Pregled - novi koronavirus, 21. 4. (torek)

Ljubljana, 21. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v torek, 21. aprila.

SLOVENIJA

BRDO PRI KRANJU/LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog popravkov prvega protikoronskega zakona ter predlog zakona o interventnem ukrepu zagotovitve dodatne likvidnosti gospodarstvu in ju poslala v DZ. Premier Janez Janša je v video nagovoru ob tem dejal, da je vlada s tem "zaokrožila in dopolnila finančno blazino za čas epidemije in zagotovila likvidnost slovenskega gospodarstva". Drugi protikoronski zakon bo z zagotavljanjem likvidnosti po premierjevih besedah omogočil ohranitev proizvodnih in razvojnih potencialov. Prihodnji izziv vlade bo, kot je dejal, odprava številnih birokratskih ovir, ki onemogočajo razvoj. To bo tudi vsebina tretjega protikoronskega paketa, ki ga vlada načrtuje za konec maja. Podrobnosti poroštev in novih ukrepov iz drugega paketa sicer vlada po seji še ni pojasnila, pristojni ministri jih bodo predstavljali od srede do petka.

LJUBLJANA - V ponedeljek je bilo ob 1174 testiranjih potrjenih devet novih okužb s koronavirusom, novih smrtnih žrtev pa ni bilo, tako da skupno število umrlih ostaja 77, kažejo vladni podatki. število novih okužb je ostalo pod deset, čeprav so opravili približno dvakrat toliko testov kot konec tedna. Epidemija se tako očitno še naprej umirja. Število hospitaliziranih bolnikov je glede na nedeljo upadlo za enega na 87, v intenzivni negi jih je bilo 25, prav tako en manj. Iz bolnišnice so v domačo oskrbo odpustili štiri osebe. V okviru terenske vseslovenske raziskave o razširjenosti novega koronavirusa, ki jo koordinira Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in se je začela v ponedeljek, je medtem med 3000 osebami, ki so jih vključili v vzorec, sodelovanje v testiranju po zadnjih podatkih potrdilo 980 ljudi. Odvzeli so že 205 vzorcev. Raziskava naj bi pokazala bolj jasno sliko razširjenosti novega koronavirusa v državi.

LJUBLJANA - Policija je zaradi sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme obiskala Zavod za blagovne rezerve. Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da kriminalisti preverjajo različne informacije glede domnevnih nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme. Gre za primer, v katerem so bile dobavljene zaščitne maske, ki niso bile skladne z vsebino iz priložene dokumentacije. O omenjenem primeru je na dopoldanski novinarski konferenci vlade govoril tudi poveljnik republiške civilne zaščite Srečko Šestan, ki je pokomentiral nekatere težave pri dobavah zaščitne opreme. Kot je dejal, opremo, s katero prejemniki niso zadovoljni, nadomeščajo, reklamacije pa rešujejo. Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina je kmalu pričakovati tudi ukrepe za preprečevanje težav pri dobavah, ki jih v teh dneh problematizirajo tudi nekateri mediji. Ena od posledic dogajanja je, da Anton Zakrajšek ni več direktor zavoda za blagovne rezerve. Vlada ga je na njegovo prošnjo razrešila s tega mesta, obenem pa za v. d. direktorja imenovala nekdanjega direktorja Kobilarne Lipica Tonija Rumpfa. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob tem napovedal tudi okrepljen nadzor nad delovanjem zavoda in notranjo revizijo. O težavah z zaščitno opremo je razpravljal tudi odbor DZ za zdravstvo.

LJUBLJANA - Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb je na dopoldanski vladni konferenci pojasnil, da je med 77 umrlimi v državi zaradi bolezni 11 bolnikov, ki so se zdravili na intenzivni terapiji. V Ljubljani so sicer zdravili 34 bolnikov, le dva pa nista imela nobene kronične bolezni. Gre za mlajša bolnika, stara 38 in 50 let. Oba so že premestili na navaden oddelek, Jereb pa predvideva, da sta okužbo najverjetneje prebolela brez dolgotrajnejših posledic. Povprečna starost bolnikov na ljubljanskem intenzivnem oddelku je 66 let. Med bolniki, ki so jih zdravili v Ljubljani, je umrlo osem oseb. Dva sta umrla s koronavirusom, šest pa zaradi koronavirusa. Ostaja pa glede bolezni še veliko nejasnosti. Med drugim se države razlikujejo tudi pri odgovoru na vprašanje, kdaj oseba bolezen preboli. V Sloveniji velja, da se posameznik lahko vrne na delovno mesto 14 dni po tem, ko je izzvenela vročina.

