Pregled - novi koronavirus do 15. ure

Ljubljana, 25. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - V domu za starejše v Šmarju pri Jelšah je umrl oskrbovanec, pri katerem so potrdili okužbo z novim koronavirusom. To je peta žrtev zaradi covida-19 v Sloveniji, kjer so od torka našteli 50 novih primerov okužb. Skupaj je tako potrjenih 528 okužb, je sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar. Med okuženimi je tudi 73 zdravstvenih delavcev. V bolnišnicah je 72 bolnikov s covidom-19, 14 ji zdravijo na intenzivni negi. Okužbe pa so potrdili tudi v domu starejših v Preddvoru, enota v Naklem, in v enoti Bokalce v Domu starejših občanov Vič-Rudnik v Ljubljani.

LJUBLJANA - Vlada v prihodnjih nekaj dneh ne vidi potrebe po dodatnem zaostrovanju omejitev gibanja na občine, sporočil notranji minister Aleš Hojs. Na ministrstvu spremljajo tudi informacije o izvajanju odloka o omejitvi zbiranja na javnih površinah. Kršitev je malo, kar kaže na to, da so prebivalci omejitev vzeli resno, je dejal.

LJUBLJANA - Vlada se je tudi dogovorila, da iz dnevnega reda umakne predlog notranjega ministra Aleša Hojsa o aktivaciji 37. a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila. Minister se bo o aktivaciji pogovoril s poslanskimi skupinami. Nekatere pogovore je že opravil, drugi so predvideni do konca tega tedna.

LJUBLJANA - Sistemi socialnih pomoči so vzpostavljeni tako, da bodo nemoteno delovali tudi v času krize zaradi novega koronavirusa, je poudaril minister za delo Janez Cigler Kralj. Posamezniki v stiski lahko zaprosijo za izredno socialno pomoč, vanjo bo v primeru družin vključen tudi dodatek za izgubljen brezplačen obrok otrokov v šolah. V primeru čakanja na delo je Cigler Kralj ponovno pojasnil, da delavcu pripada 80 odstotkov neto plače. Država bo v takem primeru pokrila vse prispevke in celotno 80-odstotno nadomestilo plače.

LJUBLJANA - Nekatera podjetja v Sloveniji so zaradi zmanjšanega obsega poslovanja, ki je posledica epidemije novega koronavirusa, že začela uporabljati institut čakanja na delo, druga pa še čakajo, kakšna bo končna oblika tega ukrepa. V Turistični agenciji Palma bodo na čakanje poslali 90 odstotkov zaposlenih. Tudi v Hitu že tečejo "različne aktivnosti za zagotavljanje vzdržnega poslovanja", tudi glede čakanja na delo. V družbi Thermana Laško trenutno od 490 zaposlenih redno dela med 130 in 150 ljudi, ostali pa koristijo ure, star ali že nov dopust, če je to mogoče, pa delajo tudi od doma. V tej luči jim bo institut prišel prav, čakajo pa, da bo sprejeta napovedana zakonodaja.

LJUBLJANA - Ukrep zaprtja trgovin je v zadnjih dneh močno vplival tudi na poslovanje cvetličarn. Poleg prodaje strankam imajo težave tudi z nabavo cvetja. Tisti bolj prilagodljivi sicer stanje rešujejo s spletnim naročanjem in dostavo na dom, kot vsako leto pa se je spet povečalo povpraševanje vsaj za materinski dan.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev trgovine je podpisnikom kolektivne pogodbe dejavnosti poslal pobudo za določitev dodatka za delo v nevarnih pogojih v višini vsaj 500 evrov za polni delovni čas, saj so vsakodnevno izpostavljeni možnosti okužbe s koronavirusom. Delavce je pozval, naj razmislijo, ali so še pripravljeni delati v okolju, ki jim ga nudijo delodajalci.

