Pregled - novi koronavirus, 27. 3. (petek)

Ljubljana, 27. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v petek, 27. marca.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - V Sloveniji je za boleznijo covid-19 doslej umrlo devet ljudi, so za STA pojasnili v uradu vlade za komuniciranje. V četrtek so našteli 70 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj je v Sloveniji tako potrjenih 632 primerov. Do četrtka so opravili 18.369 testiranj, samo v četrtek 1075. Hospitaliziranih je bilo 90 oseb, 22 jih je bilo na intenzivni negi, je objavila vlada. Povečanje števila okužb je po navedbah NIJZ pričakovano, saj gre v veliki meri za povezane okužbe v domovih starejših občanov Metlika in Šmarje pri Jelšah. V prihodnjih dneh na inštitutu pričakujejo, da se bo razvoj bolezni in povečevanje števila okuženih, zaradi vseh sprejetih ukrepov umiril. V domovih za starejše je z novim koronavirusom okuženih 67 stanovalcev.

MARIBOR/LJUBLJANA - Krizni štab UKC Maribor je sprejel sklep o aktivaciji faze 5, ki bo zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa veljala od ponedeljka. Kot so sporočili, je razlog hitro naraščanje števila okuženih bolnikov, ki rabijo intenzivno terapijo. Doživeli so tudi prvi vdor okuženega bolnika v območje, kjer so bolniki z drugimi boleznimi in brez okužbe. Kot je povedal direktor Vojko Flis, je bil bolnik ob sprejemu v bolnišnico negativen, šele dan pozneje pa pozitiven, kar po njegovem mnenju kaže na zelo zahrbtno naravo tega virusa. Tudi v UKC Ljubljana se pripravljajo na aktivacijo dodatnih kapacitet. Trenutno so sicer še proste postelje za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki, bolnike, ki jih zdravijo na navadnem oddelku, pa bodo v naslednjih dneh začeli sprejemati v prostorih ortopedske klinike, je povedal prvi mož UKC Janez Poklukar.

LJUBLJANA/VELENJE - Uradni govorec slovenske vlade Jelko Kacin je napovedal, da bodo v prihodnje vsi Slovenci, ki se bodo vrnili z žariščnih območij pandemije novega koronavirusa, napoteni v karanteno. Do zdaj so v Sloveniji izdali odločbe 445 osebam, ki so že v karanteni. Ponoči je s posebnim letalom iz Španije priletelo 42 Slovencev, ki so ob prihodu opravili zdravniški pregled. Nato so jih odpeljali v 14-dnevno karanteno v velenjski hotel Paka, ki je vladi v uporabo ponudila družba Hisense Gorenje. Velenjska občina, ki je vlada ni obvestila o njihovi namestitvi v središču mesta, je po sestanku s CZ prevzela popolno skrb za nastanjene v karanteni. Kot je napovedal velenjski podžupan Peter Dermol, jim bo prehrano zagotavljalo podjetje Gorenje gostinstvo, poskrbeli so tudi za varovanje. Vse v karanteni so tudi ponovno testirali.

LJUBLJANA - Vlada je začela obravnavo predlogov ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, združenih v t. i. mega zakonu. Z zakonskim besedilom so se seznanili, zaradi njegove obsežnosti pa bodo usklajevanja nadaljevali še v soboto. Premier Janez Janša si želi, da bi ga DZ potrdil še ta mesec. S tem bi lahko pomoč zaobjel maeseca aprila in maj, bodo pa nekateri ukrepi veljali tudi za nazaj.

LJUBLJANA - Vlada je že odprla poseben transakcijski račun, na katerega lahko vsi zainteresirani nakažejo sredstva za odpravo posledic epidemije novega koronavirusa. Zbrana sredstva se bodo porabljala v okviru proračunske rezerve, vlada pa bo o njihovi porabi mesečno poročala državnemu zboru, so sporočili s finančnega ministrstva.

LJUBLJANA - Minister Aleš Hojs ima po posvetih v DZ o aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, dober občutek. Predlog bodo dopolnili s pripombami in ga poslali poslanskim skupinam. Hojs računa, da bi usklajenega vlada lahko potrdila v ponedeljek ali torek in da bi prihodnji teden stekel tudi postopek v DZ. Predsednik SD Dejan Židan je po pogovoru z notranjim ministrom Alešem Hojsom in njegovo ekipo pojasnil, da v stranki trenutno ne vidijo razloga za podelitev izrednih pooblastil vojski. A pisni predlog vlade še čakajo in za zdaj še ne napovedujejo, kako bodo glasovali, če bo predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi vložen v DZ.