LJUBLJANA/LJUTOMER/ŠMARJE PRI JELŠAH/METLIKA - Na seji odbora DZ za zdravstvo, na kateri so obravnavali stanje v domovih za starejše v času epidemije, je bilo slišati številna opozorila o pomanjkanju kadra, izpostavljene pa so bile tudi hude duševne stiske oskrbovancev zaradi pomanjkanja stikov s svojci. Prekinjeno razpravo bodo člani odbora nadaljevali v sredo popoldan. V treh največjih žariščih širjenja novega koronavirusa, v domovih v Šmarju pri Jelšah, Ljutomeru in Metliki, je medtem število okuženih spet nekoliko naraslo. Zaradi dogajanja v ljutomerskemu domu je prišlo tudi do verbalnega spora med ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem in direktorjem doma Tomislavom Nemcem. V štirih domovih za starejše, ki so med glavnimi žarišči okužbe z novim koronavirusom v državi, se je sicer po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje doslej okužilo 267 oskrbovancev in 70 zaposlenih. Umrlo je 58 varovancev, kar je več kot tri četrtine vseh umrlih v Sloveniji. Med zaposlenimi v domovih smrtnih žrtev ni bilo.

PTUJ - Ministrstvo za zdravje je na ponedeljkovem sestanku vodstvo ptujske bolnišnice seznanilo, da jo je izbralo za bolnišnico za covid-19, tja pa bi najprej preselili oskrbovance ljutomerskega doma starejših, ki so okuženi z novim koronavirusom. A načrt je padel v vodo. Starostnikov iz Ljutomera tako ne bodo selili v ptujsko bolnišnico, je po seji vlade na Brdu pri Kranju povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Kot je dejal, se s pristojnimi v bolnišnici nima več kaj pogovarjati, če ne želijo razumeti, zakaj bi bila selitev potrebna. Zaposleni v Splošni bolnišnici Ptuj so namreč na jutranjem zboru delavcev izrazili nestrinjanje s selitvijo okuženih starostnikov. Najbolj jih je skrbelo, ker bodo v primeru uresničitve napovedi okuženi bolniki prihajali v okolje, ki je trenutno brez okužb. "Na nek način me je sram za kolege, ki ne želijo pomagati ljudem v domu starejših," je bil oster Gantar.

LJUBLJANA - Na onkološkem inštitutu so v ponedeljek zvečer potrdili okužbo s koronavirusom pri zaposleni. Kot so zapisali na spletni strani, so takoj sprejeli vse preventivne ukrepe za zamejitev širjenja okužbe. Tako so odpovedali vse operacije, načrtovane za ta teden. Ostala zdravljenja potekajo normalno. Zaposlena na oddelku za intenzivno terapijo, pri kateri so odkrili okužbo, sicer ni imela bolezenskih znakov.

BOVEC/KRANJSKA GORA - Na nekdanjem mejnem prehodu Predel od danes do 21. maja deluje kontrolna točka, na kateri lahko potniki s potrdilom prestopajo slovensko-italijansko mejo. Od srede bo prehod mogoč tudi na nekdanjem mejnem prehodu Rateče, kar bo marsikomu skrajšalo pot med Posočjem in Zgornjo Savsko dolino oziroma osrednjo Slovenijo. Kontrolni točki na mejnih prehodih bosta delovali od ponedeljka do sobote, od 6. do 9. ure in od 15. do 18. ure. Ob nedeljah in praznikih in zunaj tega urnika je vzpostavljena fizična zapora.

LJUBLJANA - Zdravstvo bo zaradi epidemije covida-19 dražje. Zato bo treba v kratkem opraviti razmislek o košarici pravic, ki jih krije javna zdravstvena blagajna, je na današnjem spletnem pogovoru o nevarnostih in priložnostih za slovenski zdravstveni sistem v času izbruha koronavirusa, ki ga je organizirala ljubljanska ekonomska fakulteta, opozoril prvi mož zavoda za zdravstveno zavarovane Marjan Sušelj. Tudi Petra Došenović Bonča z ekonomske fakultete je ugotavljala, da je sedanja kriza lepa priložnost, da se resno lotimo premisleka o košarici zdravstvenih pravic. Direktor klinike Golnik Aleš Rozman pa je opomnil, da sta zdravstvo in dolgotrajna oskrba starostnikov že prej delovala na robu, veliko je bilo improvizacije, rezerv ni.

