se je od 3000 povabljenih na testiranje odzvalo 1319 ljudi, odvzeli pa so 1221 vzorcev, piše na spletnih straneh raziskave. Testiranje otrok na novi koronavirus v okviru nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 se bo začelo v torek, je za STA povedal vladni govorec Jelko Kacin. V prihodnjih dneh bodo testiranje otrok po njegovih besedah izvajale posebej usposobljene medicinske sestre, hkrati pa bo to zadnji del raziskave, sledilo bo obdelovanje krvnih vzorcev. Rezultati bodo po pričakovanjih na voljo po prvomajskih praznikih.

LJUBLJANA - V Ljubljani, Mariboru in še nekaterih drugih krajih so se opoldne zbrale skupine protestnikov na protivladnih shodih. Nanje je pozvala Facebook skupina, imenovana Upor proti vladi Republike Slovenije 27.4. Na Trgu republike v Ljubljani se je zbralo več sto ljudi. Med drugim so pozivali k ureditvi razmer v Sloveniji in odstopu premiera Janeza Janše. Pozivu na shode proti odgovornim za afero pri nabavi zaščitne opreme so se uporabniki Facebooka odzvali še v Novi Gorici, Ptuju, Slovenski Bistrici in Trbovljah. Policisti so skrbeli za varnost in zbrane opozarjali, da kršijo odlok o začasni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih. O kršitvah so obvestili zdravstveni inšpektorat.

BRUSELJ - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je zmeren optimist, da bo mogoče v turizmu zagotoviti dobre in usklajene koronastandarde, na podlagi katerih ne bo nikogar strah iti na dopust. Zavrača strah pred diskriminacijo na podlagi potnega lista, a obenem izpostavlja, da bo treba vzpostaviti protokol za prehod meje glede na epidemiološke razmere. Počivalšek je namreč prepričan, da z razglasitvijo konca pandemije težav še zdaleč ne bo konec, usklajeni standardi pa so po njegovem mnenju pomembni tudi za čim boljšo pripravo tretjega slovenskega protikoronskega svežnja, ki bo osredotočen na turizem. Slovenski turizem je več kot 70-odstotno odvisen od tujih gostov, je spomnil.

LJUBLJANA - Inšpektorat RS za delo od razglasitve epidemije koronvirusa 12. marca beleži veliko prijav domnevnih nepravilnosti. Potem ko jih je v prvih 14 dneh po razglasitvi prijel okoli 70, jih je do petka že 1133, je za STA povedal glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić. Doslej so zaznali 151 kršitev, največ v zvezi z varnostjo in zdravjem pri delu.

LJUBLJANA - V okviru sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa se ponovno odpirajo tudi vrata zavarovalnic. Prve poslovalnice bo mogoče obiskati v torek, postopno bo nato sledilo odprtje še preostalih. Potrošnikom sicer svetujejo, naj se za obisk odločijo le v nujnih primerih oz. kadar storitve ne morejo opraviti na daljavo.

LJUBLJANA - V Sindikatu finančnih organizacij Slovenije si želijo, da bi pravico do kriznega dodatka ob epidemiji novega koronavirusa dejansko imeli vsi zaposleni, ki v tem času opravljajo delo. V skladu s protikoronskim zakonom so namreč iz vladnih ukrepov izvzeta podjetja iz finančne in zavarovalniške dejavnosti.

POSTOJNA - V karanteni v hotelu Epic v Postojni je pet oseb. Zadnji konec tedna je sicer nekaj oseb odšlo, prišle pa so nove, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Glede na to, da zdravniške službe v teh dneh odkrivajo okužbe, ki so nastale večinoma ob veliki noči, regijski štab civilne zaščite za Notranjsko prosi vse občane desetih notranjsko-primorskih občin, naj praznični teden preživijo odgovorno in pazljivo, so zapisali na Facebooku.

LJUBLJANA - Slovenska karitas je sprožila akcijo zbiranja sredstev za pomoč pri preventivi in blaženju posledic pandemije novega koronavirusa v najrevnejših državah. Z akcijo želi podpreti solidarnostni sklad, ki ga je nedavno ustanovil Caritas Internationalis na pobudo papeža Frančiška za takojšnjo in učinkovito pomoč ob pandemiji po vsem svetu.

