Razprava o prihodnosti športa: Pandemija je priložnost tudi za nov začetek

Ljubljana, 27. marca - Pandemija novega koronavirusa je priložnost za nov začetek v športu. To je bila skupna ugotovitev nekdanjega košarkarja Boštjana Nachbarja, generalnega sekretarja Olimpijske komiteja Slovenije Blaža Perka in direktorja športne agencije SportMediaFocus Tomaža Ambrožiča na spletni video konferenci v organizaciji STA z naslovom Šport po pandemiji.

null

Kot je dejal Nachbar, ki je tudi direktor sindikata igralcev košarkarske evrolige, apelirajo na to, da se naredijo neke spremembe. "Da se na novo postavijo zadeve, da bo drugačen način delovanja, da se počistijo organizacije, klubi in drugi, ki niso delovali v korist igralcev," meni nekdanji slovenski reprezentant in igralec z bogato kariero tako v evropskih klubih kot v ligi NBA.

"Če iščem optimizem v vsem tem, je to priložnost za 'reset'. Mogoče bodo klubi kratkoročno imeli nižje proračune, a bodo bolj zdravi, delovali bolj pregledno. Prepričan sem, da to ne velja le za košarko. Če pa ne bo pravih odločitev in sodelovanja, torej da ne bo pogovorov in sprejemanja skupnih odločitev vseh vpletenih, se lahko zgodi, da, na primer, ne bomo več gledali takšne evrolige kot doslej, da mogoče ne niti več kakšnega za zdaj velikega kluba," pravi Nachbar.

Perko glede 'restiranja' razmišlja podobno. "To je priložnost, da se marsikaj lahko postavi na novo." A opozarja, da bo predvsem v manjših sredinah, manj prepoznavnih športih in komercialno manj zanimivih panogah, ki pa vseeno vključujejo ogromno otrok, težko priti nazaj na isto raven, če se delovanje popolnoma ustavi. "To so namreč zelo občutljive sredine," poudarja Perko.

"To je priložnost, da sisteme prevetrimo, pogledamo, kaj je za popraviti, spremeniti, racionalizirati, na drugi strani pa omogočati bolj zdrav razvoj samega športa. Najbolj skomercializiran, profesionalni šport gre v smer vrtoglavih zneskov. Športniki, pravijo, so srce olimpijskih iger, ampak na prestavitev letošnjih v korist samih športnikov smo kar dolgo čakali. Prav športniki pa so bili pri tem v največji negotovosti. Toda za nek korenit premislek in spremembe morda potrebujemo malo več časa, kot pa da bi po mesecu, dveh šli čisto drugače naprej. Ljudje hitro pozabljamo," pravi Perko. Kot dodaja, je v času krize naloga krovnih organizacij, da pokažejo, kako delujejo v kriznih situacijah v sodelovanju z vsemi vpletenimi.

Zaradi krize se pojavlja vse več teženj klubov, da bi (enostransko) spreminjali pogodbe igralcem. "Klubi, ki so v težavah, brez soglasja igralcev tega ne bodo mogli rešiti," pravi Ambrožič. "To, da se naredi korak ali dva nazaj, ima lahko pozitivne priložnosti. Da bo bolj zdravo, z manj pohlepa. Tudi v slovenskih klubih je pogost vodnik le rezultat, pa čeprav tudi ta ne nujno prinese dodatnega denarja, zanemarja pa se mlade igralce. Zato je treba narediti korak ali dva nazaj, 'resetirajmo'," poziva Ambrožič.

Ta je izpostavil, da ima šport toliko prednosti, da bo po krizi mogoče še bolj pritegnil ljudi. "Prve reakcije na vse skupaj so bile negativne, vse več pa je pozitivnih. OI 2021 bodo lahko praznik tega, kar je ljudem uspelo premagati," meni Ambrožič.

Pojasnil je, da bo lahko tudi moč sponzorstev - tudi za sponzorje so se sogovorniki strinjali, da bi bili lahko upravičeni do, denimo, davčnih olajšav - večja kot doslej. Ne nazadnje je po njegovem tudi prejšnja finančna kriza pred dobrim desetletjem prinesla določene pozitivne lastnosti.

"Na šport se je začelo gledati bolj profesionalno. Nikoli pred krizo ni bilo resnega povpraševanja o tem, kako svojo znamko čim bolje izkoristiti v športu. Ni se več na pamet metalo denarja v šport. Verjamem, da bo tudi ta kriza prinesla nekaj stvari, ki bodo vsaj na dolgi rok pomagale," je optimističen Ambrožič.

Gostje video konference so se sicer strinjali tudi, da sta šport in družba v času velike negotovosti, saj nihče ne more z gotovostjo trditi, koliko časa bo kriza trajala in kako se bo odvijala situacija s širjenjem omenjenega virusa. Zavedajo pa se, da so pri reševanju krize tudi pomembnejše stvari od (poklicnega) športa, a opozarjajo, da ima ta vendarle ogromno pozitivno vlogo v družbi, ki je ne gre prezreti.

Video posnetek celotnega dogodka je na voljo na na našem kanalu na Youtubu na povezavi https://youtu.be/Hu___HuBBXE.

lr/ad
© STA, 2020