Pregled - novi koronavirus, 21. 3. (sobota)

Ljubljana, 21. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v soboto, 21. marca.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Vlada bo po navedbah premierja Janeza Janše v ponedeljek sprejela smernice za pripravo novega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu zaradi koronavirusa. Janša je napovedal tudi znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 odstotkov za čas trajanja epidemije ter izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva. Predlogi se nanašajo na dodatek k nagrajevanju zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura. K temu vlada poziva tudi gospodarstvo. Vlada po besedah uradnega govorca kriznega štaba Jelka Kacin pripravlja tudi ukrep, po katerem bodo morali prebivalci ostati v svojih občinah. Do morebitne uveljavitve ukrepa je še nekaj dni, prizadevajo pa si, da bi bil čim bolj življenjski.

LJUBLJANA - Okužbo z novim koronavirusom so do 14. ure potrdili pri skupaj 383 osebah v Sloveniji, kar je 42 več kot v petek. Doslej so opravili skupaj 12.162 testiranj. 130 obolelih prihaja iz osrednjeslovenske regije, 57 iz jugovzhodne Slovenije, 65 iz savinjske, 35 iz podravske, 24 iz gorenjske, 16 iz koroške, 12 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, pet iz goriške, štirje iz posavske ter trije iz zasavske regije. Največ okuženih je še vedno v Ljubljani, (85), sledita Šmarje pri Jelšah (41) in Metlika (25). V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je okužba potrjena pri 14 oskrbovancih in štirih zaposlenih. Število okuženih oskrbovancev se je tako od petka povzpelo za sedem, med zaposlenimi ni novih okužb. Ker so se pri zaposlenih zaradi izrednih obremenitev pojavili znaki utrujenosti, je domu na pomoč priskočila ekipa zdravstvenih delavcev iz celjske bolnišnice. Vzpostavili so tudi sodelovanje z zdravnikom infektologom, ki bo dnevno spremljal oskrbovance. Premier Janez Janša je obiskal Šmarje. Kot je dejal, je prišel, da se z razmerami seznani iz prve roke.

LJUBLJANA - Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je glede omejevalnih ukrepov zaradi koronavirusa posvaril, da se ti ne bodo sprostili, dokler ne bo zajezena širitev koronavirusa oziroma dokler ne bo dovolj zaščitne opreme. Koridorji in konvoji za transport v državi vseeno delujejo, je dejal in dodal, da bo Slovenija tovornjakom dovolila vstop iz Italije, če bo to storila tudi Hrvaška in spuščala tovornjake v državo, saj ne želi, da bo Slovenija postala žep, kjer bi obtičale dolge kolone. Zagotovil je še, da bo oskrba z energijo ostala nemotena.

LJUBLJANA - Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da so zdravstvu v petek razdelili 45.000 mask, okoli 2000 kombinezonov in skoraj 300.000 rokavic za pomoč proti širjenju novega koronavirusa. Z uprave za zaščito in reševanje so popoldne sporočili, da so danes do 14. ure skupaj razdelili že 1,2 milijona kosov zaščitne opreme. Od tega so 570.000 kosov razdelili bolnišnicam, 186.000 kosov domovom za ostarele, 356.000 kosov državnim organom, 69.000 kosov silam za zašito, reševanje in pomoč ter 18.000 kosov ostalim. Do 17. 3. je po njihovih podatkih za zaščitno opremo zaprosilo 280 zdravstvenih ustanov, od tega jih je 70 opremo že prevzelo, za ostale je pripravljena na prevzem.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za izobraževanje po prvem tednu izobraževanja na daljavo ugotavljajo, da to poteka bolje od pričakovanega. V tovrstno izobraževanje se je doslej vključilo 380 od skupaj 455 osnovnih šol, ostale spodbujajo, naj to še naredijo, je povedala ministrica Simona Kustec. Po podatkih ministrstva je 700 otrok, ki doma nimajo računalnika ali interneta oziroma je doma več otrok in premalo računalnikov. Tem skušajo šole pomagati s svojimi računalniki, nekaj računalnikov je ponudilo ministrstvo, nekaj pa jih nameravajo zagotoviti s pomočjo donatorjev. Za maturo in NPZ še vedno načrtujejo, da bosta potekala v predvidenih rokih, če to ne bo možno, pa bodo iskali "življenjske rešitve".

