Pellov tožnik sprejema oprostilno sodbo za kardinala

Canberra/Vatikan, 8. aprila - Nekdanji član cerkvenega zbora, ki je proti avstralskemu kardinalu Georgeu Pellu vložil tožbo zaradi spolne zlorabe, je danes sporočil, da sprejema oprostilno sodbo za kardinala. Je pa ob tem pozval žrtve spolnih zlorab, naj spregovorijo.

Avstralija, Melbourne.
Avstralsko vrhovno sodišče je kardinala Georgea Pella oprostilo vseh obtožb spolnih zlorab dečkov v 90. letih prejšnjega stoletja. Potem ko je sodišče ugodilo njegovi pritožbi, so 78-letnega kardinala izpustili iz zapora Barwon blizu Melbournea, kjer je prestajal zaporno kazen.
foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Avstralsko vrhovno sodišče je Pella v torek oprostilo vseh obtožb spolnih zlorab dveh dečkov v 90. letih prejšnjega stoletja, zato so ga izpustili iz zapora, kjer je prestajal kazen. Sedem članov vrhovnega sodišča je soglasno menilo, da se sodišče na nižji stopnji, ki je kardinala lani obsodilo, ni dovolj posvetilo možnosti, da se zlorabe niso zgodile.

Tožnik, javnosti znan kot Priča J, je kardinala ovadil policiji leta 2015 zaradi spolne zlorabe v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je imel 13 let. Druga žrtev je leta 2014 umrla zaradi prevelikega odmerka mamil.

mc/jk/mc
© STA, 2020