Pregled - novi koronavirus do 10. ure

Ljubljana, 31. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Notranji minister Aleš Hojs je v ponedeljek pojasnil, da je namen obeh problematiziranih členov interventnega zakona, ki policiji podeljujeta dodatna pooblastila, zgolj preprečiti nepooblaščena in nerazumljiva gibanja okuženih oseb, ki bi morale biti doma v karanteni, a se prosto sprehajajo naokoli. Interventni zakon za zajezitev epidemije novega koronavirusa namreč med drugim predvideva, da smejo policisti dostopati do osebnih podatkov, vključno s posebnimi vrstami osebnih podatkov, s katerimi sicer upravlja ali jih pridobiva Nacionalni inštitut za javno zdravje. Bo pa vlada po pričakovanjih Hojsa na današnji dopisni seji dokončala predlog za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi, ki predvideva podelitev izrednih pooblastil vojski za varovanje južne meje.

LJUBLJANA - Odbor DZ za finance bo na današnji seji za potrditev na sredini plenarni seji pripravil predlog zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa za državljane in gospodarstvo. Ukrepi v zajetnem zakonskem besedilu so vredni tri milijarde evrov, s sprejemom pa se mudi, saj naj bi veljali že od 1. aprila dalje. Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) je v ponedeljek ocenilo, da je predlog mega zakona korak v pravo smer, hkrati pa opozorilo, da bodo določene določbe gospodarstvu otežile pridobivanje pomoči, nekaterih ukrepov, ki bi bili ključni, pa zakon ne vsebuje.

LJUBLJANA - V Slovenijo je v ponedeljek prispela pošiljka 20 medicinskih ventilatorjev. Deset so jih že prevzeli v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, deset pa jih je namenjenih UKC Ljubljana, je prek Twitterja sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Tudi vladni govorec Jelko Kacin je na Twitterju potrdil prevzem omenjenih medicinskih ventilatorjev in dopisal, da oprema iz Kitajske prihaja, skupaj te dni že 40 ventilatorjev, dodatni so še na poti.

LENDAVA/POSTOJNA - Sedem slovenskih državljanov izmed 27, nameščenih v 14-dnevni karanteni v Dolgi vasi pri Lendavi, je bilo na testiranju pozitivnih na okužbo z novim koronavirusom, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Gre za skupino Slovencev, ki so v nedeljo pripotovali iz Avstrije, vsi se sicer počutijo dobro. Med 43 Slovenci, ki so po prihodu iz Španije nastanjeni v karanteni v hotelu Epic v Postojni, pa sta z novim koronavirusom okužena dva. Sicer je bilo 40 brisov negativnih, pri eni osebi bo potrebno odvzem ponoviti, kar bodo storili danes.

LJUBLJANA - Stanje zaradi epidemije in ukrepov za zajezitev okužb s koronavirusom ne bo kratkotrajno in lahko pusti posledice na psihičnem zdravju, je za STA izpostavil klinični psiholog in direktor ljubljanske psihiatrične klinike Bojan Zalar. "Dlje kot bodo trenutne razmere trajale, intenzivnejše bodo psihične posledice v obsegu in intenziteti," opozarja.

SVET

RIM/MADRID - V Španiji, ki je poleg Italije najhuje prizadeta država v Evropi, danes v veljavo stopajo še ostrejši ukrepi v boju proti novemu koronavirusu. Do 9. aprila bodo prekinjene vse nenujne dejavnosti. Medtem se bodo v Italiji žrtev covida-19 danes spomnili z zastavami, spuščenimi na pol droga, in minuto molka.

NEW YORK - V ZDA se je do ponedeljka večer z novim koronavirusom okužilo več kot 164.000 ljudi, umrlo pa jih je 3040. Najhuje je še vedno v zvezni državi New York, kjer je okuženih več kot 67.000 ljudi, mrtvih pa 1227. Samo v mestu New York je okuženih več kot 38.000 ljudi, mrtvih pa 914.

NEW YORK - Kakor je značilno za viruse tudi pri novem koronavirusu prihaja do mutacij. Znanstveniki in zdravstveni strokovnjaki ugotavljajo, da trenutno med ljudmi po svetu kroži osem sevov virusa, ki je sprožil pandemijo. Dobra novica ob tem je, da nobeden izmed njih ni bolj smrtonosen od drugih.

WASHINGTON - Vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa je trgovine z orožjem po Ameriki opredelila kot nujne posle v boju proti pandemiji novega koronavirusa, ki morajo ostati odprte. Opredelitev ni zavezujoča, ampak le priporočilo.

CIUDAD DE MEXICO - Mehiška vlada je v ponedeljek v boju proti pandemiji novega koronavirusa razglasila izredne zdravstvene razmere, ki bodo v državi v veljavi najmanj do 30. aprila. Za covidom-19 je doslej v Mehiki umrlo 28 ljudi.

DŽAKARTA - Indonezija je v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa prepovedala vstop in tranzit tujcev, je danes sporočil zunanji minister Retno Marsudi. Izjeme bodo osebe s stalnim prebivališčem v Indoneziji, diplomati in drugi uradni obiskovalci.

PEKING - Iz Kitajske danes poročajo o 48 novih okužbah z novim koronavirusom. V vseh primerih gre za ljudi, ki so v državo pripotovali iz tujine. Poleg tega je po navedbah oblasti danes za boleznijo covid-19 umrl en človek.

ŠPORT

NYON - Evropska nogometna zveza (Uefa) bo v sredo z videokonferenco, na kateri naj bi sodelovalo 55 generalnih sekretarjev nacionalnih nogometnih zvez, odločala, kako organizirati tekmovalni koledar za naslednje mesece v luči pandemije novega koronavirusa. "Želimo preveriti možnosti za nadaljevanje sezone," so objavili na spletni strani Uefe.

BIRMINGHAM - Angleški nogometni prvoligaš Aston Villa je napovedal kazen za svojega kapetana Jacka Grealisha, potem ko je ta ignoriral priporočila britanske vlade glede ukrepov v zvezi s pandemijo virusa sars-cov-2. Policija okrožja West Midlands je že odprla preiskavo.

BERGAMO - Za posledicami okužbe s koronavirusom je v Bergamu umrl nekdanji evropski prvak v boksu Angelo Rottoli. Star je bil 61 let. Rottoli je umrl v bolnišnici Ponte San Pietro, kjer sta pred dvema tednoma zaradi covid-19 umrla tudi njegova mama in brat.

mce/mce
© STA, 2020