Pregled - novi koronavirus, 22. 4. (sreda)

Ljubljana, 22. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v sredo, 22. aprila.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Vlada je pripravila popravke prvega protikoronskega svežnja pomoči in pripravila drugi sveženj za likvidnostno pomoč gospodarstvu, o čemer bo DZ odločal na izredni seji v torek in sredo. Podjetjem bo omogočala poroštva za najem bančnih kreditov v višini do dveh milijard evrov, predlaga tudi zvišanje povprečnine za občine s 589,11 na 623,96 evra. Finančni minister Andrej Šircelj je dejal, da je s tem vlada sklenila komplet sprememb zakonodaje za omilitev posledic epidemije koronavirusa ter vnovičen zagon gospodarstva in vzpostavitev normalnega življenja. Ob tem je vlada v maju napovedala pripravo tretjega, razvojnega paketa pomoči.

LJUBLJANA - V torek so v Sloveniji opravili 1459 testov in potrdili devet okužb z novim koronavirusom, skupaj je potrjenih 1353 okužb, umrla sta še dva bolnika s covidom-19, skupaj 79, so objavili na vladnih straneh. Skupno število hospitaliziranih se že teden dni zmanjšuje in je 82, 24 bolnikov je na intenzivni terapiji, v domačo oskrbo so jih odpustili osem. Medtem že tretji dan poteka raziskava o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji. Kot je povedal predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec, med okoli 200 testiranimi vzorci še ni bilo pozitivnega preiskovanca. Terenske ekipe ne poročajo o težavah, Petrovec pa vse vabljene poziva, da vabilo sprejmejo. Časa za to imajo do petka. V Sloveniji povečujejo število dnevnih testiranj, tako v torkovo število testiranih podatki o številu testiranih v okviru raziskave niso vključeni.

LJUTOMER/PTUJ - Minister Tomaž Gantar je po zavrnitvi ptujske bolnišnice prejel več ponudb bolnišnic in zdravstvenih domov, ki so pripravljeni sprejeti oskrbovance ljutomerskega doma starejših občanov, so sporočili z ministrstva. Napovedali so, da se bo za nadaljnje korake odločil po četrtkovem obisku terena, da pa pričakuje tudi sodelovanje ljutomerskega doma. Na občini pravijo, naj odloči stroka. Na Ptuju menijo, da je prevladal razum. V Koordinaciji zdravniških organizacij menijo, da bolnišnica nikakor ni prostor za tiste brez kliničnega poteka bolezni, ki bi zahteval hospitalizacijo, ne glede na okužbo z novim koronavirusom.

LJUBLJANA - Šest tednov od razglasitve epidemije novega koronavirusa v Sloveniji ministrstvo za zdravje še vedno ni oblikovalo enotne in strokovno utemeljene strategije za preprečevanje širjenja novega virusa v domovih za starejše, je opozorila Skupnost socialnih zavodov Slovenije. Domovi za starejše so ostali prepuščeni sami sebi, navajajo.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela odlok, s katerim ostaja v veljavi omejitev izdaje zdravil brez recepta v lekarnah na eno pakiranje na osebo, razveljavlja pa se dosedanja odredba, ki je omejevala tudi izdajo zdravil na recept za največ en mesec. Prav tako ostaja v veljavi začasno povečanje izdelave dezinfekcijskih sredstev pri izvajalcih lekarniške dejavnosti. Odlok bo začel veljati v četrtek.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji sprejela sklep o izmenjavi osebnih podatkov o odrejenih posebnih ukrepih osamitve, karantene in obveznega zdravljenja zaradi bolezni covida-19 med NIJZ in policijo. Sklep opredeljuje izvajanje 103. člena prvega protikoronskega zakona, ki določa policijska pooblastila za namen obvladovanja epidemije, veljati pa bo začel v četrtek.

LJUBLJANA - Vlada je določila obseg sredstev za financiranje dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije, razdelitev sredstev na neposredne proračunske uporabnike ter kriterije za razdelitev sredstev posrednim proračunskim uporabnikom. Ocena skupnega mesečnega finančnega učinka za javni sektor znaša 39,2 milijona evrov, so sporočili iz Ukoma.

