Pregled - novi koronavirus, 26. 3. (četrtek)

Ljubljana, 26. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v četrtek, 26. marca.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Po uradnih podatkih so v sredo našteli 36 novih okužb z novim koronavirusom, kar je nekoliko manjši prirast kot v minulih dneh. Skupaj je v Sloveniji tako potrjenih 562 primerov. Do danes so opravili 17.294 testiranj. Hospitaliziranih je bilo 98 oseb, 17 jih je bilo na intenzivni negi. Do danes je bil vsaj en primer okužbe potrjen v 115 občinah oziroma 54 odstotkih vseh slovenskih občin, več kot dva primera okužbe pa sta bila potrjena v 68 občinah. Ponoči je medtem umrl oskrbovanec doma starejših iz Metlike, okužen z novim koronavirusom, sicer tudi kroničen bolnik s hudimi osnovnimi boleznimi. Gre za šesto smrtno žrtev, ki je bila okužena z virusom.

LJUBLJANA - Predsedniki republike, DZ, vlade in DS so po izrednem vrhu poudarili, da je treba ob epidemiji novega koronavirusa ukrepati učinkovito, a tudi demokratično, da ne bo upada zaupanja v demokratične institucije. "Kot bomo preživeli krizo, tako bomo živeli po njej," je ob tem poudaril predsednik republike Borut Pahor. Vlada po njegovih besedah dela dobro, v pravo smer, predsedniki pa so ugotovili tudi, da je splošna atmosfera v politiki ugodna, da politika razume resnost razmer in da različnost stališč usklajujejo tako, da ne bi hromili učinkovitosti ukrepov. Tudi premier Janez Janša je dejal, da vlada sprejema ukrepe učinkovito in zakonito, ukrepi pa imajo realno podlago, v smislu, da jih lahko izvajajo.

LJUBLJANA - Premier Janša je v izjavi po srečanju štirih predsednikov navedel tudi nekaj spodbudnih novic. Nekateri oboleli so se namreč že pozdravili in so odpuščeni iz bolnišnic, z aparata pa so po njegovih besedah odklopili tudi prvega bolnika pri nas, ki je rabil umetna pljuča, ker se mu je stanje tako izboljšalo, da lahko sam diha. "To, da je nekdo pozitiven, še ne pomeni, da bo končal na intenzivi," je povedal. Ob tem je opozoril, da za zaščito tistih, ki ne delajo v zdravstvenem sistemu, ni nujno potrebna maska, ki je izdelana na Kitajskem. Pralna ali tudi doma narejena maska ne omogoča takšne zaščite kot kirurška, lahko pa znatno zmanjša možnost okužbe, je izpostavil tudi uradni govorec vlade Jelko Kacin, pravila za nošnjo mask pa je javnosti predstavila zdravnica Tina Bregant.

LJUBLJANA - Zaloge zaščitne opreme v Sloveniji bi v naslednjem tednu sicer morale zadostovati, je dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. V teku pa so tudi nove dobave, zato verjame, da bo tudi za daljši čas zaščitnih sredstev dovolj. Med drugim so že dobavili tudi prve zaščitne maske slovenske izdelave, te pa že šiva ali pa še bo šivalo več podjetij. Tako bo po Cantaruttijevih besedah Slovenija v določeni meri na tem področju samooskrbna. Skupaj je za zdravstveni sistem naročenih tudi nekaj več kot 470 respiratorjev, preventivno pa so jih naročili še 100.

LJUBLJANA - Iz španske prestolnice Madrid se s posebnim humanitarnim letom v Ljubljano vrača okoli 50 Slovencev. Po prihodu na brniško letališče bodo morali vsi potniki v 14-dnevno karanteno v velenjskem hotelu Paka. Gre za odločitev strokovnjakov zdravstvene stroke, ker Španija predstavlja visoko tvegano območje, so navedli. Ponoči se je 50 Slovencev vrnilo z letom iz Varšave preko Prage. Pripravlja se še en evakuacijski let iz Madrida, predvidoma bo letalo proti Ljubljani poletelo v soboto.