LJUBLJANA - Slovenija se je pridružila pobudi držav EU za ozelenitev gospodarstva po pandemiji novega koronavirusa. S tem se je število držav članic, ki menijo, da bi moral vnovičen zagon gospodarstva temeljiti na zelenih tehnologijah in trajnosti, povečalo na 17. Pobudo je 9. aprila sprožilo deset držav članic, ki so v pismu Evropski komisiji zapisale, da bi lahko ukrepi za pomoč gospodarstvu po pandemiji temeljili na decembra lani predstavljenemu evropskemu zelenemu dogovoru. Kot so tedaj poudarile Avstrija, Danska, Finska, Italija, Latvija, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska, Španija in Švedska, bi morali pri oblikovanju dolgoročnih strategij za okrevanje po pandemiji nasloviti tudi izziv, ki ga predstavljajo podnebne spremembe. Kmalu zatem so k pobudi pristopile tudi Francija, Nemčija in Grčija, v ponedeljek pa so poleg Slovenije pobudo podpisale še Irska, Slovaška in Malta.

SVET

RIM - V Italiji je drugi dan zapored upadlo število trenutno okuženih z novim koronavirusom. Po zadnjih podatkih italijanske civilne zaščite je okuženih še 107.709 ljudi, kar je 528 manj kot v ponedeljek. Covid-19 pa je zahteval še 534 smrtnih žrtev, vse skupaj 24.648. Še naprej pada število bolnikov s to boleznijo na intenzivni negi. Po navedbah komisarja za izredne razmere v zvezi s covidom-19 Domenica Arcurija je bilo že v ponedeljek na intenzivni negi manj bolnikov, kot pa imajo na voljo ventilatorjev. Teh je 2659. Italijanska vlada pa pripravlja dodaten, vsaj 50 milijard evrov vreden paket pomoči gospodarstvu v času izbruha novega koronavirusa. Ta drugi paket bo dopolnil prvega, ki predvideva ukrepe v vrednosti 25 milijard evrov.

NEW YORK - Newyorški guverner Andrew Cuomo je sporočil, da je število smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19 v tej državi v ponedeljek nazadovalo z nedeljskih 507 na 478, kar je najmanj od začetka aprila in potrjuje trend zmanjševanja v zadnjih dnevih. V državi New York je zaradi novega koronavirusa doslej po navedbah guvernerja umrlo 14.828 ljudi, po podatkih univerze John Hopkins 18.600. Glede na podatke univerze John Hopkins je trenutno v ZDA 789.000 okuženih z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa jih je umrlo 42.500. Določena podjetja v ZDA so sicer začela znova zaganjati proizvodnjo, nekaj držav pa je že odpravilo ali napovedalo postopno odpravo ukrepov družbenega distanciranja zaradi pandemije novega koronavirusa.

DUNAJ - Avstrijska vlada je napovedala nadaljnje rahljanje ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. V začetku maja bodo odprli tudi trgovine s površino, večjo od 400 kvadratnih metrov, ter frizerske in masažne salone. Začel se bo tudi pouk v šolah. Sredi maja bodo vrata znova odprle gostilne, znova bodo dovoljene maše. Avstrijski kancler Sebastian Kurz se je ob tem zavzel tudi za postopno odpiranje meja za turiste. Člani avstrijske vlade pa se bodo v pandemiji koronavirusne bolezni 19 odpovedali po eni plači in jo namenili organizaciji, ki si jo bodo izbrali.

PRAGA - Češka bo testirala 27.000 ljudi za prisotnost protiteles za novi koronavirus, da bi tako pridobili informacije o tem, koliko ljudi je bilo v stiku z virusom. Študija, ki je širša kot podobne, v zadnjih tednih izvedene v Evropi in ZDA, se bo začela v sredo in zajela vse starostne skupine. Testiranje prostovoljcev ki ne kažejo simptomov bolezni, bo potekalo prihodnja dva tedna. Za testiranje so izbrali štiri območja, od lažje do močneje prizadetih. Rezultati naj bi bili znani v začetku maja. Na Češkem so doslej opravili prek 178.000 testiranj za novi koronavirus. Okužbo so potrdili pri 6.914 ljudeh, 196 ljudi je umrlo.

BEOGRAD - V Srbiji se je končala najdaljša, 84-urna policijska ura med prazniki ob pravoslavni veliki noči, odkar so zaradi epidemije novega koronavirusa 15. marca razglasili izredne razmere. V državi od torka velja omilitev ukrepov, v okviru katere so se znova odprla manjše delavnice in trgovine.

