Pregled - novi koronavirus, 26. 4. (nedelja)

Ljubljana, 26. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v nedeljo, 26. aprila.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Po vladnih podatkih so v soboto ob 794 opravljenih testih potrdili osem novih koronavirusnih okužb, od tega eno v sklopu vseslovenske raziskave razširjenosti covida-19. Ena oseba s covidom-19 je v soboto umrla, skupno število umrlih je zdaj 82. Hospitaliziranih je bilo v soboto 80 bolnikov s to boleznijo oz. trije več kot v petek, zdravljenje na oddelku za intenzivno nego pa je v soboto potrebovalo 23 oseb. Porast so v soboto zabeležili v treh občinah, še naprej pa število občin s potrjenimi primeri ostaja 153. Doslej so v Sloveniji opravili skupno 48.973 testov, pri tem pa so potrdili 1396 okužb z novim koronavirusom.

LJUBLJANA - V okviru vseslovenske raziskave so odkrili prvi na novo odkriti aktivni primer okužbe z novim koronavirusom, in sicer v vzorcu preiskovanca iz Severovzhodne Slovenije, je sporočil predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Kot je za STA pojasnil Milan Krek z NIJZ, so ga epidemiologi že obiskali in poiskali tudi stike ter jim svetovali izolacijo. Povabilu k sodelovanju v raziskavi se je sicer po podatkih do 20.45 od 3000 povabljenih odzvalo 1320 oseb, odvzeli pa so 1178 vzorcev, kažejo podatki s spletne strani raziskave.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je v oddaji Politično na Televiziji Slovenija obžaloval, da je prišlo do razkritij o dobavah mask, ker je to po njegovih besedah vrglo senco na sicer odlično ravnanje vlade in DZ. Kot je pojasnil v oddaji Politično na Televiziji Slovenija, se glede domnevnih nepravilnosti pri nakupih zaščitne opreme zanaša na neodvisno preiskavo ustanov politične in pravne države.

LJUBLJANA - Ukrepi, ki jih je za preprečevanje širjenja novega koronavirusa sprejela vlada, se zdijo ustrezni 57,7 odstotka vprašanim, 31,1 odstotka vprašanim se zdijo vladni ukrepi prestrogi, 8,1 odstotka vprašanim pa premalo strogi, kažejo podatki javnomnenjske raziskave, ki jo je za POP TV izvedla družba Mediana. Da se ukrepi ustrezno sproščajo, meni 52,5 odstotka vprašanih. 27,4 odstotka jih meni, da se sproščajo prepočasi, 16,2 odstotka pa, da se prehitro. Vladni govorec Jelko Kacin je medtem za Televizijo Slovenija dejal, da bi lahko odločitev o večjem sproščanju ukrepov sprejeli okoli 12. maja.

LJUBLJANA - Trije pripadniki Slovenske vojske (SV), ki so se okužili z novim koronavirusom, so se s Kosova, kjer delujejo v okviru Natove misije Kfor, popoldne vrnili v domovino. Vojake so prepeljali na ljubljansko infekcijsko kliniko. Njihovo zdravstveno stanje je sicer dobro, nadaljnje zdravljenje pa bo odvisno od zdravniške ocene. Kot je na Twitterju pojasnil obrambni minister Matej Tonin, so na prošnjo ministrstva za zunanje zadeve v domovino skupaj z vojaki prepeljali še eno državljanko Slovenije, ki se dlje časa ni mogla vrniti v Slovenijo.

RADOVLJICA - V radovljiškem domu starostnikov so v soboto potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Okužbo so odkrili pri stanovalki doma, ki je že na zdravljenju v bolnišnici na Golniku. Po potrditvi okužbe so testirali tudi sostanovalke okužene in vse zaposlene v domu. Vsi testi pa so negativni, so danes objavili na spletni strani Občine Radovljica.

LJUBLJANA - Po podatkih GPU so policisti v soboto izdali 127 opozoril zaradi kršitev odloka o prepovedi gibanja in zbiranja ter 163 predlogov zdravstvenemu inšpektoratu, kar je manj kot preteklo soboto, ko so izdali 171 opozoril in 221 predlogov zaznanih kršitev. Skupno so sicer po podatkih GPU policisti v dneh veljavnosti odloka, torej od 30. marca, izrekli 4620 opozoril, v 5745 primerih pa so predlog odstopili inšpektoratu.