LJUBLJANA - Slovenske gospodarske organizacije in združenja, ki sestavljajo Gospodarski krog, so se povezale v skupno iniciativo Skupaj solidarni. Svoje člane so v teh kriznih časih pozvale k pomoči poslovni skupnosti, državljanom in državi. Podjetja lahko prispevajo z materiali in sredstvi, storitvami, znanjem in prostovoljci ter finančnimi donacijami.

LJUBLJANA - Pojav novega koronavirusa je vplival tudi na spremembe v organizaciji dela tako v gospodarstvu kot javni upravi. Mnoga podjetja in organizacije so morala preiti na delo na daljavo oz. od doma, na kar pa vse niso bile pripravljene. Strokovnjaki menijo, da nas bo kriza prisilila, da pri razvoju tega področja preskočimo nekaj stopnic.

LJUBLJANA - Z zaprtjem dela proizvodnje in ustavitvijo javnega življenja je upadel tudi odjem električne energije, kažejo podatki sistemskega operaterja distribucijskega omrežja SODO. Skupni prevzem električne energije med 12. in 26. marcem je v primerjavi z enakim obdobjem leta 2018 upadel za 7,85 odstotka, z letom 2019 pa za 3,89 odstotka.

LJUBLJANA - Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je zaradi razglašene epidemije novega koronavirusa s 16. marcem začasno prekinila tudi elektronski vnos zbirnih vlog pri kmetijskih svetovalcih. Sistem za elektronski vnos sicer ostaja odprt, zato lahko samostojni vlagatelji, ki imajo spletno potrdilo in urejene podatke, zbirno vlogo vseeno oddajo.

LJUBLJANA - Addiko Bank je pripravila nasvete za obisk bančnih poslovalnic v času epidemije koronavirusa. Strankam svetujejo, da izkoristijo prednosti digitalnega bančništva ter opravljajo bančne storitve preko spletne ali mobilne banke od doma. Upokojenci, ki nimajo vzpostavljenih digitalnih kanalov, lahko uredijo dvig pokojnine preko pooblaščene osebe. Pooblaščenci na računu lahko plačajo položnice prek digitalnih poti, vam naročijo potrebščine v spletnih trgovinah in tudi dvignejo ali položijo gotovino v vašem imenu na bankomatih.

LJUBLJANA - Na portalu SPOT so vzpostavili novo spletno stran za čas epidemije koronavirusa, na kateri so na voljo informacije in koristne povezave za uporabnike storitev točk SPOT in portala SPOT v času epidemije koronavirusa. Opisan je postopek ureditve pooblastila, ki je v času epidemije poenostavljen, za morebitne nove uporabnike portala pa so pripravili informacije o pogojih za uporabo in delo s portalom, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo.

LJUBLJANA - Združenje občin Slovenije je vlado in državni zbor pozvalo k čim boljšemu nadzoru na južni meji, da ne bodo obmejne občine "postale žep za okužene ilegalne migrante". Kot namreč ugotavljajo v združenju, imajo slovenski policisti največ težav pri vračanju prebežnikov na Hrvaško, saj jih lahko vrnejo samo s potrdilom o neokuženosti s koronavirusom.

LJUBLJANA - Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je direktorje zaporov pozvala, naj pri odločanju o začasni prekinitvi prestajanja kazni kot ukrepa za obvladovanje širjenja novega koronavirusa postopajo racionalno in odgovorno ter dosledno upoštevajo zakonsko določene pogoje. Zakon, ki med drugim omogoča tudi to, stopa v veljavo v nedeljo.

LJUBLJANA - Večina prebivalstva po ugotovitvah policije spoštuje vladne odloke za zajezitev širjenja novega koronavirusa, kršitelji pa praviloma takoj sledijo ukazu policistov. Ti morajo svoja opozorila le izjemoma podkrepiti z izrekom globe. Kot ob tem poudarjajo na policiji, izrekanje glob niti ni njihov cilj, pač pa zagotavljanje spoštovanja navodil. Na policiji so ob tem izpostavili, da nekateri gostinski obrati še vedno dosledno ne spoštujejo omejitev poslovanja.