LJUBLJANA - Zaposlenim v UKC Ljubljana, ki so upravičeni do dodatka za delo v rizičnih razmerah po kolektivni pogodbi za javni sektor, ga bodo za marec izplačali v petek, je povedal direktor Janez Poklukar. Z aprilsko plačo pa bodo dobili še marčevski poračun za dodatek, ki jim ga omogoča prvi interventni protikoronski zakon.

LJUBLJANA - Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje ocenjujejo, da z vidika zdravstvene varnosti in zaščite izvedba letošnje mature ni problematična in lahko poteka nemoteno po načrtih, je ob robu sestanka s predstavniki različnih organizacij povedala ministrica Simona Kustec. Pristojni za izvedbo mature imajo njeno polno podporo.

LJUBLJANA - Odbora DZ za zdravstvo in za notranje zadeve sta na skupni seji razpravljala o ukrepu, ki prepoveduje prehajanje med občinami v času epidemije. Notranji minister Aleš Hojs je ocenil, da je ukrep bistveno pripomogel, da se epidemija ustavlja. "Pogovarjamo se o odpravi ukrepa, a še prej čakamo na vzorčno testiranje," je dejal minister Tomaž Gantar.

LJUBLJANA - Policijska uprava Ljubljana vodi predkazenski postopek zaradi suma tatvine zaščitne opreme iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Kaznivega dejanja sta osumljena 31-letni moški in 28-letna ženska iz Ljubljane. Po do sedaj zbranih obvestilih sta oba osumljenca odtujeno zaščitno opremo ponujala v prodajo preko različnih spletnih strani, s čimer naj bi zaslužila 40.000 evrov, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Generalni direktor UKC Janez Poklukar je dogajanje obsodil.

LJUBLJANA - Razrešenega direktorja zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška je negativno presenetila izjava gospodarskega ministra Zdravka Počivalška o razlogih za njegovo razrešitev, češ da naj bi deloval iz ozadja in iz samoizolacije, ko je preboleval covid-19, izbiral dobavitelje zaščitne opreme. Kot pravi, ne on ne zavod ne bosta žrtveni jagnji.

LJUBLJANA - Skupina Triglav zaradi pandemije novega koronavirusa letos pričakuje padec dobička za najmanj deset odstotkov, obseg zbranih premij pa naj bi bil od načrtovanega nižji za do pet odstotkov. Skupina je v dovolj trdnem stanju, da se uspešno sooča z zahtevnimi razmerami, so sporočili iz Zavarovalnice Triglav.

LJUBLJANA - Spremenjeni vladni odlok od začetka tedna dovoljuje osebni prevzem hrane v gostinskih lokalih ob minimalnem stiku s potrošniki. Na Turistično gostinski zbornici Slovenije opažajo, da so to priložnost izkoristili predvsem v restavracijah s hitro prehrano, medtem ko se številnim drugim ponudnikom odprtje le za tak način poslovanja ne splača.

ANHOVO - Salonit Anhovo je zaradi začasnega zmanjšanja povpraševanja na italijanskem in slovenskem trgu s ponedeljkom začasno, za dva tedna, zaustavil proizvodnjo. Odprema cementa bo sicer še naprej potekala skladno s potrebami kupcev. V predvidenem 14-dnevnem premoru bodo opravili tudi nekatera manjša vzdrževalna dela.

LJUBLJANA - Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in državni sekretar Blaž Košorok sta kot prvo energetsko podjetje obiskala Eles, ki skrbi za prenos električne energije. Po koncu obiska je minister v izjavi za medije dejal, da Eles kljub epidemiji koronavirusa kot hrbtenica zagotavlja zanesljivo in nemoteno preskrbo z električno energijo.

LJUBLJANA - Epidemija koronavirusa je prizadela tudi gradbeništvo - delo je upočasnjeno, ponekod ohromljeno. V Zbornici gradbeništva in industrije gradbenega materiala so opozorili, da se večji projekti sicer še izvajajo, manjši manj, pri novih pa se odpira luknja. Če ne bo izvedbe dolgoročnih infrastrukturnih projektov, bo gradbeništvo dolgo životarilo.

ŽALEC - Slovenski hmeljarji pričakujejo, da jim bodo na pomoč pri delu v hmeljiščih kmalu priskočili romunski delavci. Avtobusi, ki bi te delavce pripeljali iz Romunije, so že pripravljeni, na pristojnih ministrstvih pa potekajo še zadnja usklajevanja, je povedal predsednik Združenja hmeljarjev Slovenije Janez Oset.

