Pregled - novi koronavirus, 23. 3. (ponedeljek)

Ljubljana, 23. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v ponedeljek, 23. marca.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri skupno 442 osebah v Sloveniji, na novo od nedelje pri 28 osebah. V bolnišnicah je zaradi covida-19 64 bolnikov, od tega se jih deset zdravi na oddelkih za intenzivno nego. Umrla je tretja oseba s potrjeno okužbo s koronavirusom. Nove okužbe so med drugim potrdili tudi v domovih za starejše v Metliki in Šmarju pri Jelšah, z novim koronavirusom pa sta okužena tudi zdravnik in zdravstveni tehnik v Psihiatrični bolnišnici Vojnik.

BEDO PRI KRANJU - Vlada pretresa usmeritve za pripravo novega zakonskega paketa za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu zaradi negativnih učinkov širjenja novega koronavirusa. Smernice bodo predstavljene v torek, že prej pa bosta stekla delo za pripravo zakona ter usklajevanje na različnih ravneh. Vlada bo po napovedih premierja Janeza Janše zagotovila toliko finančnih sredstev, kot je treba, da se ohrani delovna mesta, socialno stabilnost, gospodarske zmogljivosti, javni servis, potenciale v znanosti, kulturi in družbi nasploh. Vlada naj bi zakonski predlog potrdila do petka.

LJUBLJANA - Ustavni pravniki se strinjajo, da bi bilo mogoče rok, potreben za razglasitev interventnih zakonov, skrajšati in pospešiti ukrepe proti koronavirusu. Premier Janez Janša je namreč na Twitterju na ustavne pravnike naslovil poziv, kje vidijo rešitev, da bi v trenutnih razmerah, ko se država sooča s koronavirusom, skrajšali čas od sprejetja interventnih zakonov v DZ do njihove razglasitve. Trenutni najkrajši možni čas je namreč osem dni, kar po navedbah premierja v času spopadanja s koronavirusom. Mateja Avblja meni, da referendum o zakonih o ukrepih za zagotovitev obrambe, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč ni mogoč. DZ tako ni treba čakati na morebitno pobudo za referendum.

LJUBLJANA - Potem ko je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) še pred manj kot dvema tednoma Sloveniji za letos napovedoval 1,5-odstotno gospodarsko rast, so zdaj zaradi zaostrenih razmer ob epidemiji novega koronavirusa ocene precej spremenili. Že ob predpostavki, da bodo sedanje zaostrene razmere in močno oteženo poslovanje proizvodnega in storitvenega sektorja trajali dva meseca, lahko pričakujemo več kot petodstotni padec BDP, so napovedali in dodali, da se njihove ocene v tem trenutku gibljejo med šestimi in osmimi odstotki. Celovito napoved bo Umar pripravil po izteku zaščitnih ukrepov.

LJUBLJANA/KIDRIČEVO - V skladišče civilne zaščite je prispelo 125.200 kirurških mask, 93.000 rokavic, 856 tyvec oblek, 20.000 pokrival za glavo in 2550 za čevlje. Prihaja še 1000 mask ffp2, je dodal. Od kod je prispela zaščitna oprema, ni pojasnil. V podjetju Boxmark pa so začeli s proizvodnjo zaščitnih mask za potrebe države v času epidemije novega koronavirusa. Ta bo v celoti stekla v torek, tedensko pa bodo izdelali predvidoma okoli 40.000 do 45.000 zaščitnih mask oziroma okoli 5000 do 8000 na dan.

LJUBLJANA - Učinki novega koronavirusa na slovensko in evropsko gospodarsko rast bodo ogromni, ukrepi denarne politike pa so in bodo prilagojeni velikosti škode, ki bo nastala, je v pogovoru za STA zatrdil guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Za uspešen spopad s krizo je po njegovem ključen enako odločen in hiter odziv fiskalne politike. Vasle je med drugim ocenil, da se mora javnofinančna politika odzvati hitro in da je treba izkoristiti prožnost, ki jo v izrednih razmerah dovoljuje fiskalno pravilo. Ocenil je tudi, da bančni sistem in gospodarstvo v krizo vstopata v bistveno boljšem stanju kot v zadnjo, in zagotovil, da kritični sistemi, kot sta oskrba z gotovino in delovanje plačilnih sistemov, delujejo normalno.