LJUBLJANA - Iz Londona se je popoldne s posebnim letalom, ki ga je najela slovenska vlada, v Slovenijo vrnilo 50 Slovencev. Zjutraj je s tem letalom v London odpotovalo 14 Britancev. Zunanje ministrstvo je v sodelovanju z več državami doslej iz tujine vrnilo že nekaj deset slovenskih državljanov, ki se soočajo s težavami pri vračanju domov zaradi zaprtih meja in ukinitve letalskih povezav v okviru ukrepov proti širjenju novega koronavirusa.

LJUBLJANA - Bolnike s sumom okužbe na novi koronavirus še vedno obravnavajo na 16 obstoječih vstopnih točkah. Te so prioritetne, saj tako najbolj optimalno in racionalno ravnajo z zaščitno opremo, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. Po potrebi in glede na stanje na terenu pa se v obravnavno lahko vključi dodatnih 14 točk, ki so že pripravljene. Ministrstvo pospešeno pripravlja odločbe o karanteni, do petka so jih izdali 180. V zadnjem tednu so od NIJZ prejeli še približno sto predlogov za odreditev karantene, ki še čakajo na izdajo odločb.

LJUBLJANA - Zbornica - Zveza ter sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva so zaradi epidemije novega koronavirusa ustanovili krizno skupino za podporo izvajalcem zdravstvene in babiške nege ter oskrbe in sodelavcem v zdravstvenih in socialno varstvenih zavodih. Skupina bo na voljo vsem izvajalcem zdravstvene in babiške nege za izmenjavo mnenj tako s strokovnega področja kot delovnopravne zakonodaje in pravic, ki iz nje izhajajo.

LJUBLJANA - Uprava za javna plačila je začasno ustavila objave ažuriranih podatkov o transakcijah v breme registriranih zavezancev v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja prek aplikacije transakcije zavezancev informacij javnega značaja. V Transparency International Slovenia poudarjajo, da je to nevarna praksa in naj jo uprava takoj odpravi.

LJUBLJANA - V Društvu slovenskih avdiovizualnih igralcev opozarjajo na nezavidljiv položaj, v katerem so se zaradi epidemije koronavirusa znašli samozaposleni v kulturi in samostojni podjetniki, ki delujejo na tem področju. Vse pristojne pozivajo, naj v čim krajšem času dejavno pristopijo k reševanju njihovih težav. Kot opozarjajo, jih številni člani, ki nimajo redne oblike zaposlitve, opozarjajo, da imajo zaradi prekinitve dela, ki je posledica prepovedi vseh javnih dogodkov, snemanj in drugih javnih prireditev zaradi koronavirusa, izpad celotnega dohodka.

CELJE - V Mestni občini Celje so zaradi omejenega gibanja ob epidemiji novega koronavirusa sklenili, da bodo zdravstveni delavci začasno nameščeni v hostel Celjskega mladinskega centra. Ob tem občane pozivajo, da se zanesejo na pomoč prostovoljcev pri nujnih opravkih, a hkrati opozarjajo, naj ne nasedajo prevarantom, ki sami ponujajo pomoč.

LJUBLJANA - Zaščita zdravja ljudi in ohranjanje življenj sta najpomembnejša, je v sporočilu, ki ga je naslovil na vse državljane, poudaril predsednik SD Dejan Židan. Opozoril je, da epidemija ne sme biti grožnja demokraciji in napovedal, da bo SD v prihodnjih dneh poskušala popraviti očitne napake vladajočih.

KAMNIK - Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik bo po vladnem odloku do preklica zaprt, zaprt bo tudi urgentni oddelek. V zdravstvenem domu so ugotovili, da je bil eden od zaposlenih pozitiven na okužbo z novim koronavirusom.