LJUBLJANA - Proti Srbiji je zjutraj krenil še en konvoj z okoli 200 srbskimi državljani. Konvoj je spremljala policija. Po podatkih srbskega veleposlaništva v športni dvorani Ježica v Ljubljani, kjer je bila v minulih dveh dneh začasna namestitev za Srbe, ki so obtičali v Ljubljani na poti domov, ni nikogar več. Na pot proti Severni Makedoniji pa se je odpravil konvoj z makedonskimi državljani, ki so obtičali v Sloveniji. V konvoju je 50 makedonskih državljanov.

VELENJE/LJUBLJANA - Kitajski lastnik velenjskega Gorenja Hisense Sloveniji pomaga z donacijami zaščitne medicinske opreme in aparatov v boju z epidemijo novega koronavirusa. Na poti v Slovenijo je že večja pošiljka zaščitne in medicinske opreme. Na poti v Slovenijo je tako 200.000 zaščitnih mask, 2000 kompletov zaščitne medicinske opreme, 2000 zaščitnih oblek in 500 respiratorjev. Beseda respirator v tem primeru pomeni zaščitne maske z višjo stopnjo filtracije oziroma zaščite pred novim koronavirusom. Hisense bo ob tem naši državi podaril tudi aparat za umetno predihavanje, vladi pa je v brezplačno uporabo ponudil tudi svoje nepremičnine in vozila, če bi se to izkazalo za potrebno. Družba Shell Adria, slovenska podružnica energetskega velikana Royal Dutch Shell, je medtem UKC Ljubljana podarila dva aparata za umetno predihavanje.

ŠMARJE PRI JELŠAH - V šmarskem domu upokojencev je okužba z novim koronavirusom trenutno potrjena pri 32 stanovalcih, kar je šest več kot v sredo. Tri stanovalce so v sredo hospitalizirali v celjski bolnišnici. Pri zaposlenih novih okužb niso potrdili, kar pomeni, da jih je s koronavirusom okuženih skupaj šest. Šmarje pri Jelšah oz. tamkajšnji dom upokojencev sta obiskala tudi minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za delo Janez Cigler Kralj. Pohvalila sta organizacijo dela, ki sta jo opisala kot vzor za druge tovrstne ustanove, in sodelovanje s štabom civilne zaščite, opozorila pa sta na kadrovsko podhranjenost.

LJUBLJANA - Koalicijska stranka NSi je posameznim ministrstvom poslala nekaj dodatnih predlogov ukrepov za zajezitev posledic epidemije na zdravje ljudi in za preprečitev gospodarske škode. Med drugim za samozaposlene predlagajo znesek nadomestila v višini minimalne plače, ne le 70 odstotkov neto minimalne plače. Slovensko-nemška gospodarska zbornica je medtem na vlado naslovila predlog za začasno uvedbo krajšega delovnega časa v podjetjih po vzoru nemško govorečih držav, s čimer bi ob zmanjšanem obsegu dela preprečili odpuščanja. Ukrepe v podporo gospodarstvu, ki jih je sprejela vlada, sicer pozdravljajo, a menijo, da bi jih lahko še izboljšali.

LJUBLJANA - Ponudniki električne energije bodo v prihodnjih dneh gospodinjstvom in malim porabnikom poslali položnice za marec, ki bodo nižje za nekaj več kot 20 odstotkov. Z vladnim odlokom bodo oproščeni plačila dveh prispevkov, poleg tega pa je Agencija za energijo zanje znižala omrežnino. V Gen-I so se odločili cene za tri mesece še dodatno znižati.

NOVO MESTO/MEŽICA - V avtomobilski tovarni Revoz, ki je zaradi dogajanja, povezanega s širjenjem novega koronavirusa in zaradi skrbi za zdravje zaposlenih 17. marca zaustavila proizvodnjo, bo ta prihodnji teden še stala. Kdaj bodo proizvodnjo nadaljevali, se v krovnem Renaultu še niso odločili. V skupini Tab Mežica so se medtem skupaj z reprezentativnim sindikatom in svetom delavcev dogovorili, da bodo zaradi trenutnih razmer od 30. marca do 10. aprila začasno ustavili proizvodnjo startnih baterij SPE Topla, prav tako ustavljajo nekatere oddelke v hčerinskih družbah MPI-Reciklaža in TAB-IPM.