LJUBLJANA - Zdravstveni inšpektorat je pri nadzoru upoštevanja odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom izrekel globe zaradi nezakonitega delovanja desetih gostinskih obratov. Skupni znesek izrečenih glob znaša več kot 3300 evrov.

MURSKA SOBOTA - Marca so v Pomurju ob epidemiji covida-19 zabeležili 472 prijav novih brezposelnih, kar je 60 odstotkov več, kot je bilo prijav marca lani. Samo od 1. do 20. aprila so po nepopolnih podatkih zavoda za zaposlovanje v evidenco prijavili 781 oseb. Ob tem pa je spodbudno, da so se nekateri zaradi zaposlitev iz evidence že odjavili.

POSTOJNA/ILIRSKA BISTRICA - Minister za obrambo Matej Tonin je obiskal Postojno in Ilirsko Bistrico. S prisotnimi župani se je pogovarjal o spopadanju regije s težavami po razglasitvi epidemije in ocenil, da so rezultati spodbudni. Kljub bližini italijanske meje je regija med tistimi z najmanj okuženimi z novim koronavirusom. Spregovoril je tudi o vadišču Poček.

LJUBLJANA - Župani mestnih občin so v torek razpravljali o predlogih v zvezi z drugim protikoronskim zakonom, sproščanju ukrepov in izvedbi čistilne akcije, ki bo 29. aprila. Med drugim predlagajo ponovno odprtje knjižnic, obratovanje mestnega javnega prometa po nedeljskem urniku in čimprejšnje postopno odpiranje vrtcev, je sporočilo združenje mestnih občin.

LJUBLJANA/MARIBOR/NOVA GORICA - Ker se študijsko leto počasi izteka, poskušajo univerze izvesti čim več pedagoškega procesa na daljavo. To vključuje obvezne laboratorijske vaje in druge praktične obveznosti, seveda kjer je ob upoštevanju zaščitnih ukrepov zaradi novega koronavirusa to možno. Ostale ne bodo izvedljive, vse dokler ne bo vlada sprostila omejitev.

LJUBLJANA - Po raziskavi družbe Aragon več kot polovica (55 odstotkov) staršev osnovnošolcev rešitev šolanja od doma v času koronavirusa označuje za ustrezno, hkrati pa ga 40 odstotkov vprašanih označuje kot stresno. Starši v času karantene za pomoč pri šolskih obveznostih svojemu najmlajšemu osnovnošolcu v povprečju porabijo 140 minut na dan.

LJUBLJANA - Preko Luke Koper je v Slovenijo prispelo pet novih vojaških terenskih reševalnih vozil za potrebe Slovenske vojske, ki jih je donirala ameriška vlada. Ob prevzemu vozil sta bila prisotna obrambni minister Matej Tonin in ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda Blanchard, so sporočili z obrambnega ministrstva.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je video posvet o razsežnostih pandemije covida-19 sklenil s prevladujočo ugotovitvijo sodelujočih, da v sedanjih razmerah potrebujemo inteligentno prilagajanje in načrtno, strateško spreminjanje našega dela in življenja. Strinjali so se, da sta upanje in zaupanje elementaren pogoj za skupen uspeh.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je solidarnost v boju proti novemu koronavirusu v video sporočilu izrazil še Avstrijcem in Poljakom. Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen se mu je za to že zahvalil. Za sporočilo pa se je Pahorju zahvalil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je izrazil podporo skupnemu boju proti koronavirusu.

SVET

ŽENEVA - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da bo novi koronavirus, zaradi katerega je WHO že pred časom razglasila pandemijo in je povzročil doslej nevidene posledice tako za svetovno družbo kot gospodarstvo, še dolgo prisoten. Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus se je tudi odzval na kritike na račun WHO in njegovega ravnanja ob pojavu novega koronavirusa in ocenil, da je WHO izredne zdravstvene razmere zaradi novega koronavirusa razglasila v primernem času in so se lahko države ustrezno pripravile in načrtovale svoje ukrepe.

NEW YORK - Vodja Svetovnega programa za hrano (WFP) David Beasley, ki je ravno prebolel covid-19, je v torek v videonagovoru VS ZN posvaril, da bi se lahko zaradi pandemije novega koronavirusa po svetu podvojilo število ljudi, ki bi trpeli zaradi lakote. Po njegovih ocenah bi lahko v letu dni ta številka poskočila s 135 milijonov na 265 milijonov.