SARAJEVO - V Federaciji BiH, bošnjaško-hrvaški entiteti Bosne in Hercegovine, so se odločili 28-dnevno obvezno karanteno za vse, ki v državo pridejo iz tujine, skrajšati na 14 dni. Za skrajšanje karantene v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so se odločili po ponedeljkovem protestu ljudi v karanteni.

WASHINGTON/RIM - Svetovna banka je ocenila, da bo pandemija novega koronavirusa letos prvič od leta 1998 povzročila rast svetovne revščine. Stopnja revščine se je namreč doslej po svetu zmanjševala. Pandemija koronavirusa bo po oceni ekonomistov Svetovne banke letos potisnila v revščino od 40 do 60 milijonov ljudi. Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo je medtem opozorila, da bi lahko pandemija novega koronavirusa še poslabšala stanje glede lakote v svetu. Konec leta 2019 je 135 milijonov ljudi v 55 državah po svetu trpelo akutno pomanjkanje hrane, ki je ogrožalo njihovo življenje. Glavni razlogi so konflikti, ekstremni vremenski pojavi in gospodarske težave.

NEW YORK - Generalna skupščina ZN je v ponedeljek sprejela resolucijo, v kateri zahteva pravičen, učinkovit in pravočasen dostop do vseh cepiv proti covidu-19, ko bodo ta na voljo. 193 držav v resoluciji tudi izpostavlja "ključno vodilno vlogo" Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je tarča kritik nekaterih držav glede ravnanja v pandemiji.

PARIZ - Prihodnje desetletje bo odločilno za prihodnost novinarstva, pandemija covida-19 pa še izpostavlja in stopnjuje kritične razmere za novinarje, je v letnem poročilu opozorila organizacija Novinarji brez meja. "Izbruh pandemije je spodbudil nekatere režime, da so izkoristili dejstvo, da so ljudje šokirani ter sprejeli ukrepe, ki jih v normalnih časih ne bi bilo možno sprejeti," je dejal generalni sekretar organizacije s sedežem v Parizu Christophe Deloire. Med evropskimi državami organizacija izpostavlja Madžarsko, kjer so ob pandemiji sprejeli poseben zakon o lažnih informacijah. Po ocenah RSF gre za "popolnoma nesorazmeren in prisilen ukrep".

PARIZ - Izvršni odbor Mednarodnega urada za razstave je državam članicam tudi formalno predlagal preložitev svetovne razstave Expo v Dubaju za leto dni. Ta naj bi po novem predlogu potekala od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022. Države bodo o predlogu glasovale do 29. maja, slovensko gospodarsko ministrstvo pa preložitev podpira.

VATIKAN - Papež Frančišek je v ponedeljek zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 za leto dni preložil svetovni dan mladih in svetovno srečanje družin, ki bosta tako potekala leta 2023 in 2022.

ŠPORT

NYON - Predstavniki 55 članic Evropske nogometne zveze (Uefa) so danes govorili o možnosti nadaljevanja nogometnih tekmovanj. Jasno sporočilo video konference je bilo, da naj posamične nacionalne zveze odigrajo prvenstvo in pokal do konca. O evropskih klubskih in reprezentančnih tekmovanj bodo govorili v četrtek na seji izvršnega odbora Uefe. Stanje v različnih ligah je zaradi pandemije novega koronavirusa zelo različno, zato Uefa predlaga, da lige prvenstvo končajo po obstoječem formatu, če bo to nujno, pa lahko lige tudi spreminjajo format tekmovanj. Uefa, ki vodi Slovenec Aleksander Čeferin, je zato pripravljena odločati tudi o posamičnih izjemah, kot je dodelitev mest v evropskih pokalih, če bo prišlo do posamičnih odpovedi.

BRUSELJ - Ministri članic EU, pristojni za šport, so na videokonferenci, na kateri je sodelovala tudi slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, zavzeli za koordiniran pristop pri ukrepih na državnih in evropski ravni za blažitev posledic za šport, ki je ta čas zaradi novega koronavirusa ustavljen. Govorili so o konkretnih ukrepih za nadaljnjo promocijo evropskega športa in njegovo ustrezno vključitev v načrte EU za oživljanje gospodarstva. Ministri so se strinjali, da je na evropski ravni potreben koordiniran pristop pri podpori športnega sektorja in tudi samih športnikov tudi prek strukturnih skladov EU, so sporočili z ministrstva.

