Pregled - novi koronavirus do 15. ure

Ljubljana, 21. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

Ljubljana, 21. marca (STA) -

LJUBLJANA - Vlada bo po navedbah premierja Janeza Janše v ponedeljek sprejela smernice za pripravo novega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu zaradi koronavirusa. Janša je napovedal tudi znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 odstotkov za čas trajanja epidemije ter izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva. Predlogi se nanašajo na dodatek k nagrajevanju zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura. K temu vlada poziva tudi gospodarstvo.

LJUBLJANA - Vlada po besedah uradnega govorca kriznega štaba Jelka Kacin pripravlja ukrep, po katerem bodo morali prebivalci ostati v svojih občinah. Do morebitne uveljavitve ukrepa je še nekaj dni, prizadevajo pa si, da bi bil čim bolj življenjski. Kacin je pozval vse, naj konec tega tedna in v prihodnje, ko bo to še deloma dovoljeno, ne okupirajo turističnih središč. Na Obali se še vedno zadržuje veliko ljudi, ki prihajajo iz vseh koncev.

LJUBLJANA - Okužbo z novim koronavirusom so do 14. ure potrdili pri skupaj 383 osebah v Sloveniji, kar je 42 več kot v petek. Kot so še objavili na spletni strani NIJZ, so doslej opravili skupaj 12.162 testiranj. Po epidemioloških podatkih, ki jih je NIJZ prejel do 10. ure, 130 obolelih prihaja iz osrednjeslovenske regije, 57 iz jugovzhodne Slovenije, 65 iz savinjske, 35 iz podravske, 24 iz gorenjske, 16 iz koroške, 12 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, pet iz goriške, štirje iz posavske ter trije iz zasavske regije. Največ okuženih med občinami je še vedno v Ljubljani, skupaj 85, sledita Šmarje pri Jelšah (41) in Metlika (25). Zaskrbljujoč je podatek, da je število okuženih v Šmarju od petka poskočilo za osem. V Ljubljani je naraslo za devet.

LJUBLJANA - Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je glede omejevalnih ukrepov zaradi koronavirusa posvaril, da se ti ne bodo sprostili, dokler ne bo zajezena širitev koronavirusa oziroma dokler ne bo dovolj zaščitne opreme. Koridorji in konvoji za transport v državi vseeno delujejo, je dejal in dodal, da bo Slovenija tovornjakom dovolila vstop iz Italije, če bo to storila tudi Hrvaška in spuščala tovornjake v državo, saj ne želi, da bo Slovenija postala žep, kjer bi obtičale dolge kolone. Zagotovil je še, da bo oskrba z energijo ostala nemotena.

LJUBLJANA - Civilna zaščita je zdravstvu v petek razdelila 45.000 mask, okoli 2000 kombinezonov in skoraj 300.000 rokavic za pomoč proti širjenju novega koronavirusa, je povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Razdeljevanje se danes nadaljuje. Maske in drugo opremo smo v prvi vrsti razdelili bolnišnicam, domovom za upokojence, zdravstvenim domovom ter nekaterim lekarnam, je dejal Šestan. Po njegovih podatkih so doslej že razdelili skoraj 400.000 kosov opreme v boju z koronavirusno boleznijo. Dobili so okoli 400.000 mask, 400.000 rokavic in razkužila. Ko bo zdravstvo prejelo vse potrebno, bodo poskušali pomagati drugim.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zdravje pospešeno pripravlja odločbe o karanteni, do petka so jih izdali 180. V zadnjem tednu so od Nacionalnega inštituta za javno zdravje prejeli še približno sto predlogov za odreditev karantene, ki še čakajo na izdajo odločb, so pojasnili na ministrstvu. Karanteno z odločbo odredi minister za zdravje, in sicer zdravi osebi, ki je bila v tesnem stiku z okuženimi. To so na primer družinski člani, ki živijo v skupnem gospodinjstvu.

LJUBLJANA - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je obiskal eno od številnih živilskih prodajaln skupine Mercator. Srečal se je s predsednikom uprave Mercatorja Tomislavom Čizmićem in preveril, kako je Mercator organiziral delo v izrednih razmerah. Pogovoril se je tudi z zaposlenimi, so sporočili z ministrstva.

LJUBLJANA - Uprava za javna plačila je začasno ustavila objave ažuriranih podatkov o transakcijah v breme registriranih zavezancev v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja prek aplikacije transakcije zavezancev informacij javnega značaja. V Transparency International Slovenia poudarjajo, da je to nevarna praksa in naj jo uprava takoj odpravi.

LJUBLJANA - Zaščita zdravja ljudi in ohranjanje življenj sta najpomembnejša, je v sporočilu, ki ga je naslovil na vse državljane, poudaril predsednik SD Dejan Židan. Opozoril je, da epidemija ne sme biti grožnja demokraciji in napovedal, da bo SD v prihodnjih dneh poskušala popraviti očitne napake vladajočih.