WASHINGTON - Ameriški senat je v torek soglasno potrdil 483 milijard dolarjev vreden paket pomoči gospodarstvu in bolnišnicam za boj proti novemu koronavirusu. Potrditi ga mora še predstavniški dom kongresa, na koncu pa ga bo podpisal še predsednik ZDA Donald Trump. Gre za dodatek k že potrjenemu paketu v višini 2200 milijard dolarjev. V ZDA se je doslej s koronavirusom potrjeno okužilo več kot 826.000 oseb, zaradi covida-19 pa jih je umrlo več kot 45.000.

LONDON - V Veliki Britaniji, kjer se trenutno soočajo z vrhuncem epidemije novega koronavirusa, je v zadnjem dnevu v bolnišnicah umrlo še 759 bolnikov s covidom-19, skupno 18.100. Doslej so v državi, eni najbolj prizadetih v pandemiji v Evropi, potrdili skupno 133.495 okužb z novim koronavirusom.

PEKING - Na severovzhodu Kitajske v bližini meje z Rusijo so se pojavila nova žarišča okužb z novim koronavirusom, zaradi česar so tam zaostrili omejitve gibanja, da bi na tak način preprečili drugi val okužb. V provinci Heilongjiang so doslej potrdili 537 okužb z novim koronavirusom, od tega jih je 384 uvoženih.

HAAG - Zaradi povečanega povpraševanja po zaščitni opremi v času pandemije novega koronavirusa, so na trgu pogoste prevare z neprimerno in neuporabno opremo. Po informacijah nemškega tednika Spiegel je evropski policijski urad Europol države članice EU posvaril pred tovrstnimi prevarami in kriminalnimi skupinami, ki se želijo okoristiti v času krize.

PEKING/RIM - Kitajski znanstveniki so odkrili več kot 30 različnih mutacij novega koronavirusa, od tega 19 novih. Prvič so potrdili, da lahko pri določenih mutacijah nastane sev, ki je bolj smrtonosen od drugega. Po navedbah kitajskega centra za bioinformatiko je bilo doslej po svetu odkritih že 4300 mutacij virusa sars-cov-2. Italijanski znanstveniki so novi koronavirus izolirali tudi v solzah ene od bolnic s koronavirusno boleznijo 19, ki jo ta virus povzroča. Na podlagi tega znanstveniki menijo, da se virus lahko množi tudi v očesni veznici in ne samo v dihalnem sistemu.

BERLIN/BERN - Nemški inštitut Paul Ehrlich je v Nemčiji prvič podelil dovoljenje za klinično testiranje cepiva proti covidu-19. V testiranje bodo vključili okoli 200 zdravih odraslih.
V Švici pa bi lahko že oktobra začeli z množičnem cepljenem proti covidu-19, je prepričan imunolog Martin Bachmann. Prvi del kliničnih testiranj bodo predvidoma začeli julija.

SINGAPUR - Burno dogajanje na naftnem trgu, ki je doseglo vrhunec s ponedeljkovim padcem cen zahodnoteksaške lahke nafte v negativno območje, se nadaljuje. V azijskem trgovanju se je cena severnomorske nafte brent tako spustila na najnižjo raven od leta 1999. Za 159-litrski sod je bilo treba med trgovanjem odšteti manj kot 16 dolarjev.

WASHINGTON - Več sto zaposlenih v Amazonovih skladiščih v ZDA je v torek stavkalo, saj jim delodajalec po njihovih navedbah ne zagotovi varnih delovnih pogojev v času pandemije novega koronavirusa. V družbi očitke zavračajo. To ni prva stavka Amazonovih delavcev v času pandemije, v naslednjih dneh pa se družbi obeta še ena.

ŠPORT

LJUBLJANA - Želja vseh članov lige Aba je, da se sezona konča na igrišču, je zaključek današnje video konference članov košarkarske regionalne lige. Kot se navaja v sporočilu za javnost, so sodelujoči na sestanku analizirali trenutni položaj ob izbruhu pandemije novega koronavirusa, a kakšnih drastičnih odločitev niso predlagali, saj tega razmere še ne dovoljujejo. Če to ne bo možno, bodo analizirali vse morebitne predloge za modifikacijo tekmovanja in jih na skupščini sprejeli ali zavrgli. Še naprej bodo spremljali položaj, vsi pa so se strinjali, da mora biti zdravje na prvem mestu in da morajo klubi aktivno nadaljevati boj z virusom Covid-19.