LJUBLJANA - Sindikat kmetov Slovenije je vlado pozval k razmisleku o enakopravnosti predlaganih ukrepov, ki jih je pripravila za kmetijski sektor. Ker v skupini za pripravo protikoronskih ukrepov ni predstavnika agrarnih ekonomistov, pozivajo, naj jo dopolni agrarni ekonomist Stane Kavčič.

LJUBLJANA - Interventni zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi in upravnimi zadevami začasno zamrzuje tudi roke v razpisnih postopkih programa razvoja podeželja 2014-2020, so sporočili s kmetijskega ministrstva. Postopki se bodo podaljšali za čas trajanja posebnih ukrepov. V tem času materialnih obveznosti torej ni treba izpolniti.

PTUJ/IZOLA - Zaradi velikih potreb po zaščitni opremi v času epidemije koronavirusa se vse več slovenskih podjetij odloča zlasti za proizvodnjo zaščitnih mask. Med tistimi, ki so se s to dejavnostjo ukvarjali že pred krizo, je ptujsko podjetje Zaščita, izdelavo zaščitnih mask so začeli v izolski jadrarni Supreme ter konjiškem podjetju Ecotip. V zobotehničnem laboratoriju Klinike Križaj z Muljave so izdelali načrt maske za večkratno uporabo za tiskanje na 3D-tiskalnikih, v konjiški Tiskarni Petrič pa so so te dni izdelali prototip zaščitnega vizirja za obraz.

IZLAKE - Podjetje Eti Izlake, ki se ukvarja s proizvodnjo tehnične keramike, se je osredotočilo na zagotavljanje nemotenega poslovanja, za zaščito zdravja zaposlenih pa uvedlo stroge ukrepe, so za STA povedali v Etiju, ki zaposluje 1000 delavcev. Dela od doma nimajo, saj bi ga lahko opravljalo le pet odstotkov zaposlenih, je pa približno petina zaposlenih doma zaradi varstva otrok. Procesi potekajo nemoteno, beležijo pa manjše težave z logistiko, kjer prihaja do zamud.

LJUBLJANA - Studio Marketing je obudil medijsko kampanjo Slovenija, moja dežela, tokrat v boju proti koronavirusu. Z njo spodbuja mišljenje, da je čas za sočutje, solidarnost, socialno noto, pomoč in upoštevanje navodil. "Ostanimo doma in zaščitimo sebe in ne ogrožajmo šibkejših!," piše v pozivu.

KRŠKO - Krška kmetijsko-svetovalna služba Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto je Občini Krško v torek podarila 29 zaščitnih kombinezonov, 100 parov zaščitnih prekrival za obuvala do gležnjev in 200 parov zaščitnih prekrival za obuvala do kolen. Zaščita za čevlje je primerna za vse, ki obiskujejo bolnike na njihovem domu, so sporočili s krške občine. V domu starejših občanov v Krškem pa so ob pomanjkanju zaščitnih sredstev in da bi pomagali pri zajezitvi epidemije novega koronavirusa, v ponedeljek začeli šivati bombažne zaščitne maske. Šivajo jih v pralnici. Vodstvo omenjenega doma je še sporočilo, da njihovi stanovalci in zaposleni za zdaj ne kažejo znakov virusnega obolenja.

SVET

MADRID - Španija je po zadnjih podatkih zabeležila 3434 smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19. V zadnjih 24 urah je zaradi covida-19 umrlo 738 ljudi. Španija je po številu smrtnih primerov prehitela Kitajsko kjer se je virus najprej pojavil in zahteval 3283 življenj. V Španiji so potrdili skupno 47.610 primerov okužb. Da bi odpravili pomanjkanje zaščitne in druge opreme je Madrid s Kitajsko podpisal dogovor v vrednosti 432 milijonov evrov za nakup 550 milijonov zaščitnih mask, 5,5 milijona hitrih testov, 950 ventilatorjev in 11 milijonov parov rokavic. Prvo večjo pošiljko pričakujejo konec tedna.