LJUBLJANA - V skladišču Civilne zaščite so prejeli donacija 30.048 kompletov testov za covid-19, je na Twitterju objavil obrambni minister Matej Tonin. Gre za donacijo kitajskih fundacij Alibaba in Jack Ma, ki sta že pred dnevi tudi Sloveniji donirali zaščitne maske.

LJUBLJANA - Farmacevtska družba Novartis je Rdečemu križu Slovenije in Zvezi prijateljev mladine Slovenije podarila 500.000 ameriških dolarjev v pomoč njihovim prizadevanjem za omilitev epidemije novega koronavirusa. Ob tem so začeli proizvajati tudi razkužilo, ki ga podarjajo zdravstvenim domovom in domovom za upokojence, so sporočili iz družbe.

LJUBLJANA - Varuh človekovih pravic Peter Svetina opozarja, da je treba pri izvajanju šolanja na daljavo v času, ko so zaradi koronavirusa šole zaprte, poskrbeti tudi za otroke iz socialno šibkejših družin. Opaža namreč, da vsi učenci "še zdaleč nimajo enakih možnosti za učenje". Šolanje na daljavo se mu sicer trenutno zdi najboljši možen način poučevanja.

LJUBLJANA - Hrami kulture in umetnosti v teh dneh niso pozabili na najmlajše. Nekatera gledališča, med njimi ljubljansko in mariborsko lutkovno, na spletnih platformah ponujajo lutkovne in otroške dramske predstave. Otroške vsebine ponuja Mestna knjižnica Ljubljana, k spletnemu sodelovanju vabi tudi nekaj muzejev. Po spletu je zaokrožila terapevtska pravljica.

LJUBLJANA - Promet na cestah je v zadnjih dneh zaradi epidemije in v nekaterih delih države deloma zaradi zimskih razmer manj gost. A prazne in bolj pretočne ceste so lahko varljive, zaradi trenutnih razmer pa smo tudi manj zbrani in pozorni, svari agencija za varnost prometa. Če se že podamo na neodložljivo pot, bodimo še dodatno previdni, so pozvali.

SLOVENJ GRADEC - Na območju Koroške in Velenja bodo zaradi epidemije covida-19 od 1. aprila dalje veljale spremembe na področju ginekološko-porodniške službe na primarni ravni. Vse zdrave nosečnice, brez znakov, ki bi kazali na okužbo z novim koronavirusom, bodo pregledovali samo v Zdravstvenem domu Velenje ali v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec. Posebne obravnave so določene tudi za nosečnice s težavami in glede na tedne nosečnosti ter vse ginekološke pacientke s sumom oz. brez suma na okužbo s koronavirusom, pri čemer so vse informacije objavljene na spletni strani slovenjgraške bolnišnice. Poleg tega je vzpostavljena 24-urna nujna telefonska številka za svetovanje nosečnicam in ženskam z ginekološkimi težavami, to je številka 02 88 23 400 interna 821, prav tako lahko ženske za informacije pišejo na elektronski naslov gin-covid@sb-sg.si, so sporočili iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

NOVA GORICA - Brezdomcem in uporabnikom prepovedanih drog v Novi Gorici od danes za zagotavljajo dnevni topel obrok, so sporočili z občine. V dveh bivalnikih v bližini dnevnega centra za uporabnike drog jim bodo zagotovili tudi možnost nočitve, prav tako dnevni dostop do sanitarij in tuša ob vnaprej določenih terminih, in sicer individualno po dogovoru. Osebje Slovenskega združenja za duševno zdravje bo v stalni komunikaciji z brezdomci in uporabniki prepovedanih drog in bo sproti razreševalo morebitne težave, so zapisali na občini.

KAMNIK - Občina Kamnik je skupaj z občinskim štabom civilne zaščite in ob pomoči prostovoljk Študentskega kluba Kamnik ožje mestno jedro opremila z opozorilnimi talnimi nalepkami o varnostni razdalji, s katerimi so želeli poudariti, da je previdnost potrebna na vsakem koraku. Dodali so tudi, da civilna zaščita v skladu s pristojnostmi in zmožnosti pomaga vsakomur, ki je pomoči potreben, skupaj s številnimi organizacijami in organi, ki delujejo v občini.