RIM - V naslednjih dnevih bo znano, kdaj se bodo italijanski nogometaši znova lahko vrnili na treninge, je danes povedal minister za šport Vincenzo Spadafora po dvourni video konferenci s predstavnimi italijanskega nogometa na čelu z vodstvom zveze, vodilnimi poklicnih in amaterskih lig, predstavniki igralcev in zdravstva. "Z velikim zanimanjem sem prisluhnil različnim razmišljanjem in predlogom. Čez nekaj dni, po diskusiji z ministrom za zdravje Robertom Speranzo in tehničnim znanstvenim komitejem za to krizo, bomo izdali posodobljene ukrepe za možne začetke treningov ter časovne okvire," je dejal Spadafora. Italijanski nogometni klubi so se dan prej, v torek, izrekli za dokončanje elitne serie A, če bodo to dopuščale varnostne in zdravstvene razmere v državi.

LEIPZIG - Nekdanji slovenski nogometni reprezentant Kevin Kampl je pred pogajanji za novo pogodbo pri nemškem prvoligašu Leipzigu zaradi pandemije novega koronavirusa odprt za nižjo plačo, kot je bilo sprva predvideno. Kamplova zdajšnja pogodba v Leipzigu traja do leta 2021, pogajanja pa so trenutno v mirovanju. Kampl je V Leipzig prišel v sezoni 2017/18 iz Bayerja ter dobival letno plačo v višini 2,5 milijona evrov.

LJUBLJANA - Slovenski atleti in atletinje so po prekinitvi vseh dejavnosti zaradi novega koronavirusa začeli s prvimi treningi na stadionih, ki pa so prilagojeni glede na ukrepe, ki jih je sprejela država. Tako so nekateri na družbenih omrežjih objavili, kako trenirajo, sicer povsem sami, na znova odprtih stadionih. Atletske zveze Slovenije (AZS) je v svojih priporočilih in navodilih atletinjam in atletom izpostavila, da organiziran proces treningov še ni dovoljen, a lahko tudi tekmovalci vadijo pod pogoji, ki veljajo za vse ostale državljane. Nekaj primerov prvih korakov k obuditvi pravih treningov je prek Facebooka delil tudi predsednik AZS Roman Dobnikar in objavil fotografije, kako so znova na rdečih tartanskih stezah slovenski rekorderki Maruša Mišmaš Zrimšek (3000 m zapreke) in Agata Zupin (400 m ovire) ter najboljša atletinja države lani Maja Mihalinec in troskokašica Neja Filipič, ki je prav danes napolnila 25 let.

BERLIN - Organizatorji berlinskega maratona so sporočili, da letošnjega dogodka zaradi pandemije novega koronavirusa ne bodo mogli izvesti v predvidenem terminu, torej 26. in 27. septembra. Nemčija je namreč prepovedala zbiranje več kot 5000 ljudi do 24. oktobra. Za zdaj še ni znano, ali bodo maraton, na katerem so postavili sedem svetovnih rekordov, prestavili ali odpovedali.

TOKIO - Prireditelji olimpijskih iger v Tokiu 2020 so sporočili, da se je z virusom novega koronavirusa okužil tudi eden od članov ožjega organizacijskega odbora iger. Imena niso razkrili, po novem pa je 30-letnik, ki je prej delal na sedežu odbora v Tokiu, v samoosamitvi na svojem domu.

LONDON - Roger Federer, eden najboljših teniških igralcev vseh časov, je danes vodstvi moške in ženske turnejo ATP in WTA pozval, da se združita. "Mislim, da ni bolj primernega časa od zdajšnjega, ko razsaja epidemija covida-19, da pride do združitve," je tvitnil švicarski as. "Ne govorim o združitvi na igriščih, ampak dveh organov, ki bi nato skupaj določila neka skupna pravila. Navijačem bi lahko olajšalo spremljanje teniškega sveta. Zdaj so zmedeni, ker turnirje vodita različni organizaciji, ker obstajajo različni sistemi za razvrščanje, različni logotipi, različna spletna mesta, različne kategorije turnirjev...," je dejal Federer.

apo/apo
© STA, 2020