LJUBLJANA - Organizacije, povezane v Gospodarski krog - Združenje Manager, Gospodarska zbornica Slovenije, SBC - Klub slovenskih podjetnikov, Britansko-slovenska gospodarska zbornica in AmCham Slovenija - želijo pomagati slovenskim državljankam in državljanom, državi, poslovni skupnosti ter svojim članom. Zato so pozvali člane, da jih obvestijo, če so pripravljeni pomagati z materiali in sredstvi, s storitvami, z znanjem in prostovoljci ali s finančnimi donacijami. S predstavniki vlade so dogovorjeni, da jim sporočijo informacije o ponujeni pomoči, nakar se bodo glede na potrebe povezali z njimi. Prav tako bodo skušali med seboj za vzajemno pomoč povezati podjetja, so sporočili.

LJUBLJANA - Trgovci po podatkih Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) v luči povečanih obremenitev ob epidemiji koronavirusa pripravljajo izplačilo kriznega dodatka za zaposlene. TZS odločitev trgovcev pozdravlja, vlado pa poziva, naj bo ta dodatek oproščen plačila dajatev. Kot so v sredo sporočili iz sindikata delavcev trgovine, so podpisnikom kolektivne pogodbe dejavnosti poslali pobudo za določitev dodatka za delo v nevarnih pogojih v višini vsaj 500 evrov za polni delovni čas.

LJUBLJANA - Vrstijo se sicer novi pozivi vladi k pomoči. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije predlagajo, naj bodo do pomoči upravičeni tudi tisti samostojni podjetnik, ki so s.p. ta mesec zaprli, da jim kljub izpadu prihodkov zaradi epidemije koronavirusa ne bi bilo treba plačati prispevkov in davkov, in bi ga zdaj želeli ponovno odpreti. Slovensko združenje medijev pri Slovenski oglaševalski zbornici je medtem opozorilo, da so mediji zaradi zmanjšanja oglaševanja med najbolj prizadetimi v gospodarstvu, ukrepi pa so potrebni za njihovo preživetje v krizi, ki jo povzroča epidemija novega koronavirusa.

SVET

BRUSELJ - Voditelji članic EU na videokonferenci razpravljajo o odzivanju na pandemijo koronavirusa. V ospredju je pomoč državam iz evropskega reševalnega mehanizma ESM. Evropski parlament z glasovanjem na daljavo po nujnem postopku potrjuje tri izredne zakonodajne ukrepe v boju proti novemu koronavirusu. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v parlamentu ostro kritizirala sebičnost in enostranska dejanja članic EU v času, ko je solidarnost in vzajemna pomoč med pandemijo koronavirusa potrebna bolj kot kdaj koli.

FRANKFURT - T. i. urgentni pandemični program odkupov obveznic, ki ga je minuli teden s ciljem ublažiti posledice pandemije novega koronavirusa uvedla ECB, odpravlja ključno do zdaj veljavno omejitev, to je, da je mogoče odkupiti le 33 odstotkov obveznic neke evrske države. S tem bo ECB pomembno priskočila na pomoč najbolj prizadetim državam, denimo Italiji.

RIJAD - Voditelji držav G20 so se na virtualnem vrhu dogovorili, da bodo prek različnih ukrepov svetovnemu gospodarstvu namenili 5000 milijard dolarjev (4618 milijard evrov). Napovedali so skupen nastop v boju proti novemu koronavirusu in sodelovanje z drugimi mednarodnimi institucijami. Podporo so obljubili tudi državam v razvoju.

PARIZ/DUNAJ/ZAGREB ... - Koronavirusna bolezen 19 je v Evropi doslej zahtevala že več kot 15.000 smrtnih žrtev, večino sta zabeležili Italija in Španija. V Avstriji je zaradi covida-19 umrlo 52 ljudi, okuženih je več kot 6600. Na Hrvaškem, kjer je okuženih 495 ljudi, je umrla druga žrtev covida-19. V Franciji, kjer je od začetka epidemije umrlo 1696 ljudi, so zabeležili 365 novih smrti, med njimi 16-letno dekle. V Veliki Britaniji so prvič potrdili več kot 100 smrti zaradi koronavirusa v enem dnevu. Na Otoku je doslej zaradi novega koronavirusa umrlo 578 ljudi.