LJUBLJANA - Zaradi epidemije novega koronavirusa trpijo številna podjetja, upad ali izničenje prihodkov pa se že odražata tudi na trgu dela. Samo med 9. in 22. marcem se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 2370 oseb, kar je okoli desetina več kot v enakem obdobju lani, so za STA pojasnili na Zavodu RS za zaposlovanje. Vseh vlog sicer še niso obdelali. Kot so naknadno opozorili na zavodu, se število 2370 nanaša samo na novoprijavljene brezposelne osebe, kar ne pomeni, da je za toliko višje tudi skupno število vseh brezposelnih. Uradni podatki, iz katerih bo razvidna širša slika in vpliv krize na skupno brezposelnost, bodo na voljo 3. aprila.

LJUBLJANA/CELJE - Policisti od uveljavitve odlokov, s katerim želi vlada omejiti širjenje novega koronavirusa, prejemajo številne prijave. Nekaj se jih je izkazalo za utemeljene, pogosto pa se zgodi, da policisti kršitev ne ugotovijo. Na zdravstvenem inšpektoratu so od policistov prejeli 50 predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov za posameznike.

LJUBLJANA - Šest organizacij, ki zastopajo podjetja, je vladi poslalo pobudo za sodelovanje pri pripravi ukrepov za pomoč gospodarstvu v času trenutne krize. Združenje Manager, Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Klub slovenskih podjetnikov, Slovensko-nemška gospodarska zbornica, Britansko-slovenska gospodarska zbornica in AmCham Slovenija poudarjajo, da bodo trenutna dejanja pomembno vplivala na to, kako hitro se bomo po končanih izrednih razmerah kot družba zopet postavili na noge. GZS in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) sta ločeno vladi že poslali predloge ukrepov za pomoč gospodarstvu v času krize s koronavirusom. Med drugim predlagata celotno kritje bolniške odsotnosti zaradi virusa, kritje plač delavcev, ki trenutno nimajo dela, in finančno intervencijo podjetjem.

LJUBLJANA - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) medtem vlado poziva k sprejetju ukrepov, s katerimi bi ohranili kupno moč ljudi in spodbudili potrošnjo po umiritvi razmer. Med drugim predlaga zaščito prejemkov vseh prebivalcev ter prepoved višanja cen osnovnih življenjskih potrebščin in znižanje DDV nanje. Trenutne razmere nedvomno predstavljajo vse pogoje za globoko socialno krizo, so v pozivu vladi in ekonomistu Lahovniku zapisali v ZSSS.

LJUBLJANA - Slovenija bi za boj z epidemijo novega koronavirusa potrebovala tudi večje število dodatnih respiratorjev. Dobava je v teku, a po navedbah ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bdi nad naročili, natančnega roka dobave ni mogoče določiti. Prav tako niso pojasnili, koliko respiratorjev je na poti.

LJUBLJANA - Samoizolacija je eden najučinkovitejših ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, a gre hkrati za ukrep, ki po oceni psihiatrinje Vesne Švab načne psihično stanje vsakogar. Kot je izpostavila za STA, dodatno breme povzročajo vsakodnevne slabe novice, še huje pa je, da ne poznamo roka trajanja tovrstnih ukrepov.

SVET

ŽENEVA - Pandemija covida-19 se presenetljivo pospešuje, je opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kot je pojasnil, je minilo 67 dni do prvih 100.000 primerov, potem je minilo 11 dni do naslednjih 100.000 primerov ter le štirje dnevi do tretjih 100.000 primerov. Po svetu so po podatkih WHO v 190 državah potrdili 332.935 okužb z novim koronavirusom in 14.510 smrti. Po njegovem prepričanju je še vedno možno vplivati na zajezitev novega koronavirusa.

