Gospodarski minister: Nemški BDP letos z najmanj petodstotnim padcem

Berlin, 23. marca - Nemško gospodarstvo se bo zaradi posledic pandemije novega koronavirusa letos skrčilo za najmanj pet odstotkov, je danes dejal gospodarski minister Peter Altmaier. Doslej je vlada napovedovala 1,1-odstotno rast.

Nemčija, Berlin.
Nemški finančni minister Olaf Scholz in gospodarski minister Peter Altmaier sta na novinarski konferenci predstavila ukrepe za pomoč gospodarstvu zaradi posledic pandemije koronavirusa.
Foto: dpa/STA

Da bi omilila posledice, je vlada potrdila za 156 milijard evrov novega zadolževanja države, kar je okoli 100 milijard evrov več od trenutno dovoljenega. 122 milijard nameravajo nameniti za kritje dodatnih izdatkov zaradi pandemije, 33 milijard pa za nadomestitev izpada davčnih prihodkov zaradi gospodarskega zastoja. Ukrep je po besedah finančnega ministra Olafa Scholza nujen, če se želijo uspešno spopasti s koronavirusom.

Nemška vlada sicer za omilitev negativnih vplivov pandemije novega koronavirusa na gospodarstvo načrtuje skupno 822 milijard evrov težak paket pomoči. Parlament naj bi ga potrdil v petek.

mlu/jes/jes
© STA, 2020