Ponovni pozivi h kupovanju domačega, pomoč tudi za kmete

Ljubljana, 24. marca - Poseben zakon za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, ki ga pripravlja vlada, bo vseboval tudi več ukrepov s področja kmetijstva.

Ljubljana, MKGP.
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je dala izjavo o doslej sprejetih ukrepih na področju nemotene oskrbo s hrano in izvajanja kmetijske ter veterinarske dejavnosti v času epidemije koronavirusa.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Če bodo kmetje zboleli za boleznijo covid-19, jim bo pripadlo izplačilo v višini 80 odstotkov minimalne plače, upravičeni bodo tudi do odpisa prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pojasnjuje kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.

Vlada namerava tudi finančno podpreti kmetijska gospodarstva zaradi izpada dohodka kot posledice padca cen, razmišlja o oprostitvi plačila dohodnine, pomagala bi tudi tako, da bi povečali delež slovenske hrane v sistemu javnega naročanja.

Gospodarstvu pa lahko najbolje pomagamo s tem, da kupujemo domače, pravita tako Pivčeva kot gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

bg/jes
© STA, 2020