SVET
BRUSELJ - Na ravni EU v času pandemije koronavirusa po besedah premierja Janeza Janše potrebujemo boljšo koordinacijo in hitrejši pretok informacij in izkušenj. "Razsežnosti krize so resnično velike in imajo lahko velike in usodne učinke na koherentnost EU ter ekonomske in monetarne unije," je Janša izpostavil po četrtkovem sestanku voditeljev članic EU.

RIM - V Italiji so v zadnjih 24 urah zabeležili rekordnih 919 smrtnih žrtev covida-19, ki je vse skupaj zahteval že 9134 življenj. Trenutno je v tej državi potrjeno okuženih 66.414, kar je 4401 primer več kot v četrtek, kažejo podatki italijanske civilne zaščite. Vse skupaj pa se je doslej okužilo 86.498 ljudi.

NEW YORK - ZDA so v četrtek prehitele Italijo in Kitajsko po številu okužb z novim koronavirusom. Vse analize napovedujejo, da bo število okužb naraščalo še najmanj do druge polovice aprila. V ZDA so doslej potrdili 92.930 okužb s koronavirusom, umrlo je 1380 ljudi.

PEKING/WASHINGTON - Ameriški in kitajski predsednik Donald Trump in Xi Jinping sta po telefonu govorila o pandemiji koronavirusne bolezni 19. Trump je pohvalil sodelovanje s Kitajsko glede covida-19, Xi pa je dejal, da bi se morali državi združiti v boju proti pandemiji. Na Kitajskem so se razmere v zvezi z novim koronavirusom v zadnjem času precej izboljšale in v državi skoraj ni več primerov novih okužb. Se pa povečuje število vnešenih okužb iz tujine. V zadnjih 24 urah so tako na Kitajskem potrdili 55 novih okužb, od tega je bilo 54 primerov uvoženih iz tujine.

PARIZ - Francoski premier Edouard Philippe je napovedal podaljšanje karantene v Franciji do 15. aprila. Če bo treba, pa jo bodo še podaljšali.

BUDIMPEŠTA - Na Madžarskem bo od sobote do 11. aprila veljala omejitev gibanja. Svoje domovanje bo mogoče zapustiti samo v primeru odhoda na delo ali za nakup osnovnih življenjskih potrebščin ter prevoza otrok v varstvo, je sporočil madžarski premier Viktor Orban. Ob tem je poudaril, da ne gre za karanteno.

LONDON - Z novim koronavirusom je okužen tudi britanski premier Boris Johnson. Kot je povedal njegov tiskovni predstavnik, ima blažje simptome in bo še naprej vodil odzivanje vlade na virus iz samoizolacije. Britanski premier je tako postal prvi predsednik kake vlade, ki je zbolel za covidom-19. Okužen je tudi britanski minister za zdravje Matt Hancock.

DUNAJ - V Avstriji so doslej potrdili okoli 7400 primerov okužbe z novim koronavirusom, 58 ljudi je koronavirusni bolezni 19 podleglo. 800 ljudi se zaradi okužbe z novim koronavirusom zdravi v bolnišnicah, med njimi jih je 128 na oddelkih intenzivne nege. 225 ljudi pa je že ozdravelo.

BEOGRAD - V Srbiji so izrekli prve tri sodbe zaradi kršenja ukrepa obvezne samoizolacije. Sodišče je 38-letnika iz Niša obsodilo na najvišjo možno kazen treh let zapora, ker v času epidemije novega koronavirusa kršil obvezno samoizolacijo, ki mu jo je sanitarna inšpekcija odredila po vrnitvi v Srbijo. Še en moški iz okolice Požarevca je dobil dve leti zapora, tretji pa dve leti in pol zapora. Zaradi suma kršenja samoizolacije je sicer v Srbiji trenutno v priporu 112 ljudi.

ZAGREB - Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 91 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 586. Doslej je ozdravelo 37 ljudi, trije so umrli. Na Hrvaškem bodo po napovedih vnovič odprli trgovine na tržnicah in nekatere trgovine z gradbenim materialom.

WASHINGTON - Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva je opozorila, da je svetovno gospodarstvo zaradi pandemije novega koronavirusa nedvomno zdrsnilo v recesijo, ki bo hujša od tiste leta 2009. Poudarila je, da bodo države v razvoju za sanacijo posledic pandemije potrebovale najmanj 2500 milijard dolarjev. Za nujno pomoč IMF je po besedah Georgieve doslej zaprosilo več kot 80 držav, večinoma revnejših.