ZAGREB - Na Hrvaškem so od nedelje popoldne potrdili 61 novih okužb z novim koronvirusom, s čimer se je število okuženih zvišalo na 315, je potrdil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Povedal je, da je na ventilatorje priključenih pet obolelih. Prebivalci Hrvaške ne smejo več od doma. Izjeme veljajo za zdravstvene delavce, pa tudi zaposlene v komunalnih, prometnih in infrastrukturnih podjetjih, delavce, ki potujejo na delo v drugo mesto, ter novinarje.

ATENE - V Grčiji je začela veljati karantena. Po zgledu drugih držav je tudi vlada premierja Kirikaosa Micotakisa sprejela drastične ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Od 6. ure po krajevnem času gredo lahko ven samo tisti, ki gredo na delo, k zdravniku, k nekomu, ki potrebuje pomoč, v banko, trgovino z živili ali lekarno. Dovoljena sta tudi sprehajanje domačih živali in rekreacija, vendar ne več kot dve osebi skupaj.

PARIZ - Francoski parlament je v nedeljo v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa v državi, kjer so zabeležili 860 smrtnih žrtev in skoraj 20.000 okuženih, uvedel izredne razmere na področju zdravja za dva meseca z možnostjo podaljšanja. Vlada je s tem dobila večje pristojnosti v boju proti pandemiji. Zakon bo vladi predsednika Emmanuela Macrona omogočil sprejetje ukrepov v podporo gospodarstvu, pritrdil pa je tudi odločitvi vlade o preložitvi drugega kroga lokalnih volitev, in sicer najkasneje do junija. V Franciji je za virusom umrl prvi zdravnik.

RIM - V boju za zajezitev epidemije novega koronavirusa je Italija ustavila vso nenujno proizvodnjo in dejavnosti. Trgovine, banke, pošte in lekarne ostajajo odprte. Drastični ukrepi bodo v tretjem največjem gospodarstvu v evrskem območju v veljavi najmanj do 3. aprila. V Italiji je v zadnjem dnevu umrl 601 človek, skupno pa je v državi število mrtvih naraslo na 6077. To je že drugi dan zapored, da so zabeležili upad smrtnih žrtev. Število potrjenih okužb pa je naraslo na 63.927, v zadnjem dnevu so potrdili 3780 okužb. Na intenzivni negi je 3204 oseb. Do sedaj je ozdravelo 7432 bolnikov. Med okuženimi z novim koronavirusom je tudi 4824 zdravstvenih delavcev. Za covidom-19 je umrlo 19 zdravnikov. Italijanski pacient številka ena iz Codogna je ozdravel in zapustil bolnišnico. Italiji so pomoč v ljudeh in opremi ponudile Kitajska, Rusija, Kuba in Češka.

BERLIN - Nemška vlada za omilitev negativnih vplivov pandemije novega koronavirusa na gospodarstvo načrtuje 822 milijard evrov težak paket pomoči, kar je največ od obdobja po drugi svetovni vojni. Da so razmere resne, po besedah analitikov dokazuje tudi načrt za prekoračitev najvišjega dovoljenega dolga. Ukrepi med drugim vključujejo delno nacionalizacijo, državna poroštva za posojila in nadomestila za delavce, ki ne morejo več delati s polnim delovnim časom. Nemško gospodarstvo se bo zaradi posledic pandemije letos skrčilo za najmanj pet odstotkov, je dejal gospodarski minister Peter Altmaier. Doslej je vlada napovedovala 1,1-odstotno rast. Prvi test na koronavirus pri nemški kanclerki na koronavirus je bil negativen.

MADRID - V Španiji je število smrtnih žrtev zaradi covida-19 naraslo na 2182, od nedelje je novi bolezni podleglo 462 oseb, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Število okuženih z novim koronavirusom je naraslo na 33.089. V Španiji so sicer zaradi kršitev pravil karantene, ki so jo uvedli 14. 3., pridržali 600 ljudi. Izdali so tudi 60.000 opominov.

DUNAJ - Število potrjenih smrtnih žrtev covida-19 je v Avstriji naraslo na 16, je sporočilo zdravstveno ministrstvo. Število okuženih pa je v 24 urah naraslo za skoraj 20 odstotkov na 3611 oseb. Nekateri avstrijski mediji sicer poročajo, da je novi bolezni podleglo že 23 oseb, a zdravstvene oblasti pri sedmih še niso potrdile, da je bil vzrok smrti covid-19.

