Pregled - novi koronavirus, 28. 3. (sobota)

Ljubljana, 28. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v soboto, 28. marca.

SLOVENIJA
LJUBLJANA - V Slovenji je bilo v petek opravljenih 1387 testov na covid-19. Potrjenih je bilo 52 novih okužb, skupno je tako v Sloveniji potrjenih 684 pozitivnih oseb, so sporočili z Ukoma. Do petka je bilo hospitaliziranih 90 okuženih, od tega jih je 25 na intenzivni negi, je na novinarski konferenci povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin.

LJUBLJANA - Zaščitne opreme je vsaj za teden dni še vedno dovolj, je tudi za STA zatrdil poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, ki s številkami glede količin v skladišču ne želi več operirati v javnosti. Ob tem je dodal, da jim primanjkuje le najbolj zahtevnih mask standarda FFP2 in FFP3, ki so namenjene predvsem medicinskemu osebju.

VELENJE - Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri dveh od 42 Slovencev, ki so jih v petek pripeljali iz Madrida in jih nastanili v karanteni v velenjskem hotelu, so potrdili na ministrstvu za zdravje. Gre za dve mlajši osebi, ki se dobro počutita, tako da ostajata v karanteni v Velenju.

LJUBLJANA/DOB - V zavodu za prestajanje kazni zapora na Dobu so v soboto potrdili okužbo pri zaprti osebi. Kot so za STA pojasnili na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij, je bil zaprti pred tem v stiku z okoli 20 osebami, za katere so odredili osamitev. Okuženi ima sicer blage znake okužbe. V nedeljo sicer začne veljati in se uporabljati interventni zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja novega koronavirusa, ki med drugim prinaša začasne spremembe glede pozivanja obsojencev na prestajanje kazni zapora, premestitve obsojencev, prekinitve prestajanja kazni in predčasnega odpusta.

LJUBLJANA - V domovih za starejše po državi je bilo v petek okuženih 83 oskrbovancev in 23 zaposlenih, so za STA navedli na ministrstvu za delo. V soboto so sicer okužbo zaposlene potrdili še v postojnskem domu Talita kum. Poleg domov v Metliki in Šmarju pri Jelšah, kjer imajo žarišči okužbe, so okužbe potrdili še v Ljubljani, Naklem, Horjulu in Ljutomeru.

IDRIJA/POSTOJNA - V domu starejših občanov v Postojni so v petek zvečer potrdili okužbo pri enemu od zaposlenih. Testirali bodo vse zaposlene in stanovalce. Župan občine Idrija Tomaž Vencelj in poveljnik CZ Idrija Boštjan Brelih pa sta v samoizolaciji, ker sta bila pred dnevi krajši čas v istem prostoru z osebo, ki je okužena z novim koronavirusom.

PRIŠTINA/SKOPJE/MADRID/LJUBLJANA - V noči s sobote na nedeljo bo iz Madrida na Brnik prispela nova skupina Slovencev, ki so obtičali v tujini. Za čas karantene bodo nameščeni v hotelu v Postojni. Iz Skopja in Prištine pa naj bi prispeli letali s po petimi Slovenci.

LJUBLJANA - Vlada je nadaljevala obravnavo velikega krovnega zakonodajnega svežnja za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, bodo z delom nadaljevali tudi v nedeljo, če bo treba.

SVET

RIM - V Italiji je za koronavirusno boleznijo umrlo že več kot 10.000 ljudi. Kot je sporočila italijanska civilna zaščita, so v zadnjih 24 urah našteli 889 novih smrtnih žrtev, s čimer se je skupno število umrlih zaradi covida-19 povzpelo na 10.023. Doslej so v Italiji potrdili tudi 92.472 okužb z novim koronavirusom, od tega 5974 v zadnjem dnevu. Italijanski premier Giuseppe Conte je pred tem pozval k izjemnemu načrtu za obnovo Evrope, močno prizadete v krizi pandemije nove koronavirusne bolezni 19. Če EU ne bo nemudoma sprejela ustreznih ukrepov, bodo morale naslednje generacije nositi posledice uničenega gospodarstva, je posvaril v pogovoru za italijanski časnik Sole 24 Ore.

NEW YORK - Ameriški predsednik Donald Trump je v petek podpisal 2200 milijard dolarjev vreden zakon o gospodarski pomoči podjetjem in posameznikom zaradi pandemije koronavirusa. Zakon prinaša Američanom s plačo, nižjo od 75.000 dolarjev na leto, po 1200 dolarjev pomoči. Skoraj 900 milijard bodo dobila velika in manjša podjetja, brezposelni bodo dobili nekaj več podpore, pomoč bodo prejele letalske družbe in druga podjetja. Število okužb v ZDA je že preseglo 100.000, do petka zvečer so našteli 104.007 okužb in 1693 smrtnih žrtev covida-19. Ameriški predsednik Donald Trump razmišlja, da bi zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 razglasil karanteno za zvezno državo New York. ćžarišče v ZDA.