MADRID - Število prihodov tujih turistov se bo na svetovni ravni zaradi pandemije novega koronavirusa letos zmanjšalo za 20 do 30 odstotkov, je opozorila Svetovna turistična organizacija (UNWTO). Prihodki bodo upadli za 300 do 450 milijard dolarjev (272 do 408 milijard evrov), ogroženih je na milijone delovnih mest.

VATIKAN - Papež Frančišek je ob pandemiji novega koronavirusa podelil izredni blagoslov mestu in svetu. Ob tem je dejal, da smo vsi v istem čolnu, in Boga prosil za blagoslov. Pandemijo je označil za divji vihar, zaradi katerega je po njegovih besedah ves svet v istem čolnu. Po njegovih besedah je človeštvo ignoriralo vojne in nepravičnost na svetu.

ŠPORT

LJUBLJANA - Pandemija novega koronavirusa je priložnost za nov začetek v športu. To je bila skupna ugotovitev nekdanjega košarkarja Boštjana Nachbarja, generalnega sekretarja Olimpijske komiteja Slovenije Blaža Perka in direktorja športne agencije SportMediaFocus Tomaža Ambrožiča na spletni video konferenci v organizaciji STA z naslovom Šport po pandemiji. Kot je dejal Nachbar, ki je tudi direktor sindikata igralcev košarkarske evrolige, apelirajo na to, da se naredijo neke spremembe in se na novo postavijo zadeve, da bo drugačen način delovanja, da se počistijo organizacije, klubi in drugi, ki niso delovali v korist igralcev. Ambrožič pa je dodal, da je treba včasih narediti korak ali dva nazaj, da gre nato dolgoročno vse v pravo smer.

LJUBLJANA - Mednarodni olimpijski komite je pred dnevi zaradi pandemije novega koronavirusa na leto 2021 prestavil OI v Tokiu. Za mnoge, predvsem športnike, je odločitev prišla pozno. A vpleteni so morali upoštevati tudi finančne vidike preložitve OI. Kot pravi generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Blaž Perko, zanje za zdaj to ni velika težava. Dodal je tudi, da zaenkrat ni večjih posledic niti za slovensko hišo v Tokiu, saj so se z lastnikom dogovorili, da zadevo prestavijo na nov termin iger.

LJUBLJANA - Tako kot po svetu je tudi nogomet v Sloveniji v primežu pandemije. Tekmovanja so prekinjena, zaradi velike negotovosti pa so vse posledice še neznane. Nekateri klubi so že najavili nižanje plač. Vse to namreč vpliva na prihodke, pravi predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović, ki je pozval tudi državo, naj ne pozabi na šport. Ker je NZS krovna zveza, od nje mnogi pričakujejo pomoč klubom, a po besedah Mijatovića dodatne finančne injekcije zaenkrat ne bo. Dodal je, da bo tudi NZS zaradi neigranja reprezentančnih tekem deležna visokega izpada prihodkov. Kot pojasnjuje predsednik NZS, je glavna neznanka, kdaj se bodo tekmovanja po Evropi lahko sploh nadaljevala. Zato je po njegovem ta trenutek morda najbolj pomembno, da država v interventnih ukrepih ne pozabi na športne klube in zaposlene v športu.

LJUBLJANA - Mednarodna smučarska zveza (Fis) je zaradi pandemije novega koronavirusa prestavila kongres, ki bi moral biti med 17. in 23. majem na Tajskem, so sporočili iz Fisa. Kot so pojasnili pri Fisu, niso še določili ne novega kraja ne datuma kongresa. Želijo pa si ga izpeljati letos jeseni.

MONTE CARLO - Organizatorji diamantne lige v atletiki so bili zaradi pandemije novega koronavirusa že 17. marca prisiljeni spremeniti spored začetka sezone na najvišji ravni atletike, danes pa so na zdaj še nedoločen čas prestavili vse preostale mitinge v maju, je sporočila Svetovna atletika. Dodala je, da se bo zato sezona verjetno podaljšala. Sredi marca so prestavili mitinge, ki bi morali biti na sporedu 17. aprila ter 9. in 16. maja v Katarju oziroma na Kitajskem, danes pa še tekme v Stockholmu, predvidena je bila 24. maja, Neaplju in Rimu (28. maja) in maroškem Rabatu (31. maja).

apo/apo
© STA, 2020