PODGORICA/TIRANA - Iz Črne gore poročajo o prvi žrtvi novega koronavirusa, iz Albanije pa o tretji. V kliničnem centru v Podgorici je bolezni covid-19 podlegel 65-letni moški. V bolnišnici v Tirani pa je umrl 71-letni moški. V Črni gori so potrdili 22 primerov novega koronavirusa. V Albaniji so do zdaj potrdili 89 okužb.

BRUSELJ - Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je opozoril na težave pri vračanju državljanov EU, ki so zaradi novega koronavirusa obtičali v tujini, zlasti iz Latinske Amerike in Azije, ter posvaril pred stigmo zaradi virusa. EU nima dovolj zmogljivosti za repatriacijo na sto tisoče ljudi, je poudaril Borrell in pozval, naj pomagajo letalski prevozniki s komercialnimi leti. Po trenutnih ocenah se želi iz tujine v EU vrniti okoli 300.000 državljanov unije.

PEKING - Na Kitajskem od nedelje niso zabeležili nobene nove domače okužbe z novim koronavirusom, so pa potrdili 39 primerov okužbe pri tistih, ki so v državo prišli iz tujine. Za boleznijo covid-19 je umrlo še devet ljudi, vsi v mestu Wuhan, žarišču izbruha, kjer se je virus konec lanskega leta prvič pojavil. Dva meseca po uvedbi karantene za okoli 56 milijonov ljudi v Wuhanu in drugih mestih v provinci Hubei se je število okužb dramatično upočasnilo. V tej provinci že pet dni zapored niso zabeležili nobene nove okužbe, oblasti pa počasi rahljajo stroge ukrepe.

SEUL - V Južni Koreji so zabeležili najmanjše število novih primerov okužbe s koronavirusom v skoraj mesecu dni. Kot je sporočil južnokorejski center za nadzor in preprečevanje bolezni, so zabeležili 64 novih okužb, kar je najmanjši porast okužb po 25. februarju. Skupaj se je v državi doslej okužilo 8961 ljudi. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo še sedem ljudi, skupaj je tako v tej državi koronavirus zahteval 111 življenj.

TEHERAN - V Iranu so od nedelje zabeležili 127 novih smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, so potrdile iranske oblasti. Skupno se je število umrlih zaradi novega koronavirusa povzpelo na 1812. Potrdili so tudi 1411 novih okužb, skupno doslej 23.049.

BRUSELJ - EU poziva k mednarodni pomoči Iranu v bitki z novim koronavirusom, saj je to ena najbolj prizadetih držav na svetu, je po koncu videokonference zunanjih ministrov EU poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Takšna pomoč po njegovih besedah ne bi pomenila kršitev ameriških sankcij.

HONGKONG - Hongkong od polnoči dalje ne bo več dovolil vstopa v metropolo osebam brez dovoljenja za bivanje. V okviru ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa pa so oblasti restavracijam in lokalom prepovedale postrežbo alkohola.

HARARE - Okužbe z novim koronavirusom so doslej potrdili že v 43 od skupno 54 afriških držav. Po podatkih afriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (Africa cdc) so na tej celini doslej potrdili 1654 okužb, za covidom-19 je umrlo 52 ljudi. Prve smrtne žrtve novega koronavirusa so zabeležili v Zimbabveju, Gambiji in Nigeriji.

PARIZ/RIM ... V okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa je več kot 50 držav in ozemelj močno omejilo gibanje ljudi na prostem oziroma jim svetovalo, naj ostanejo doma. Tovrstni ukrepi so prizadeli več kot milijardo ljudi.

NEW YORK - Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je pozval k prekinitvi ognja po vsem svetu, da bi ranljive civiliste na konfliktnih območjih obvarovali pred novim koronavirusom. Prekinitev ognja je po njegovih besedah ključna za odprtje koridorjev, po katerih bi na območja konfliktov dostavili pomoč za reševanje življenj.

