Pregled - novi koronavirus do 15. ure

Ljubljana, 27. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - V Sloveniji je za boleznijo covid-19 doslej umrlo devet ljudi, so za STA pojasnili v uradu vlade za komuniciranje. V četrtek so našteli 70 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj je v Sloveniji tako potrjenih 632 primerov. Do četrtka so opravili 18.369 testiranj, samo v četrtek 1075. Hospitaliziranih je bilo 90 oseb, 22 jih je bilo na intenzivni negi, je objavila vlada. V četrtek sta zaradi covida-19 umrli dve osebi, tako da je število umrlih naraslo na šest.

LJUBLJANA - Vlada bo na seji odločala o predlogih ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa. Vse skupaj bo združila v predlog t. i. mega zakona, za katerega si premier Janez Janša želi, da bi ga DZ potrdil še ta mesec. S tem bi lahko pomoč zaobjela meseca aprila in maj, bodo pa nekateri ukrepi veljali tudi za nazaj.

LJUBLJANA/VELENJE - Uradni govorec slovenske vlade Jelko Kacin je napovedal, da bodo v prihodnje vsi Slovenci, ki se bodo vrnili z žariščnih območij pandemije novega koronavirusa, napoteni v karanteno. Do zdaj so v Sloveniji izdali odločbe 445 osebam, ki so že v karanteni. Ponoči je s posebnim letalom iz Španije priletelo 41 Slovencev, ki so ob prihodu opravili zdravniški pregled. Nato so jih odpeljali v 14-dnevno karanteno v velenjski hotel Paka, ki je vladi v uporabo ponudila družba Hisense Gorenje. V Velenju pravkar poteka sestanek velenjske občine in občinskega štaba civilne zaščite, ker jih niso seznanili z njihovo namestitvijo v karanteno.

LJUBLJANA - Minister Aleš Hojs ima po posvetih v DZ o aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, dober občutek. Predlog bodo dopolnili s pripombami in ga poslali poslanskim skupinam. Hojs računa, da bi usklajenega vlada lahko potrdila v ponedeljek ali torek in da bi prihodnji teden stekel tudi postopek v DZ. Predsednik SD Dejan Židan je po pogovoru z notranjim ministrom Alešem Hojsom in njegovo ekipo pojasnil, da v stranki trenutno ne vidijo razloga za podelitev izrednih pooblastil vojski. A pisni predlog vlade še čakajo in za zdaj še ne napovedujejo, kako bodo glasovali, če bo predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi vložen v DZ.

MARIBOR - Krizni štab UKC Maribor je sprejel sklep o aktivaciji faze 5, ki bo zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa veljala od ponedeljka. Kot so sporočili, je razlog hitro naraščanje števila okuženih bolnikov, ki rabijo intenzivno terapijo. Doživeli so tudi prvi vdor okuženega bolnika v območje, kjer so bolniki z drugimi boleznimi in brez okužbe.

LJUBLJANA - Slovenske gospodarske organizacije in združenja, ki sestavljajo Gospodarski krog, so se povezale v skupno iniciativo Skupaj solidarni. Svoje člane so v teh kriznih časih pozvale k pomoči poslovni skupnosti, državljanom in državi. Podjetja lahko prispevajo z materiali in sredstvi, storitvami, znanjem in prostovoljci ter finančnimi donacijami.

LJUBLJANA - Pojav novega koronavirusa je vplival tudi na spremembe v organizaciji dela tako v gospodarstvu kot javni upravi. Mnoga podjetja in organizacije so morala preiti na delo na daljavo oz. od doma, na kar pa vse niso bile pripravljene. Strokovnjaki menijo, da nas bo kriza prisilila, da pri razvoju tega področja preskočimo nekaj stopnic.