RIM - V Italiji so znova zabeležili manj smrtnih žrtev zaradi koronavirusa kot dan prej, in sicer je v zadnjih 24 urah umrlo 662 ljudi, skupno 8165. Se je pa povečalo število okužb. Okuženih je trenutno 62.013 ljudi, kar je 4492 več kot dan prej. Svetovna zdravstvena organizacija je ocenila, da poročila o zmanjševanju novih okužb z novim koronavirusom v Italiji predstavljajo vzpodbudne znake, a hkrati posvarili, da je še prezgodaj za oceno, da je najhuje že mimo.

MADRID - Koronavirusna bolezen 19 je v Španiji zahtevala 4089 smrtnih žrtev. V zadnjih 24 urah je umrlo še 655 ljudi, kar je manj kot dan pred tem, ko bilo žrtev 738. Skupaj se je doslej v Španiji z novim koronavirusom okužilo 56.188 ljudi. Oblasti v Madridu so podaljšale izredne razmere do 12. aprila.

PEKING/SEUL - Kitajska je napovedala, da bo začasno prepovedala vstop v državo vsem tujim državljanom, ki imajo vizume ali dovoljenje za bivanje. Napovedala je tudi omejitev mednarodnih letalskih povezav. Z ukrepi želi preprečiti vnos koronavirusa v državo, potem ko že dva dneva niso potrdili novih domačih okužb. Vseh 67 novih primerov okužbe so v državo prinesli potniki iz tujine. V Južni Koreji že 15 dni beležijo manj kot 200 novih primerov okužbe na dan, kar kaže, da se je izbruh relativno ustalil.

NEW YORK - Število okužb in smrti zaradi novega koronavirusa v ZDA narašča, okuženih je 73.649 ljudi, umrlo pa jih je 1063. V ameriški zvezni državi New York, ki je med vsemi najbolj prizadeta, so zabeležili 100 novih smrti, zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo 385 ljudi. Ameriški senat je v sredo soglasno potrdil okrog 2000 milijard dolarjev vreden predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi pandemije novega koronavirusa, ki predvideva pomoč podjetjem in posameznikom.

MOSKVA - Rusija, Kitajska Sirija, Iran, Severna Koreja, Venezuela, Nikaragva in Kuba so tik pred izrednim videom vrhom G20 v pismu generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu pozvale k odpravi sankcij. Te po njihovi oceni spodkopavajo boj proti pandemiji novega koronavirusa, saj otežujejo nabavo medicinske opreme in zdravil.

PRIŠTINA/BUKAREŠTA - Na Kosovu pa je zaradi spora glede odziva na epidemijo koronavirusa parlament izglasoval nezaupnico samo dva meseca stari vladi Albina Kurtija. V Romuniji je odstopil minister za zdravje Victor Costache, ki so ga kritizirali zaradi slabega vodenja odziva na novi koronavirus.

TEHERAN - Iran je sporočil, da je v državi za covidom-19 umrlo še 157 ljudi, tako da je vse skupaj ta bolezen zahtevala 2234 smrtnih žrtev. Ob tem so v zadnjih 24 urah potrdili 2389 novih okužb z novim koronavirusom. Vse skupaj se je v Iranu doslej okužilo 29.406 ljudi.

PARIZ/DUNAJ - Analitiki bonitetne hiše Standard & Poor's območju z evrom in Veliki Britaniji letos napovedujejo recesijo. Obseg BDP naj bi se zaradi posledic koronavirusa po njihovih sedanjih izračunih skrčil za okoli dva odstotka. Začasna prekinitev proizvodnje, zaprtje podjetij in samoizolacija zaradi izbruha novega koronavirusa so aktivnost francoskega gospodarstva znižali za 35 odstotkov, kažejo podatki državnega statističnega urada. Avstrijsko gospodarstvo se bo letos skrčilo za najmanj 2,5 odstotka, sta napovedala Avstrijski inštitut za gospodarske raziskave in Inštitut za napredne študije.

MOSKVA - V Moskvi velja karantena za skoraj 1,9 milijona starejših od 65 let in bolnih meščanov. Po napovedih moskovskih oblasti bo karantena v veljavi dobre tri tedne. Rusija bo s petkom prepovedala vse redne in čarterske letalske polete v druge države in iz njih, s čimer želi preprečiti nadaljnje širjenje novega koronavirusa.