TOKIO - Potem ko je prišlo do nesoglasij med Mednarodnim olimpijskim komitejem Mok in prireditelji olimpijskih iger v Tokiu 2020 glede napovedane delitve stroškov zaradi premika iger na leto 2021, je zdaj krovna olimpijska organizacija spremenila sporno navedbo. Mok je sprva sporočil, da se je japonski premier Shinzo Abe strinjal, da bo Japonska pokrila stroške za igre, tako kot je bilo že dogovorjeno za igre v letu 2020. Na Japonskem so to številni razumeli, kot da bo država prevzela vse dodatne stroške, a so nato sledila pojasnila, da se Mok, japonski politični vrh in mestne oblasti v Tokiu še dogovarjajo za delitev. Mok je nato pozneje spremenil za Japonce sporni zapis. Zdaj so ga prilagodili, tako da se sklada tudi z japonskim zornim kotom o delitvi stroškov in piše o skupnem iskanju rešitev pri soočanju s posledicami premika.

MARIBOR - Nogometaši Maribora bodo zaradi krize v času pandemije koronavirusa imeli nižje plače, je danes sporočil klub. V Mariboru so pojasnili, da se morajo tako kot vsi po svetu spopadati z neprijetno situacijo in iskati ustrezne rešitve pri prilagajanju na nove razmere. Športni direktor vijoličastih Oliver Bogatinov je pojasnil, da so tudi igralci in trenerji sprejeli nove pogoje bodočega sodelovanja. Izpostavil je, da so dogovor dosegli v skupnem konsenzu in enotno, z izjemo nekaterih posameznikov, ki imajo pomisleke in so jim v klubu še dali nekaj časa za odločitev. Tega, kakšno je znižanje oziroma koliko manjše plače bodo dobili zaposleni v klubu in igralci, Mariborčani niso razkrili.

RIM - Italijanski nogometni klubi so se kljub epidemiji, ki je močno prizadela državo, izrekli za dokončanje elitne serie A. Kot poročajo agencije, je 20 klubov prve lige danes potrdilo, da želijo dokončati prvenstvo, "če bodo to dopuščale varnostne in zdravstvene razmere v državi". Pomembno novico so klubi italijanske elitne lige v sporočilu za javnost potrdili danes, dan pred zasedanjem vodilnih nogometnih delavcev s ministrom za šport Vincenzom Spadaforo. Italijansko prvenstvo je prekinjeno vse od 12. marca, do konca pa manjka še 12 krogov.

BRUSELJ - Potem ko je belgijska nogometna liga kot prva v Evropi napovedala možnost, da bi predčasno končala tekmovanje, čemur krovna zveza Uefa sicer nasprotuje, so zdaj dokončno odločitev prestavili. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, bo skupščina belgijske elitne lige Pro league po novem v ponedeljek. Če bi obveljala prvotna odločitev, bi bilo belgijsko nogometno prvenstvo prvo na stari celini, ki bi se v krizi novega koronavirusa končalo predčasno. Po tem scenariju bi upoštevali vrstni red na prvenstveni lestvici ob prekinitvi, naslov bi tako osvojil Brugge, ki ima po 29 krogih 15 točk prednosti pred Gentom.

DUNAJ - Nogometaši v Avstriji nadaljujejo s treningi, ki so jih že v ponedeljek začeli pri vodilni ekipi prvenstva Linzer ASK, danes so se jim prav tako pri vadbi v manjših skupinah na svojih stadionih pridružili med drugim igralci RB Salzburga in dunajskega Rapida. Pred začetkom treninga Rapida so igralcem izmerili telesno temperaturo, saj Dunajčani za razliko od nekaterih drugih klubov niso opravili testiranj zaradi novega koronavirusa, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

SEUL - Južnokorejske oblasti so že začele rahljati omejitvene ukrepe, ki so jih sprejele za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa. Južnokorejski nogometni klubi bodo lahko od torka začeli priprave na prijateljske tekme, ki bodo potekale brez gledalcev na tribunah, torej za pred javnostjo zaprtimi vrati, je sporočila tamkajšnja nogometna zveza. Zaradi varnostnih razlogov igralci med tekmami ne bodo smeli govoriti. Prav tako se ne bodo smeli rokovati s sodniki. V Južni Koreji pa so se odločili, da bodo že s torkom začeli prve tekme predsezone v ligi v baseballu. V primeru baseballa zdravstveni protokol vključuje redno merjenje telesne vročine igralcem pred tekmami, za novinarje in ostale, ki so jim dovolili vstop na stadione, pa se priporoča uporaba zaščitnih mask za usta in nos.

jes/jes
© STA, 2020