SVET

RIM - V Italiji so v zadnjem dnevu zabeležili 793 smrtnih žrtev koronavirusa, skupno je umrlo že 4825 ljudi. V okviru zaostritev karantene je italijanska vlada v skladu z napovedmi v petek zaprla vse parke, zelene površine in otroška igrišča. Prepovedane so tudi prostočasne dejavnosti zunaj hiše, šport na prostem je dovoljen, ampak v bližini prebivališča. Prepovedali so potovanja do sekundarnih bivališč, kot so na primer počitniške hišice.

MADRID - V Španiji so v enem dnevu potrdili več kot 300 smrtnih žrtev covida-19. Skupaj je umrlo že 1331 oseb. Število okužb se je povečalo za okoli 5000 primerov in skupno naraslo na 24.926. Število mrtvih je v enem dnevu naraslo za okoli 30 odstotkov, najhuje prizadeto ostaja območje prestolnice Madrid.

TEHERAN - Iran je sporočil, da je v zadnjem dnevu covidu-19 podleglo 123 ljudi, skupno pa je bolezen terjala 1556 smrtnih žrtev. V zadnjem dnevu so potrdili tudi skoraj tisoč novih okužb, s čimer je število skupno okuženih naraslo na 20.160. V Iranu je do sedaj ozdravelo 7635 ljudi.

ZAGREB - Na Hrvaškem so potrdili skupno 206 okužb z novim koronavirusom, kar je 89 več kot v petek. Nacionalni štab civilne zaščite je v okviru ukrepov za zajezitev širjenja virusa od nedelje za 30 dni prepovedal ves javni promet, za 30 dni so zaprli tudi vse javne površine. Samoizolacijo so odredili za več kot 14.000 ljudi. Hrvaške oblasti so v petek zvečer tudi dokončno odločile, da hrvaški dnevni migranti, ki delajo v Beli krajini in na Dolenjskem, ne bodo več smeli na delo v Slovenijo.

SARAJEVO - V Bosni in Hercegovini so potrdili prvo smrtno žrtev, ki jo je mogoče povezati z novim koronavirusom. Umrla je 76-letna ženska v bolnišnici v Bihaću, kjer so jo sprejeli kot kronično srčno bolnico. V BiH, kjer so doslej potrdili skupno 93 okužb z novim koronavirusom, oblasti sprejemajo ukrepe za omejitev širjenja virusa z omejevanjem gibanja ljudi. Uvedli so tudi policijsko uro. Največ okužb so doslej potrdili na območju Banjaluke, prve primere so v petek potrdili v Sarajevu.

BEOGRAD - V Srbiji so potrdili skupno 171 okužbe z novim koronavirusom. Umrla je ena oseba. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je za nedeljo napovedal uvedbo policijske ure. Danes so ustavili ves javni promet, od nedelje od 20. ure pa bodo zaprli vse lokale, restavracije in nakupovalna središča.

DUNAJ - Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Avstriji je do 15. ure naraslo na 2814, največ primerov imajo s 575 okuženimi na Tirolskem. Število mrtvih zaradi covida-19 je naraslo na osem, poroča avstrijska radiotelevizija ORF. Po navedbah medijev je sicer v Avstriji umrlo 16 ljudi, ki so bili okuženi z novim koronavirusom. Različne številke so posledica tega, da oblasti še niso potrdile, ali je za smrt res kriv novi koronavirus.

MÜNCHEN/BERLIN/SAARBRÜCKEN - V Posarju in na Bavarskem je stopila v veljavo karantena. Iz teh nemških dežel so zaenkrat poročali le o posameznih kršitvah omejitve gibanja, predvsem pri mladih. V Nemčiji je inštitut Robert Koch sporočil, da se je z novim koronavirusom okužilo 16.662 ljudi, zaradi covida-19 pa je umrlo 47 ljudi.

ZÜRICH - V Švici so do 12. ure potrdili 6113 primerov okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa je umrlo 56 ljudi. Še vedno je najhuje v kantonu Ticino, na meji z Italijo.

