Pregled - novi koronavirus do 10. ure

Ljubljana, 11. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Veljati je začel zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije novega koronavirusa. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa bodo do konca maja, morda mesec dni dlje. V primeru izboljšanja razmer lahko vlada predlaga tudi predčasno prenehanje veljavnosti zakona.

LJUBLJANA - Od danes je mogoče izvajanje nenujnih ambulantnih specialističnih dejavnosti. V nekaterih zavodih so se na dodatne obravnave začeli pripravljati že v minulih dneh, za obravnavo bolnikov pa ob tem veljajo nekateri pogoji. Nekaj je tudi sprememb za delo sodišč. Med nujne zadeve, ki jih sodišča obravnavajo v času epidemije, so znova uvrstili začasni odvzem vozniškega dovoljenja in zasege motornih vozil po zakonu o prekrških.

BRDO PRI KRANJU - Vlada se na Brdu pri Kranju seznanja s poročili delovnih skupin ter predlogi za pripravo smernic drugega zakonodajnega paketa za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa. Bistvo tega svežnja bosta zagotavljanje likvidnosti gospodarstva ter nujni popravki in dopolnila prvega. Obravnave sicer danes morda še ne bodo dokončali, lahko bi nadaljevali v ponedeljek. Bo pa na današnji seji prva priložnost, da koalicija spregovori o vladnem pismu Svetu Evrope glede stanja v medijih. Koalicijske stranke SMC, NSi in DeSUS so namreč zahtevale pojasnila.

LJUTOMER - V domu starejših v Ljutomeru so potrdili okužbo z novim koronavirusom še pri enem oskrbovancu in treh zaposlenih. Skupno je potrjeno okuženih 54 oskrbovancev in 14 zaposlenih, pozitivna pa sta še dva iz zdravstvenega doma Ljutomer, ki sta delala v domu starejših. Skupno je tako okuženih 70 oseb.

LJUBLJANA - Do petka je bilo v domovih za starejše sicer skupaj okuženih 234 oskrbovancev in 79 tam zaposlenih. Pozitivnih na okužbo s koronavirusom je bilo tudi 218 zdravstvenih delavcev, kaže poročilo uprave za zaščito in reševanje.

BRNIK - Na brniško letališče je v petek zvečer iz logističnega centra v kitajskem Quingdao pristalo prvo letalo s sedmimi tonami zaščitne opreme. Skupaj je v Slovenijo tako v petek prišlo kar 27 ton opreme, zato je gospodarski minister Zdravko Počivalšek ocenil, da je Slovenija zdaj v položaju, da sama izbira, kaj bo nabavljala. V pošiljki je prispelo skoraj 600.000 troslojnih mask in 240.000 mask FFP2. Po ministrovih besedah si Slovenija v tem trenutku najbolj želi nabaviti še več troslojnih mask, da jih lahko zagotovili gospodarstvu v večjem obsegu. Medtem so se na račun Počivalška pojavili očitki glede sorodstvenih vezi pri nabavah zaščitne opreme, saj da je eno od pogodb za nakup zaščitnih mask v višini 52.000 evrov sklenilo podjetje njegovih sorodnikov, je poročala TVS. Po ministrovih besedah je podjetje bratrančeve žene eno od mnogih dobaviteljev v domači proizvodnji in dela transparentno.

MARIBOR - Predsednik vlade Janez Janša je petkovih popoldanskih urah obiskal Univerzitetni klinični center Maribor, so sporočili iz največje bolnišnice v vzhodni Sloveniji. Sprejela sta ga direktor Vojko Flis in strokovni direktor Matjaž Vogrin ter mu predstavila s stanje. Kot je premier ocenil po obisku, smo epidemijo koronavirusa v prvi fazi lažje obvladali zaradi zdravnikov in tistih vodstev zdravstvenih ustanov, ki so imeli dovolj modrosti, znanja in poguma, da so pravočasno videli dlje kot tisti na vrhu.

SLOVENJ GRADEC - Epidemija novega koronavirusa močno vpliva na ustaljene odkupe mesa, živine, mleka in hlodovine pri Koroški kmetijsko-gozdarski zadrugi. Odkup mleka trenutno še poteka nemoteno, a bo zagotovo sledil padec cen, ocenjujejo v zadrugi. Soočajo se z zastojem odkupa govejih živali, zastal je tudi trg z lesom. Cene padajo, nekateri kupci pa ne plačujejo.

LJUBLJANA - Usklajevanje dela in zasebnosti je težko že v normalnih razmerah, v času epidemije pa so izzivi še toliko večji. Mnogi delajo od doma in ob tem pazijo otroke ali skrbijo za svojce. Spet drugi so na delovnem mestu izpostavljeni virusu, kar predstavlja drugačne vrste breme. Gre za izjemne psihične napore, poudarja Živa Humer z Mirovnega inštituta. "Okoliščine, v katerih trenutno živimo, so izredno naporne in težke," je poudarila za STA. Nacionalni inštitut za javno zdravje ob tem svetuje, da v obdobjih večjih duševnih in telesnih obremenitev, kot je trenutna epidemija novega koronavirusa, posebno skrb namenimo spanju, ki je nujno za naše dobro delovanje.