LJUBLJANA - Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V nedeljo je bilo na vseh ravneh angažiranih 1352 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

LJUBLJANA - Na praznični ponedeljek je vrata spet odprl ljubljanski živalski vrt. Za zdaj ga bodo zaradi še vedno veljavnih omejitev lahko obiskali le prebivalci Ljubljane. V živalskem vrtu, ki bo odprt med 9. in 19. uro, obiskovalce pozivajo, da se ob obisku držijo vseh veljavnih uradnih navodil. Iz preventivnih razlogov ostajajo zaprti otroška igrišča, vivarij, notranji prostor slonice Gange, otroški živalski vrt, kmečka bajta, pot mimo šimpanzov proti tigrom in notranji prostor šimpanzov. Si bodo pa obiskovalci lahko pogledali letošnje mladiče. To so mala zebra Sanaa, mladič dvogrbe kamele Zaya, mladiči divje svinje, indijskega ježevca, mar, muflonov in kenguruja.

SVET

RIM - Italijanski premier Giuseppe Conte je v nedeljo zarisal načrt rahljanja ukrepov proti novemu koronavirusu. Po 4. maju bodo začeli obratovati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije ter trgovine na debelo. Ljudje se bodo lahko gibali znotraj svoje dežele, za pripravo hrane za s seboj pa bodo začeli delovati bari in restavracije. Katoliško cerkev moti, ker še niso dovoljene maše. Številni starši pa so nezadovoljni, ker šole ostajajo zaprte do septembra.

LONDON - Britanski premier Boris Johnson se je po preboleli okužbi z novim koronavirusom spet vrnil na delo in se prvič po skoraj mesecu dni pojavil v javnosti. V nagovoru izpred urada na Downing Streetu je Britance pozval k potrpljenju, češ da ukrepov za zajezitev epidemije ne gre odpravljati prehitro. Je pa potrdil, da je država na dobri poti.

OSLO - Na Norveškem, ki ima po lastnih navedbah pod nadzorom epidemijo novega koronavirusa, so v okviru postopnih omilitev ukrepov znova odprli osnovne šole za učence od šestega do 10 leta starosti, čeprav so nekateri starši izrazili zaskrbljenost. Ostale šole ostajajo zaprte, do poletnih počitnic bo izobraževanje potekalo na daljavo.

PRAGA/ZAGREB/BERN - V okviru rahljanja ukrepov proti novemu koronavirusu so na Češkem znova odprli skoraj vse trgovine. Vrata so ponovno odprli še fitnes centri, knjižnice, živalski in botanični vrtovi. Tudi na Hrvaškem so odprli večino trgovin, storitvenih dejavnosti in kulturnih ustanov, znova so zagnali mestni in primestni javni promet. V Švici so odprli trgovine z gradbenim materialom, vrtnarije in frizerske salone.

BUKAREŠTA - V Romuniji bodo šole, vrtci in univerze zaradi epidemije novega koronavirusa ostale zaprte do konca šolskega leta, je napovedal romunski predsednik Klaus Iohannis. Kot je pojasnil, bi bili namreč nemogoče zagotoviti ohranjanja razdalje. Ponovno odprtje izobraževalnih ustanov je predvideno septembra.

MADRID - V Španiji je covid-19 v zadnjih 24 urah zahteval še 331 življenj, kar je nekoliko več kot v nedeljo, ko jih je zahteval 288. Skupno je bolezen doslej zahtevala 23.521 življenj, okuženih je več kot 210.000. Število bolnikov, ki so okrevali, je preseglo 100.000, pritisk na bolnišnice se je zmanjšal.

RIM - Število smrtnih žrtev covida-19 je v Italiji v zadnjem dnevu spet nekoliko naraslo. V zadnjih 24 urah je umrlo 333 ljudi, medtem ko so denimo v nedeljo poročali o 260 umrlih. Skupno so doslej v Italiji potrdili 26.977 smrti v povezavi z novim koronavirusom.

MOSKVA - V Rusiji je število potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom doseglo 87.147, kar je okoli 2500 več, kot so jih zabeležili na Kitajskem, kjer je virus izbruhnil konec lanskega leta. S tem je Rusija po številu potrjenih okužb trenutno deveta na svetu. Umrlo je skupno 794 ljudi. Moskva pričakuje, da bo epidemija vrhunec dosegla do sredine maja.