LJUBLJANA - Z zaprtjem dela proizvodnje in ustavitvijo javnega življenja je upadel tudi odjem električne energije, kažejo podatki sistemskega operaterja distribucijskega omrežja SODO. Skupni prevzem električne energije med 12. in 26. marcem je v primerjavi z enakim obdobjem leta 2018 upadel za 7,85 odstotka, z letom 2019 pa za 3,89 odstotka.

LJUBLJANA - Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je zaradi razglašene epidemije novega koronavirusa s 16. marcem začasno prekinila tudi elektronski vnos zbirnih vlog pri kmetijskih svetovalcih. Sistem za elektronski vnos sicer ostaja odprt, zato lahko samostojni vlagatelji, ki imajo spletno potrdilo in urejene podatke, zbirno vlogo vseeno oddajo.

LJUBLJANA - Addiko Bank je pripravila nasvete za obisk bančnih poslovalnic v času epidemije koronavirusa. Strankam svetujejo, da izkoristijo prednosti digitalnega bančništva ter opravljajo bančne storitve preko spletne ali mobilne banke od doma. Upokojenci, ki nimajo vzpostavljenih digitalnih kanalov, lahko uredijo dvig pokojnine preko pooblaščene osebe. Pooblaščenci na računu lahko plačajo položnice prek digitalnih poti, vam naročijo potrebščine v spletnih trgovinah in tudi dvignejo ali položijo gotovino v vašem imenu na bankomatih.

TRŽIČ - Občina Tržič je sporočila, da že pripravlja ukrepe za pomoč podjetje, ki bodo dopolnjevali tiste na ravni države. Eden prvih ukrepov bo, da bodo najemniki občinskih lokalov, za čas zaprtja, oproščeni plačila najemnin. Prav tako bodo iskali obojestransko sprejemljive rešitve, s katerimi bodo ohranili sodelovanje z najemniki občine.

CELJE - Ker so tudi v celjski občini potrebe po zaščitni opremi vse večje, je občina celjske podjetnike, predvsem lastnike kozmetičnih in masažnih salonov, pozvala, da morebitne zaloge mask in druge zaščitne opreme, ki jih ne potrebujejo, donirajo Civilni zaščiti Celje. Podatke o tem, koliko zaščitne opreme imajo na voljo in koliko lahko donirajo, naj sporočijo na mobilno številko 041 774 686 ali na elektronski naslov civilna.zascita@celje.si, so sporočili s celjske občine.

LJUBLJANA - V Mengšu bo v ponedeljek vsako gospodinjstvo prejelo dve zaščitni maski za nujna opravila, kot so odhod v trgovino ali lekarno. Maske so pralne in za večkratno uporabo, naredili pa so jih prostovoljci različnih društev v občini. Material zanje je doniral občan Franc Hribar, so sporočili iz občine Mengeš.

LJUBLJANA - V Slovenski vojski so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Pripadnike, ki so bili v stiku z okuženim, so že identificirali in testirali. Vsi testi na okužbo s koronavirusom so bili negativni. Razkužili so tudi prostore, v katerih se je okuženi nahajal, so zapisali na spletni strani Slovenske vojske.

ILIRSKA BISTRICA - V Zdravstvenem domu Ilirska Bistrica je zaradi stika z osebo, okuženo s covidom-19, več zdravstvenih delavcev pristalo v preventivni samoizolaciji, je v video izjavi pojasnil poveljnik občinske civilne zaščite Luka Špilar. Okuženo osebo so medtem že prepeljali na zdravljenje v pristojno ustanovo, pred potrditvijo same okužbe pa je bila v stiku z nekaterimi zaposlenimi v zdravstvenem domu. Zdravstveno osebje je sicer po njegovih navedbah imelo zaščitno opremo, ne pa tudi popolne zaščitne opreme, ki je predvidena za vstopno točko za paciente s sumom na koronavirus. Za omenjene zdravstvene delavce je bila odrejena samoizolacija, delo v zdravstvenem domu pa so preoblikovali tako, da bo ta obratoval kljub zmanjšanemu številu zdravstvenega kadra.