RAVNE NA KOROŠKEM - Na Koroškem se je brezposelnost marca letos v primerjavi z marcem lani povečala za 15,2 odstotka, največ v okviru urada za delo Ravne na Koroškem, in sicer za 17,9 odstotka. V zadnjem obdobju je največ na novo brezposelnih s področij gostinstva, poslovnih dejavnosti, gradbeništva, trgovine in drugih dejavnosti. Konec marca je bilo na štirih koroških uradih za delo registriranih 2586 brezposelnih oseb, kar je 342 oseb oz. za 15,2 odstotka več kot marca lani. Za primerjavo, v Sloveniji se je v tem obdobju brezposelnost medletno povečala za 1,7 odstotka.

KRANJ - Podobno kot drugod po državi se v času epidemije novega koronavirusa tudi na Gorenjskem povečuje število brezposelnih. V marcu se je število novih prijav na zavod v primerjavi z enakim obdobjem lani skoraj podvojilo, ta mesec pa je število še večje. Največji porast brezposelnih se je zgodil v panogi turizma, še zlasti v gostinstvu. Marca je bilo na območju Gorenjske v evidenci brezposelnih 5340 oseb, kar je 161 oseb več kot mesec pred tem in skoraj 400 več kot v enakem obdobju lani.

LJUBLJANA - Potem ko so kmetijski pridelovalci zaradi epidemije koronavirusa letos večinoma ostali brez tuje delovne sile, odgovorne institucije beležijo več povpraševanja po slovenskih sezonskih delavcih kot v preteklosti. Na pomoč kmetom se je doslej javilo okoli 570 ljudi, predvsem čakajočih na delo, a bodo samo v hmeljarstvu kmalu rabili do 1000 oseb.

LJUBLJANA - Na praznični ponedeljek bo vrata spet odprl ljubljanski živalski vrt, za zdaj le za prebivalce Ljubljane, ki se bodo zaenkrat lahko gibali le na zunanjih površinah. V živalskem vrtu zagotavljajo, da so ogled prilagodili tako, da bo varen za obiskovalce, zaposlene in živali. Psi v živalski vrt za zdaj nimajo vstopa.

MARIBOR - Na Univerzi v Mariboru po enem mesecu študija na daljavo ocenjujejo, da ta poteka uspešno, za kar gre zahvala tako profesorjem kot študentom, ki se v velikem številu odgovorno in zavzeto udeležujejo pedagoškega procesa na daljavo. Obenem ugotavljajo, da je takšno šolanje mogoče izboljšati, zato bodo v prihodnje temu namenili več pozornosti.

SVET

MADRID - V Španiji so prvič po šestih tednih dovolili otrokom, mlajšim od 14 let, da lahko zapustijo stanovanja v spremstvu staršev, kar je bil za mnoge poseben dogodek. Premier Pedro Sanchez je v soboto napovedal, da bodo od naslednjega konca tedna tudi ostali državljani lahko zapustili stanovanja za razgibavanje na prostem in za sprehode. V Španiji je v zadnjem dnevu zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo 288 ljudi, kar je najmanjše število mrtvih v enem dnevu od 20. marca.

RIM - Italijanski premier Giuseppe Conte je potrdil načrte za rahljanje omejitve gibanja od 4. maja. Kot je dejal v pogovoru za časnik La Repubblica, ne morejo več podaljševati karantenskih ukrepov, saj bi ti povzročili preveliko škodo gospodarstvu. Obenem je priznal, da zaenkrat še ne morejo popolnoma odpraviti omejitve gibanja, preverjajo pa rahljanje trenutnih strogih ukrepov. Glede šol je premier povedal, da jih bodo spet odprli šele septembra.

PARIZ - V Franciji je število smrti zaradi koronavirusne bolezni 19 pomembno upadlo, so sporočile zdravstvene oblasti. V zadnjih 24 urah so zabeležili le 242 smrti zaradi covida-19. Skupno je sicer novi koronavirus v Franciji zahteval 22.856 življenj. Število okuženih se je medtem povzpelo za 461 primerov na 124.575, je sporočilo francosko zdravstveno ministrstvo. Francoske oblasti se medtem pripravljajo na postopno sproščanje omejevalnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa. To naj bi se v Franciji začelo s 11. majem, premier Edouard Philippe pa naj bi podrobnosti načrta v torek predstavil v Narodni skupščini.

BERLIN - V Nemčiji si želijo čim prej zagnati aplikacijo za sledenje, ki naj bi uporabnika opozorila, da je bil v stiku z okuženim z novim koronavirusom. Obenem pa si želijo, da bi delovala ob močni podpori javnosti in civilne družbe. Zato naj bi si nemška vlada sedaj tudi premislila in v skladu s pozivi javnosti podprla decentralizirano programsko opremo, ki bi dopuščala, da se podatki uporabnikov shranjujejo na lastnih napravah, ne na osrednjem strežniku. To sta v skupni izjavi sporočila nemški minister za zdravje Jens Spahn in vodja kabineta nemške kanclerke Helge Braun.