SEUL - V Južni Koreji so poročali o porastu števila okuženih z novim koronavirusom. Potrdili so 147 novih primerov okužb, potem ko jih je bilo v petek 87. Skupno so doslej potrdili 8800 okužb. Umrlo je še osem ljudi, skupno 102. Oblasti so zaskrbljene zaradi manjšega porasta okužb v verskih skupnostih in negovalnih domovih ter pri ljudeh, ki so se vrnili iz tujine.

PEKING - Na Kitajskem že tretji dan zapored niso zabeležili domačega prenosa okužbe z novim koronavirusom, so pa znova potrdili 41 uvoženih pri ljudeh iz tujine, največ doslej. Umrlo je sedem ljudi v provinci Hubei.

WASHINGTON - Pandemija koronavirusa je v petek prišla tudi v Belo hišo, saj so okužbo ugotovili pri neimenovanem sodelavcu podpredsednika ZDA Mika Pencea. Podpredsednikova tiskovna predstavnica je zatrdila, da nista ne Pence ne predsednik ZDA Donald Trump imela bližnjega stika z okuženim posameznikom. Mike Pence formalno vodi delovno skupino vlade proti koronavirusu. Napovedal je, da se bosta skupaj s soprogo testirala.

BRUSELJ - Evropska komisija je predlagala sprožitev mehanizma, ki članicam EU pri sprejemanju ukrepov v odziv na pandemijo novega koronavirusa dopušča odstopanje od veljavnih proračunskih pravil. Članice poziva, naj predlog potrdijo čim prej. Prožnost zagotavlja sprožitev splošne odstopne klavzule pakta za stabilnost in rast, ki jo je mogoče uporabiti v primeru izrednih dogodkov, na katere država ne more vplivati. Pandemija koronavirusa izpolnjuje ta pogoj.

ŠPORT

WASHINGTON - Mednarodni olimpijski komite je tarča kritik športne javnosti, športnikov in trenerjev, ker še vedno vztraja pri izpeljavi olimpijskih iger v Tokiu po prvotnem načrtu in urniku. Nizu športnih zvez in nacionalnih olimpijskih komitejev, ki pozivajo k prestavitvi olimpijskih iger, sta se pridružili ameriška atletska zveza in brazilski olimpijski komite. Zaradi pandemiji koronavirusa so športniki prekinili treninge in priprave, trenutno pa so tudi odpovedani vsi olimpijski kvalifikacijski turnirji in tekme.

LJUBLJANA - Generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Blaž Perko je opozoril, da vse splošne prepovedi brez izjeme veljajo tudi za športnike, ki morajo ustrezno prilagoditi treninge. Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je v petek pri Simoni Kustec, novi ministrici za šport poskušal dobiti dovoljenje, da bi športniki, ki se pripravljajo na olimpijske igre, vendarle dobili dovoljenje za treninge. A država pri športnikih pri izvajanju ukrepov proti širjenju virusov ne bo delala izjem.

LJUBLJANA - Svetovno prvenstvo v hokeju elitne skupine je naslednje veliko športno tekmovanje, ki se letos ne bo odvilo zaradi pandemije koronavirusa. Načrtovano je bilo od 8. do 24. maja v Švici. Od zveznikov športa sta pozitivna še argentinski nogometaš Paulo Dybala in francoski odbojkar Earvin N'Gapeth.

LJUBLJANA - Na Otočcu bi se moralo 22. 4. začeti mednarodno odprto prvenstvo Slovenije v namiznem tenisu, ki pa je zaradi pandemije koronavirusa odpovedano in ga najbrž letos ne bo. Namiznoteniškim igralcem so odpadli številna druga tekmovanja, svetovno prvenstvo v Južni Koreji je prestavljeno na junij.

LJUBLJANA - Slovenska antidoping organizacija Sloada je, tako kot tudi Svetovna protidopinška agencija Wada, opozorila, da športnice in športnike še vedno testirajo kjerkoli in kadarkoli ob omejitvah, ki veljajo v času pandemije koronavirusa.

np/np
© STA, 2020