WASHINGTON/Pariz - Mednarodni denarni sklad (IMF) opozarja, da se svetovno gospodarstvo zaradi pandemije novega koronavirusa sooča z resno gospodarsko škodo. Kot ocenjuje izvršna direktorica IMF Kristalina Georgieva, bi bila lahko škoda celo večja od tiste, ki jo je povzročila zadnja gospodarska kriza.

BRUSELJ - Finančni ministri EU so na telekonferenci potrdili, da je izpolnjen pogoj za sprožitev mehanizma, ki članicam EU pri sprejemanju ukrepov v odziv na pandemijo novega koronavirusa dopušča maksimalno odstopanje od veljavnih proračunskih pravil.

WASHINGTON - Ameriška centralna banka Federal Reserve je ob pandemiji novega koronavirusa napovedala nove programe za zagotavljanje likvidnosti ameriškega finančnega trga, težke do 300 milijard dolarjev (278,1 milijarde evrov). Z njimi bo dodatno priskočila na pomoč podjetjem, tudi malim, ter prebivalstvu. Koronavirus je prepolovil število nezakonitih prehodov ameriške meje, je v nedeljo zagotovil vodja ameriške Službe za carine in meje (CBP) Mark Hogan.

MOSKVA - Cepivo za novi koronavirus, ki ga razvija ruska agencija za biomedicino (FMBA), je že prestalo prvo stopnjo razvoja. Testiranje bodo predvidoma končali do julija, cepivo pa bi lahko bilo na voljo čez 11 mesecev.

PARIZ - V sedmih evropskih državah so v nedeljo začeli klinično testiranje štirih eksperimentalnih zdravljenj bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus. V testiranje je vključenih okoli 3200 ljudi. Klinični testi vključujejo kombinacijo zdravil remdesivir, lopinavir in ritonavir, pri čemer zadnjega dozirajo z inteferonom beta in hidroksiklorokinom ali brez njiju. V študijo je vključenih približno 3200 bolnikov iz Belgije, Francije, Luksemburga, Nemčije, Nizozemske, Španije in Velike Britanije, ki so bili hospitalizirani zaradi covida-19.

ŠPORT

LJUBLJANA/NYON - Evropska nogometna zveza (Uefa) je tudi uradno preložila vsa tri majska finala svojih najprestižnejših evropskih tekmovanj - lige prvakov, evropske lige in lige prvakinj. Razlog za preložitev tekmovanj je zdravstvena kriza s covidom-19 v Evropi. Za zdaj nadomestni datumi finalov niso znani.

TOKIO - Mednarodni olimpijski komite (Mok) si je kljub številnim pritiskom dal štiritedenski rok za odločitev glede poletnih olimpijskih iger v Tokiu. Japonski premier Shinzo Abe je prvič javno potrdil možnost, da lahko zaradi pandemije novega koronavirusa pride do prestavitve OI, ki so na sporedu med 24. julijem in 9. avgustom. Medtem ko je japonska politika doslej poudarjala, da je prezgodaj za kakršnekoli napovedi v zvezi z igrami, je Abe glede na razvoj dogodkov konec tedna in vse večji pritisk nacionalnih olimpijskih komitejev in mednarodnih športnih zvez, naj se igre vendarle prestavijo, potrdil tudi to možnost.

LJUBLJANA - Odbor Nogometne zveze Slovenije (NZS) za nujne zadeve je sprejel sklep, da se zaradi pandemije novega koronavirusa prekinitev tekmovanj pod okriljem NZS podaljša do preklica. NZS je sicer 12. marca prekinila tekmovanja do konca tega meseca. Nadaljevanja tekmovanj pri NZS ne pričakujejo pred začetkom maja.

LJUBLJANA - Svetovna curling zveza je odpovedala vsa mednarodna prvenstva v curlingu, s čimer je sezona 2019/20 tudi uradno končana, so sporočili iz Curling zveze Slovenije. Med drugim je odpovedano tudi evropsko prvenstvo skupine C, ki bi moralo biti med 28. aprilom in 5. majem v Ljubljani. Odpovedana so tudi vsa domača tekmovanja v curlingu.

ago/ago
© STA, 2020