BRATISLAVA - Slovaški parlament je v sredo po nujnem postopku potrdil spremembo zakona, ki bo državi v času pandemije novega koronavirusa omogočila dostop do podatkov na mobilnih telefonih državljanov. S tem bodo zdravstvene oblasti dobile dostop do podatkov o lokaciji mobilnega telefona za spremljanje gibanje bolnikov, okuženih s koronavirusom.

ŠPORT

RADENCI - Jubilejnega 40. Maratona treh src v Radencih letos zaradi pandemije koronavirusa ne bo, prestavljen je na naslednje leto, so sporočili organizatorji. Namesto v soboto, 16. maja, bodo tekači in pohodniki Radence obiskali v soboto, 15. maja 2021. V organizacijskem odboru pojasnjujejo, da je bila odločitev o premiku v naslednje leto zelo težka.

TOKIO - Prireditelji olimpijskih iger v Tokiu so po težki, a pričakovani odločitvi o enoletni prestavitvi iger danes sporočili, da so že ustanovili delovno skupino, ki bo preučila vse vidike premika. Pri stroških pa so na Japonskem izrazili upanje, da jim bo pomagal tudi Mednarodni olimpijski komite (Mok). Prestavitev iger Tokio 2020 iz letošnjega leta v leto 2021 zdaj vodi nova delovna skupina, so sporočili prireditelji iger na Japonskem. V posebni delovni skupini je 30 članov. Med prednostnimi izzivi so poleg iskanja novega datuma, pa tudi iskanje namestitev, ker so številna stanovanja v olimpijski vasi že prodali in naslednje leto ne bodo več na voljo, pa transportni izzivi, prodaja vstopnic za prestavljene igre, primernost prizorišč, varnost.

JEREZ - Organizatorji so bili zaradi pandemije novega koronavirusa prisiljeni odpovedati tudi dirko motociklističnega svetovnega prvenstva za Veliko nagrado Španije, ki bi morala biti na sporedu od 1. do 3. maja v Jerezu. Prestavitev velja za vse razrede, tudi za kraljevskega motoGP. Za zdaj še niso sporočili, kdaj bi lahko izpeljali dirko. To je še peta dirka motociklistične sezone 2020, na katero je vplival virus sars-cov-2.

JEKATERINBURG - Koronavirus in njegove posledice so premagale tudi šahovski turnir za izzivalca svetovnega prvaka Magnusa Carlsena, ki je te dni potekal v ruskem Jekaterinburgu, je sporočila Mednarodna šahovska zveza. Turnir so prekinili po polovici tekmovanja, po sedmih odigranih krogih, po katerih sta bila v vodstvu Francoz Maxime Vachier-Lagrave in Rus Jan Nepomnjaščij, oba sta zbrala 4,5 točke.

WIMBLEDON - Zaradi izbruha koronavirusne bolezni letos v načrtovanem terminu od 29. junija do 12. julija ne bodo mogli izpeljati vsakoletnega vrhunca teniške sezone, turnirja za veliki slam v Wimbledonu. Vodilni predstavniki All England Cluba bodo prihodnji teden odločali o dveh scenarijih, preložitvi oziroma odpovedi turnirja, je poročal BBC. Tudi organizatorji pariškega peščenega velikega slama so letošnji Roland Garros že preložili na september.

LOS ANGELES - Severnoameriška hokejska liga NHL je zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 za nedoločen čas prestavila letošnji nabor ter vsakoletno slovesnost ob koncu sezone, na kateri razglasijo najboljše hokejiste in podelijo nagrade.

ZÜRICH - Pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) so zavoljo pandemije novega koronavirusa odprli razpravo o spremembi letošnjega poletnega prestopnega roka za nogometaše, ki jim pogodbene obveznosti s klubi potečejo do 30. junija 2020. V času pandemije je ligaško in reprezentančno nogometno dogajanje povsem zastalo. Prekinjena so tudi ligaška tekmovanja, v primeru preklica tega ukrepa pa se bodo tekme gotovo podaljšale tudi v mesec julij, torej v čas, ko igralcem potečejo pogodbe s klubskimi delodajalci. Pri Fifi se zavzemajo, da bi se zaradi izrednih razmer pogodbe med igralci in klubi podaljšale tudi v mesec julij oziroma do konca ligaških tekmovanj.

jes/jes
© STA, 2020