LJUBLJANA - V skladišču Civilne zaščite so prejeli donacija 30.048 kompletov testov za covid-19, je na Twitterju objavil obrambni minister Matej Tonin. Gre za donacijo kitajskih fundacij Alibaba in Jack Ma, ki sta že pred dnevi tudi Sloveniji donirali zaščitne maske.

LJUBLJANA - Farmacevtska družba Novartis je Rdečemu križu Slovenije in Zvezi prijateljev mladine Slovenije podarila 500.000 ameriških dolarjev v pomoč njihovim prizadevanjem za omilitev epidemije novega koronavirusa. Ob tem so začeli proizvajati tudi razkužilo, ki ga podarjajo zdravstvenim domovom in domovom za upokojence, so sporočili iz družbe.

LJUBLJANA - Varuh človekovih pravic Peter Svetina opozarja, da je treba pri izvajanju šolanja na daljavo v času, ko so zaradi koronavirusa šole zaprte, poskrbeti tudi za otroke iz socialno šibkejših družin. Opaža namreč, da vsi učenci "še zdaleč nimajo enakih možnosti za učenje". Šolanje na daljavo se mu sicer trenutno zdi najboljši možen način poučevanja.

LJUBLJANA - Mladinska organizacija s Primorske Študentska lupa v času epidemije vlado poziva k sprejetju ukrepov, ki bodo naslovili študente. Oblikuje naj se delovna skupina, ki bo pripravila najbolj primerne ukrepe za reševanje študentske problematike, so pozvali.

NOVA GORICA - Okrožno sodišče v Novi Gorici se je v soglasju z vrhovnim sodiščem odločilo za donacijo 50 kompletov računalnikov Mestni občini Nova Gorica za potrebe šolanja učencev in dijakov na domu. Sodelujeta tudi Mladinski center Nova Gorica kot koordinator in lokalni podjetnik Luka Manojlović, ki bo poskrbel za programsko opremo in povezljivost računalnikov. Prvih 15 računalniških kompletov bodo novogoriški občini dostavili še danes, preostanek pa v začetku prihodnjega tedna.

KANAL OB SOČI - Azbestni bolniki so poleg starejših in kroničnih bolnikov še ena rizična skupina pri okužbi z novim koronavirusom. Z Društvom obolelih zaradi azbesta je Občina Kanal ob Soči opozorila na pravilno ravnanje teh bolnikov in njihovo strogo karanteno. O tem so svoje člane obvestili tudi iz društva tako, da so na 362 naslovov poslali posebna obvestila. Kanalska občina pa je posebna priporočila zapisala na poseben letak, ki so ga prejela vsa gospodinjstva v občini.

LJUBLJANA - Hrami kulture in umetnosti v teh dneh niso pozabili na najmlajše. Nekatera gledališča, med njimi ljubljansko in mariborsko lutkovno, na spletnih platformah ponujajo lutkovne in otroške dramske predstave. Otroške vsebine ponuja Mestna knjižnica Ljubljana, k spletnemu sodelovanju vabi tudi nekaj muzejev. Po spletu je zaokrožila terapevtska pravljica.

LJUBLJANA - Promet na cestah je v zadnjih dneh zaradi epidemije in v nekaterih delih države deloma zaradi zimskih razmer manj gost. A prazne in bolj pretočne ceste so lahko varljive, zaradi trenutnih razmer pa smo tudi manj zbrani in pozorni, svari agencija za varnost prometa. Če se že podamo na neodložljivo pot, bodimo še dodatno previdni, so pozvali.

SVET

PARIZ - Z novim koronavirusom se je doslej po svetu okužilo 539.360 ljudi v 183 državah, 24.663 pa jih je zaradi koronavirusne bolezni 19 izgubilo življenje, je iz uradnih podatkov, zbranih do 12. ure, izračunala francoska tiskovna tiskovna agencija AFP. 112.200 jih je že ozdravelo. Največ smrtnih žrtev so zabeležili v Italiji, sledita Španija in Kitajska.