RIM - Italija je zelo zaostrila kazni za kršitev karantene, ki so jo uvedli v prizadevanjih za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Za tiste, ki so okuženi in bodo kršili karanteno, je predvidena zaporna kazen od enega do pet let. Hkrati so povišali globo za kršitev karantene od 400 do 3000 evrov. Doslej je bila globa 206 evrov. Do torka je v državi zaradi covida-19 umrlo 6820 ljudi, potrjenih okužb je bilo 69.176.

BRUSELJ - EU v boju proti novemu koronavirusu preučuje tudi možnost uporabe solidarnostne klavzule, ki omogoča vso razpoložljivo pomoč, tudi vojaško, članici unije v primeru terorističnega napada ali katastrofe, ki jo povzročita narava ali človek. To možnost, ki je unija doslej še ni uporabila, je v ponedeljek predlagal nemški zunanji minister Heiko Maas.

BUDIMPEŠTA - Vsak izredni ukrep, ki ga madžarska vlada sprejema v boju proti pandemiji novega koronavirusa, mora spoštovati temeljne svoboščine, pravno državo in demokratična načela, poudarja odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine. Pri tem izraža zaskrbljenost zaradi namere madžarske vlade o širitvi ukrepov v okviru podaljšanja izrednih razmer.

TEHERAN - V Iranu so v zadnjih 24 urah potrdili 2206 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. V eni najbolj prizadetih držav na svetu v pandemiji koronavirusa je umrlo še 143 ljudi, skupno 2077. V Iranu doslej omejitev gibanja še niso uvedli, je pa iranski predsednik Hasan Rohani napovedal strožje ukrepe, ki bodo težki za ljudi in naj bi veljali do 4. aprila. Iz vlade so nato sporočili, da bodo prepovedali potovanja med mesti in odhode iz mest. Notranji minister Abdolreza Rahmani Fazli je dejal, da bo prepoved veljala od četrtka ali petka.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin bo v sredo v enem redkih televizijskih nagovorov narodu govoril o epidemiji novega koronavirusa v Rusiji, potem ko je Moskva v torek priznala, da zaradi premajhnega števila testiranj nimajo prave slike o razmerah v državi. V Rusiji so poročali o največjem številu novih okužb v enem dnevu - 163, skupno 658.

ZAGREB - Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je potrdil, da so na Hrvaškem od torka popoldne zabeležili 36 novih primerov okužb z novim koronavirusom, skupno doslej 418 primerov. V Litvi so okuženi trije hrvaški vojaki, ki so del Natovih sil v okviru operacije Okrepljena prednja prisotnost.

DUNAJ - V Avstriji se je število potrjeno okuženih s koronavirusom zvišalo za 779 primerov na 5282. To je nekaj manj kot 18-odstotno zvišanje, kar je nekoliko manj kot v prejšnjih dneh, ko je število na novo okuženih raslo s 24-odstotno stopnjo.

BEOGRAD/PODGORICA - Covid-19 je v Srbiji zahteval četrto življenje. Srbski minister za zdravje Zlatibor Lončar je povedal, da je v Nišu umrla 60-letna ženska. V sosednji Črni gori veljajo strožji ukrepi.

BERLIN - Nemčija je doslej zabeležila več kot 160 smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezeni 19. Doslej so potrdili tudi več kot 33.200 primerov okužbe z novim koronavirusom, poroča nemška tiskovna agencija dpa na podlagi lastne statistike.

VALLETTA - Malteška vlada je po intenzivnih pogovorih s socialnimi partnerji ta teden sprejela nov paket pomoči malteškemu gospodarstvu zaradi pandemije novega koronavirusa, ki predvideva, da bo vsak zaposleni v zasebnem sektorju dobil s strani države zagotovljeno minimalno plačo v višini 800 evrov.

ISLAMABAD - Pakistan je potrdil, da imajo v državi tisoč primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjih 12 urah so potrdili približno sto novih primerov. Zaradi covida-19 so doslej zabeležili sedem smrti.