WELLINGTON - Premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern je dejala, da je država dosegla pomembno zmago v boju poti širjenju novega koronavirusa, saj ni razširjenega, neugotovljenega širjenja virusa znotraj skupnosti. V torek bodo začeli postopno rahljati ukrepe. V državi so potrdili še pet primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 1469, umrlo je skupno 19 ljudi.

ŠPORT

NYON - Evropska nogometna zveza Uefa je sporočila, da je svojim 55 državam članicam namenila plačilo skupno 236,5 milijona evrov za pomoč pri težavah, povezanih s pandemijo novega koronavirusa. Uefin izvršni odbor je dal zeleno luč izplačilom programa HatTrick, tako da bo vsaka od članic prejela do 4,3 milijona evrov pomoči.

ŽENEVA - Mednarodna košarkarska zveza Fiba je sporočila, da je v luči pandemije novega koronavirusa zamrznila svetovne lestvice v košarki 3x3. Kot je Fiba, ki rangira 3x3 na podlagi najboljših devetih rezultatov v letu, objavila na svoji spletni strani, so ta čas zamrznjeni rankingi za najboljšega na svetu, ekipe in federacije v vseh kategorijah.

RIM - Nogometaši italijanskih prvoligašev bodo po poročanju britanskega BBC individualne treninge začeli že 4. maja. Na skupinske treninge pa bodo morali počakati do 18. maja, je dejal italijanski premier Giuseppe Conte, ki je napovedal postopno rahljanje ukrepov zaradi pandemije novega koronavirusa. V Italiji obstaja upanje, da bi se serie A nadaljevala med 27. majem in 2. junijem ter končala v prvi polovici avgusta.

MARSEILLE - Organizatorji svetovnega prvenstva v formuli 1 se tako kot drugi športi zaradi pandemije novega koronavirusa soočajo z veliko težavami pri oblikovanju koledarja za letošnjo sezono. Predsednik F1 Chase Carey pa je dejal, da je zdaj že bolj optimističen glede začetka nove sezone poleti v Evropi z dirko v Avstriji 5. julija.

LONDON - Klubi elitne angleške nogometne lige si želijo, da bi se sezona nadaljevala 8. junija, poroča britanski BBC. Klubi naj bi se na petkovem srečanju pogovarjali, kako bi odigrali še preostalih 92 tekem. Jasno je, da gledalcev na tekmah ne bo, vseeno pa bodo morali za nadaljevanje sezone zeleno luč prižgati še vlada in zdravstveni strokovnjaki.

BERLIN - Ministrski predsednik Severnega Porenja - Vestfalije Armin Laschet, podpredsednik nemških krščanskih demokratov CDU, je prepričan, da bo ministrstvo za delo, ki ga vodi koalicijska SPD, prižgalo zeleno luč nadaljevanju sezone nemškega nogometnega prvenstva bundeslige, a najprej brez gledalcev na tribunah in zgolj za televizijske prenose.

MADRID - V napovedih za ponovni zagon nogometnih dejavnosti zveza španskih klubskih zdravnikov v boju proti novemu koronavirusu priporoča zdravstvene ukrepe, med njimi tudi razkuževanje žog in igrišč, poroča francoski časnik L'Equipe.

RIM - Italijanski prvoligaški nogometni klubi so napovedali vložitev skupinske tožbe proti distributerjem televizijskih programov, od katerih bodo zahtevali izplačilo denarja, dogovorjenega v pogodbi o prodaji televizijskih pravic, še pred zaustavitvijo vseh nogometnih tekem zaradi pandemije novega koronavirusa, so poročali italijanski mediji.

BARCELONA - Španski teniški zvezdnik Rafael Nadal je zelo pesimističen o možnostih za nadaljevanje vrhunskega tenisa v bližnji prihodnosti pod "normalnimi pogoji" zaradi pandemija novega koronavirusa. Trenutno številka 2 svetovnega tenisa je svoje videnje teniške prihodnosti predstavil v nedeljskem videopogovoru v organizaciji španske teniške zveze.

apo/zza/apo
© STA, 2020