MADRID - V Španiji so v zadnjih 24 urah zabeležili rekordnih 769 smrtnih žrtev novega koronavirusa. S tem se je skupno število umrlih za covidom-19 v tej državi povzpelo na 4858. Doslej so potrdili 64.059 okužb z novim koronavirusom. Število okuženih in smrtnih žrtev novega koronavirusa narašča, čeprav je v Španiji že od 14. marca v veljavi karantena.

LONDON - Z novim koronavirusom je okužen tudi britanski premier Boris Johnson. Kot je povedal njegov tiskovni predstavnik, ima blažje simptome in bo še naprej vodil odzivanje vlade na virus iz samoizolacije. Britanski premier je tako postal prvi predsednik kake vlade, ki je zbolel za covidom-19. Okužen je tudi britanski minister za zdravje Matt Hancock.

DUNAJ - V Avstriji so do davi potrdili 7040 primerov okužbe z novim koronavirusom, 58 ljudi je koronavirusni bolezni 19 podleglo. 800 ljudi se zaradi okužbe z novim koronavirusom zdravi v bolnišnicah, med njimi jih je 128 na oddelkih intenzivne nege. 225 ljudi pa je že ozdravelo.

ZAGREB - Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 70 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 551. Doslej je ozdravelo 37 ljudi, trije so umrli. Na Hrvaškem bodo po napovedih vnovič odprli trgovine na tržnicah in nekatere trgovine z gradbenim materialom.

BANJALUKA - V Bosni in Hercegovini so potrdili skupno 227 okužb z novim koroanvirusom, največ novih okužb pa so v zadnjih 24 urah znova potrdili na območju Banjaluke, kjer so v zadnjih 24 urah potrdili še 22 okužb.

TEHERAN - V Iranu je za covidom-19 umrlo še 144 ljudi, tako da je ta bolezen vse skupaj zahtevala 2378 smrtnih žrtev. V zadnjih 24 urah so zabeležili 2926 novih okužb z novim koronavirusom, vse skupaj so doslej v Iranu potrdili 32.332 primerov okužb. Zdravstveno stanje skoraj 2900 okuženih ljudi je kritično.

ANKARA - V Turčiji se je število žrtev novega koronavirusa povzpelo na 75, število okuženih pa je preseglo 3600. Vlada uvaja nove ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Turška letalska družba Turkish Airlines pa je napovedala, da bo drastično zmanjšala obseg poletov. Njena letala bodo do 17. aprila letela le v Chicago, Washington, Hongkong, Moskvo in Adis Abebo.

BRUSELJ - Evropska komisija je predlagala spremembe proračuna, ki predvidevajo 75 milijonov evrov v pomoč članicam EU pri repatriaciji državljanov, ki so zaradi pandemije novega koronavirusa obtičali v tujini, ter povečanje sredstev za evropsko strateško zalogo medicinske opreme na 80 milijonov evrov.

MADRID - Število prihodov tujih turistov se bo na svetovni ravni zaradi pandemije novega koronavirusa letos zmanjšalo za 20 do 30 odstotkov, je opozorila Svetovna turistična organizacija (UNWTO). Prihodki bodo upadli za 300 do 450 milijard dolarjev (272 do 408 milijard evrov), ogroženih je na milijone delovnih mest.

HAAG - Organizirane kriminalne združbe in kriminalci so med pandemijo novega koronavirusa prilagodili metode in področja delovanja, opozarja Evropski policijski urad Europol. Opozarjajo na porast kibernetskega kriminala, goljufij, tatvin in ponarejenih izdelkov. Ker je pomembno narasla prodaja ponarejenih zdravstvenih, sanitarnih ter farmacevtskih izdelkov kot tudi osebne zaščitne opreme, ob pomanjkanju določenih izdelkov opozarjajo na možnost porasta tovrstnega kriminala.

ŠPORT

apo/apo
© STA, 2020