CAPE TOWN/ADIS ABEBA - V Afriki so doslej potrdili 2412 primerov okužb z novim koronavirusom. Ta je prisoten v 43 od 54 držav. V 14 državah so skupno zabeležili 64 smrtnih primerov zaradi covida-19. Največ okužb, 709, je v Južni Afriki, največ smrti, 20, pa v Egiptu, je objavila Afriška unija na svoji spletni strani.

HANOJ - Vietnam, tretji največji izvoznik riža na svetu, bo to živilo začasno nehal izvažati. Kot je pojasnil predsednik vlade Nguyen Xuan Phuc, želijo v času pandemije koronavirusa in hude suše zagotoviti prehransko varnost državljanov.

BRUSELJ - Ugašanje javnega življenja, ki je posledica ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa, je v Evropi močno zmanjšalo onesnaženje ozračja, je potrdila Evropska agencija za okolje (EEA). Koncentracije dušikovega dioksida so ponekod, zlasti v velikih mestih, namreč upadle celo za polovico.

FRANKFURT - Nemški industrijski koncern Thyssenkrupp je sporočil, da bo zaradi posledic novega koronavirusa odpustil 3000 zaposlenih v jeklarskem segmentu. 2000 jih bo delo izgubilo v prihodnjih dveh letih, 1000 pa do leta 2026.

LONDON - Britanski princ Charles se je okužil z novim koronavirusom, so sporočili iz njegove rezidence Clarence House. Valižanski princ ima blage simptome covida-19, sicer pa se počuti dobro. S soprogo Camillo, ki ni okužena, sta v samoizolaciji. S kraljico Elizabeto II. je bil nazadnje v stiku 12. marca, njeno zdravstveno stanje je sicer dobro.

BRUSELJ - Članice EU so v začetku tedna sprejele ukrepe za zagotovitev kontinuitete dela v izrednih okoliščinah zaradi pandemije novega koronavirusa, po katerih je za zdaj predvideno, da še mesec dni ne bo ministrskih srečanj v Bruslju ali Luksemburgu, temveč bodo namesto njih potekala videokonferenčna zasedanja.

ŠPORT

DUNAJ - Evropska rokometna zveza (EHF) je zavoljo pandemije novega koronavirusa odpovedala vse tekme pod njenim okriljem v mesecu aprilu in maju, rokometna igrišča na stari celini naj bi ponovno zaživela v začetku junija. Izvršni odbor EHF je na svoji dopisni seji prestavil izvedbo zaključnih turnirjev lige prvakov in prvakinj ter pokala EHF. Ženski zaključni turnir lige prvakinj bo namesto 9. in 10. maja na sporedu 5. in 6. septembra v Budimpešti, moški zaključni turnir lige prvakov bo namesto 30. in 31. maja po novem na sporedu 22. in 23. avgusta v Kölnu, moški zaključni turnir pokala EHF pa bo namesto 23. in 24. maja na sporedu 29. in 30. avgusta v Berlinu.

LONDON - Angeški prvoligaški nogometni klub Watford je Nacionalnemu inštitutu za zdravje (NHS) v Veliki Britaniji ponudil uporabo svojega stadiona in vseh klubskih zmogljivosti v boju proti pandemiji koronavirusa.

LOZANA - Mednarodni olimpijski komite si v dogovoru s 33 mednarodnimi panožnimi športnimi zvezami, ki sodelujejo na poletnih olimpijskih igrah, želi čim prej najti nov termin za olimpijske igre, je iskanje novega termina za igre v Tokiu na telefonski novinarski konferenci napovedal predsednik Moka Thomas Bach. Bach si želi, da se se na telefonski konferenci z zvezami sestal že v četrtek. "To je prvi korak. Potem bomo videli, katere opcije imamo," je dejal 66-letni Bach. Ta se je v torek z vidnimi predstavniki Japonske in tamkajšnjega organizacijskega odbora zaradi pandemije koronavirusa dogovoril za prestavitev iger, ki so bile načrtovane med 24. julijem in 9. avgustom letos. Po dogovoru morajo biti izpeljane do poletja 2021.

ago/rbo/ago
© STA, 2020