WASHINGTON - V ZDA so v soboto znova zabeležili močan porast števila smrti zaradi novega koronavirusa. Kot je sinoči sporočila Univerza Johnsa Hopkinsa, so v zadnjih 24 urah zabeležili 2494 smrtnih primerov, medtem ko so jih v petek skoraj polovico manj - 1258. To je bila tudi najnižja številka v zadnjih skoraj treh tednih. ZDA so sicer najhuje prizadeta država v pandemiji koronavirusa sars-cov-2. Skupaj so v državi zabeležili 53.511 smrti zaradi covida-19. Skoraj milijon - 936.293 ljudi pa je potrjeno okuženih, je še sporočila univerza iz Baltimorja.

MELBOURNE - Avstralija je kljub opozorilom glede varovanja osebnih podatkov zagnala aplikacijo za sledenje, ki naj bi uporabnika opozorila, da je bil v stiku z okuženim z novim koronavirusom. Minister za zdravje Greg Hunt je zagotovil, da je aplikacija varna.

PEKING - Kitajske oblasti so zasegle več kot 89 milijonov zaščitnih mask neustrezne kakovosti, so sporočili v Pekingu. Kitajski inšpektorji so pregledali skoraj 16 milijonov podjetij, v katerih izdelujejo zaščitno medicinsko opremo, da bi tako zmanjšali število pritožb, ki letijo na Kitajsko kot glavno izvoznico teh artiklov.

LIMA - V Peruju je zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo 17 policistov, še okoli 1300 pa je okuženih. Okužili naj bi se med izvajanjem omejevalnih ukrepov za zajezitev epidemije v državi, ko so morali intervenirati pri ljudeh, ki kršijo omejevalne ukrepe za zajezitev koronavirusa, je povedal notranji minister Gaston Rodrigez.

ŽENEVA - Pandemija koronavirusa resno ogroža proizvodnjo in storitve, posledično pa delovna mesta po vsem svetu. Posebej sta na udaru turizem in avtomobilska industrija, so opozorili v Mednarodni organizaciji dela. Turizem bi se lahko skrčil do 70 odstotkov, v avtomobilski industriji pa bi lahko samo v EU delo izgubilo 1,1 milijona ljudi.

ŠPORT

SPIELBERG - V elitnem avtomobilističnem tekmovanju formuli 1 upajo, da bodo sezono svetovnega prvenstva, ki jo je prizadela pandemija novega koronavirusa, začeli 5. julija v Avstriji na dirkališču Red Bull Ring. Prvih devet dirk sezone je bilo odpovedanih ali prestavljenih. V F1 vseeno upajo, da bodo izpeljali 18 dirk v tej sezoni.

ZAGREB - Hrvaška odbojkarska zveza je zaradi pandemije novega koronavirusa pred dobrim mesecem prekinila državno prvenstvo in za za prvaka razglasila Mladost Kaštela pri moških in Mladost Zagreb pri ženskah. A kluba prvaka nista bila dolgo časa, saj se je zveza zdaj premislila, preklicala odločitev in izrazila upanje, da bodo prvaka dobili na igrišču. Vprašanje pa je, v kakšnih sestavah bi ekipe lahko dokončali prvenstvo. Tuji igralci in igralke so klube že zapustili, tudi nekaterim domačim igralcem so že potekle pogodbe.

DUŠANBE - Zaradi epidemije Covida-19 se je ustavila še ena od nogometnih lig. V Tadžikistanu bodo danes odigrali še zadnje tekme četrtega kroga, nato pa zaradi poslabšanja razmer v zvezi z epidemijo, tekmovanje prekinili, kot pravijo, najmanj do 10. maja. V svetu so trenutno aktivne le še štiri nogometne lige, nogomet še igrajo v Belorusiji, Turkmenistanu, Nikaragvi in Burundiju, poroča dpa.

LOS ANGELES - Od 1. maja bo ekipam severnoameriške košarkarske lige NBA dovoljeno odprtje dvoran za posamične treninge, a to velja le za klube, ki se nahajajo v zveznih državah z omiljenimi merami ukrepov proti širjenju epidemije novega koronavirusa. NBA je o tem klube obvestila v soboto, hkrati pa poudarila, da odprtje dvoran za treninge še ne pomeni skorajšnjega nadaljevanja lige.

LIVERPOOL - Nogometaš Evertona, Moise Kean, je naslednji v vrsti otoških športnikov, ki so v času epidemije novega koronavirusa kršili pravila karantene. Temnopolti Italijan, ki je lani poleti za 24 milijonov evrov v Everton prišel iz Juventusa, je priredil zabavo, goste posnel, posnetke pa objavil na socialnih omrežjih.

spc/ms/jz/spc
© STA, 2020