MADRID/LONDON - V Španiji je v zadnjih 24 urah za koronavirusno boleznijo 19 umrlo 832 ljudi, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupno število umrlih se je s tem povzpelo na 5690. Okuženih je glede na podatke španskega zdravstvenega ministrstva že prek 72.000 ljudi. V Veliki Britaniji pa so doslej zabeležili že več kot tisoč smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19. Umrlo je skupno 1019 ljudi, v zadnjih 24 urah pa 260. Okuženih je več kot 17.000 ljudi.

WUHAN - Na Kitajskem so v zadnjem dnevu zabeležili 54 primerov okužb z novim koronavirusom, vse so bile vnešene iz tujine. Na Kitajskem je začela veljati prepoved vstopa tujcev v državo z izjemo diplomatov ter članov posadk letal in ladij. V mesto Wuhan, kjer se je novi virus prvič pojavil, pa so po dveh mesecih odprli prometne povezave. Od danes lahko v Wuhan ljudje prihajajo, ne smejo pa ga zapustiti. Prepoved odhoda iz mesta bo za prebivalce veljala do 8. aprila, ko bodo po napovedih odprli tudi tamkajšnje letališče.

BERLIN - Nemčija bo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa v trenutni obliki ohranila najmanj do 20. aprila, je v pogovoru za časnik Taggespiegel zatrdil vodja kabineta nemške kanclerke Helge Braun. Kot je še opozoril, morajo starejši ljudje računati na bistveno daljše obdobje omejevanja stikov kot mlajši.

ŽENEVA - Združeni narodi so po potrditvi prvih primerov okužb z novim koronavirusom v Siriji pozvali k prekinitvi ognja v tej državi. "Preprečiti moramo novo katastrofo," je poudaril vodja preiskovalne skupine ZN za Sirijo Paulo Pinheiro. Še posebej ogroženih je okoli 6,5 milijona notranje razseljenih Sircev, ki večinoma živijo v zelo slabih higienskih razmerah. Če se bo novi koronavirus v Siriji razširil, bi se lahko sesul še tisti del zdravstvenega sistema, ki še deluje, je opozoril Pinheiro.

ŠPORT

TOKIO - Organizacijski odbor za pripravo olimpijskih iger v Tokiu meni, da je najustreznejši novi termin za izvedbo iger med junijem in septembrom prihodnje leto, predsednika organizacijskega odbora Yoshira Morija danes povzema japonska tiskovna agencija Kyodo News. "Mislim, da moramo razmišljati prav o tem obdobju. Upam, da bomo ustrezno rešitev lahko sprejeli že v naslednjem tednu," je še dejal Mori. Zaradi pandemije koronavirusa je Mednarodni olimpijski komite (Mok) v dogovoru z japonskimi organizatorji in političnim vodstvom države sporočil, da iger v načrtovanem datumu med 24. julijem in 9. avgustom letos ne bo. Skupaj so določili časovni okvir, ki predvideva, da se morajo igre izvesti do poletja 2021.

TOKIO - Slovenska veleposlanica na Japonskem Ana Polak Petrič je bila že v prvem letu službovanja tesno vpeta v projekt olimpijskih iger v Tokiu. Po preložitvi iger za leto dni je Polak Petričeva v pogovoru za STA povedala, da so takšno odločitev že nekaj časa pričakovali. "Sprejemamo jo kot razumno in pametno," je dejala nekdanja vrhunska športnica.

LONDON - Formula 1 v boju proti pandemiji koronavirusa ponuja svojo tehnološko pomoč. Sedmerica moštev kraljevskega avtomobilističnega tekmovanja s sedežem v Veliki Britaniji je ponudila podporo svojih tehnoloških oddelkov pri izdelavi in transportu respiratorjev. Kot so v petek sporočili iz vodstva tekmovanja, se je sedmerica ekip pridružila industrijski iniciativi na Otoku, ki želi v kriznih časih poskrbeti za izdelavo in nabavo nekatere najbolj nujne medicinske opreme, predvsem respiratorjev, za boj s pandemijo in podpreti britansko vlado.

NEW YORK - Vodstvo hokejske lige NHL je klubom dalo navodilo, naj preverijo razpoložljivost svojih dvoran, saj želi na vsak način dokončati sezono. Če bo potrebno, se bodo tekme za Stanleyjev pokal igrale avgusta, je povedal namestnik komisarja lige Bill Daly. Liga NHL je bila prekinjena 12. marca. Do konca rednega dela so še trije tedni, nato pa sledi dvomesečna končnica. Mnogi igralci so v dvomih glede nadaljevanja lige, saj menijo, da ne bodo v formi za odločilne tekme. Namestnik komisarja jim je sporočil, da vodstvo lige razmišlja tudi o tovrstnih zadevah in da bodo imele vse ekipe nekaj časa za vrnitev k treningom. Slovenski zvezdnik Anže Kopitar s tem nima večjih skrbi, saj njegov klub, Los Angeles Kings, nima več možnosti za uvrstitev v končnico. Dvanajst tekem pred koncem rednega dela je na predzadnjem mestu na zahodu.

tb/spc/mc/ako/zzb/ic/ag/td
© STA, 2020