SVET

WASHINGTON - Predsednik ZDA Donald Trump si še vedno želi čim prej zagnati gospodarstvo, kljub temu, da mu zdravstveni strokovnjaki še vedno svetujejo, naj ne hiti, saj bi tako lahko zapravili vse, kar so doslej dosegli s socialnim distanciranjem. V ZDA so do petka zvečer potrdili skoraj pol milijona okužb z novim koronavirusom. Umrlo je več kot 18.600 oseb. ZDA bodo predvidoma danes tudi rekorder po številu mrtvih in ne le po številu okuženih, in bodo tako prehitele Italijo.

SEUL - V Južni Koreji število novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni ostaja majhno. V petek so tako potrdili 30 novih okužb, kar je tri več kot dan prej. Skupno so tako v Južni Koreji doslej potrdili 10.480 okužb, umrlo je 211 ljudi. Največ skrbi oblastem povzročajo manjša lokalna žarišča virusa sars-cov-2 ter uvoženi primeri iz tujine. Poročajo tudi o 91 primerih, ko so bili pri že ozdravelih bolnikih s koronavirusno boleznijo 19 testi za okužbo z virusom ponovno pozitivni.

BUENOS AIRES/BRASILIA - Argentinska vlada je v prizadevanjih za zajezitev okužb z novim koronavirusom ponovno podaljšala omejitve gibanja. V velemestih bodo te v veljavi najmanj do 26. aprila. Brazilija je kot prva država Latinske Amerike zabeležila že več kot tisoč žrtev koronavirusne bolezni 19.

MONTEVIDEO - Več kot 100 Avstralcev in Novozelandcev je z letalom zapustilo Urugvaj proti Avstraliji. V petek so se namreč lahko po dveh tednih izkrcali z ladje za križarjenje, kjer so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri več kot polovici ljudeh na krovu. Ladja je v petek vplula v pristanišče, s koder so s posebnim prevozom prepeljali 112 potnikov ladje Greg Mortimer do letališča. Tam jih je pričakalo posebno letalo z medicinsko opremo, ki jih je popeljalo proti Melbournu. Na krovu so bili tako okuženi kot zdravi potniki.

ŠPORT

RIM - Italijanska vlada je v petek zvečer ukrepe za zajezitev novega koronavirusa podaljšala do 3. maja. Italijanski minister za šport Vincenzo Spadafora je le nekaj ur zatem 4. maj določil kot možen datum za ponovni začetek športnih dejavnosti v njegovi domovini, poročajo agencije. Spadafora je dejal, da se kažejo blagi znaki izboljšanja, a so razmere še vedno izjemno dramatične. V Italiji, ki je najhuje prizadeta država v pandemiji novega koronavirusa, se je sicer v zadnjem času epidemija nekoliko umirila, po zadnjih podatkih pa je za posledicami covida-19 umrlo 18.849 ljudi.

LJUBLJANA - Tradicionalni pripravljalni nogometni turnirji, ki so jih v zadnjih letih v poletnem obdobju prirejali v Aziji in ZDA, so zavoljo pandemije novega koronavirusa in negotovih zdravstvenih razmer letos poleti odpovedani, je sporočil Danny Sillman, izvršni direktor podjetja Relevent Sports Group, ki organizira mednarodne pokale prvakov. Na mednarodnem pokalu prvakov so v zadnjih letih nastopile najboljše ekipe stare celine iz angleške, italijanske, španske, francoske in nemške lige, lani pa je smetano pobrala portugalska Benfica iz Lizbone po zmagi nad Atleticom iz Madrida.

LIVERPOOL - Bržkone najboljši škotski nogometaš vseh časov Kenny Dalglish se je okužil z novim koronavirusom, je v petek zvečer sporočila njegova družina. Legendarni in 69-letni nekdanji nogometaš Liverpoola kaže blage znake okužbe. Dalglish je za škotsko izbrano vrsto na 102 tekmah dosegel 30 golov, britanska kraljica Elizabeta II. pa mu je leta 2018 podelila viteški naziv.

RIO DE JANEIRO - Člani brazilske nogometne reprezentance, ki so nastopili na svetovnem prvenstvu v Španiji 1982, so znova strnili svoje vrste in svoje rojake pozvali, da z denarnimi sredstvi pomagajo najbolj revnim v boju proti pandemiji novega koronavirusa. V nekaj dneh so zbrali blizu 500.000 dolarjev.

sag/jb
© STA, 2020