KAMNIK - Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik bo po vladnem odloku do preklica zaprt, zaprt bo tudi urgentni oddelek. V zdravstvenem domu so ugotovili, da je bil eden od zaposlenih pozitiven na okužbo z novim koronavirusom. Paciente, ki bodo potrebovali pregled, naprošajo, da se obrnejo na ZD Domžale. V ZD Kamnik bodo po novem bodo obratovale le administrativne ambulante, kjer bodo lahko ljudje po telefonu ali spletu naročali zdravila, bolniške liste, napotnice za kontrolne preglede.

SEVNICA - V Občini Sevnica so v petek potrdili dva primera okužbe z novim koronavirusom. Oba okužena sta v samoizolaciji, direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič pa občane poziva, da se držijo navodil, predpisanih za obvladovanje okužbe z novim virusom. Okužena nista zdravstvena delavca. Obravnavali so ju skladno s protokolom.

HRASTNIK - V Občini Hrastnik so potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom. Občinski štab civilne zaščite je zato občane znova pozval, naj spoštujejo pravila, ostanejo doma in se odpravijo le po nujnih opravkih. Civilna zaščita Občine Hrastnik je v stalni pripravljenosti, zagotavljajo vse potrebno za sistem oskrbovanja vseh, ki potrebujejo ali bodo potrebovali njihovo pomoč, so zatrdili.

TRŽIČ - Lekarna Tržič in druge gorenjske lekarne so spremenile delovni čas. Odprta bo od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure, ob sobotah pa od 8. do 12. ure. Kot so pojasnili, je pomemben vzrok za skrajševanje delovnega časa tudi nejasnost pri zagotovitvi zaščitne opreme za zaposlene, saj za naslednji teden nimajo zagotovila, da jo bodo sploh dobili.

LJUBLJANA - Iz Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji so sporočili, da so javne slovesnosti ter skupne molitve v džamijah ob nastopu blagoslovljene noči lejletu-l-miradž odpovedane zaradi novega koronavirusa. Po nastopu blagoslovljene noči ob današnjem sončnem zahodu tako svoje vernike obveščajo, naj molijo ter slavijo v družinskem krogu saj v džamijah to ne bo mogoče.

LJUBLJANA - V Mestni občini Ljubljana so vzpostavili mrežo prostovljcev iz Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana, ki bodo pomagali starejšim, ki so sami, v stiski in nimajo vzpostavljene socialne mreže, s pogovori prek telefonskih linij. Cilj je olajšati vsakdan starejšim. Prostovoljci se bodo z njimi pogovarjali in skušali pregnati njihovo osamljenost. Na telefonski številki Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana 01/24 20 605 bodo od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro zbirali kontakte tistih, ki bi želeli, da jih prostovoljci pokličejo.

SVET

RIM - V okviru zaostritev karantene je italijanska vlada v skladu z napovedmi zaprla vse parke, zelene površine in otroška igrišča. Od danes so prepovedane tudi prostočasne dejavnosti zunaj hiše, šport na prostem je dovoljen, a v bližini prebivališča. Državljani morajo tudi nujno upoštevati najmanj meter varnostne razdalje med ljudmi. Zaprli so trgovine z živili na železniških postajah in prepovedali potovanja do sekundarnih bivališč, kot so počitniške hišice. Uredba bo veljala do najmanj 25. 3.

MADRID - V Španiji narašča število smrtnih žrtev covida-19. V enem dnevu so potrdili več kot 300 smrti, skupno pa je novi bolezni podleglo 1331 oseb. Število okužb se je povečalo za okoli 5000 primerov in skupno naraslo na 24.926, ozdravelo je skoraj 1585 oseb, so sporočili z ministrstva za zdravje.

ZAGREB - Na Hrvaškem so potrdili skupno 168 okužb z novim koronavirusom, kar je 40 več kot dan prej. Nacionalni štab civilne zaščite je v okviru ukrepov za zajezitev širjenja virusa od nedelje za 30 dni prepovedal ves javni promet, zapirajo tudi vse javne površine. Državljane še pozivajo, naj ostanejo doma. Hrvaški predsednik Zoran Milanović je sporočil, da trenutno še ne zagovarja popolne karantene ali vpoklica vojske, ki bi pomagala policiji. Državljane je pozval k samokontroli.

BRUSELJ - Evropska komisija je predlagala sprožitev mehanizma, ki članicam EU pri sprejemanju ukrepov v odziv na pandemijo novega koronavirusa dopušča odstopanje od veljavnih proračunskih pravil. Članice poziva, naj predlog potrdijo čim prej. Izredni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa sicer povzročajo tudi zamude pri premeščanju mladoletnikov brez spremstva iz sprejemnih centrov na grških otokih v druge članice unije. Prve premestitve so bile namreč načrtovane ta teden.

TEHERAN - Iran je sporočil, da je v zadnjem dnevu covidu-19 podleglo 123 ljudi, skupno pa je bolezen terjala 1556 smrtnih žrtev. V zadnjem dnevu so potrdili tudi skoraj tisoč novih okužb, s čimer je število skupno okuženih naraslo na 20.160.

SYDNEY - V Avstraliji se je število okuženih z novim koronavirusom povzpelo na 1068, zato ponekod uvajajo nove ukrepe. Oblasti v Novem Južnem Walesu so zaprle znamenito plažo Bondi v avstralski metropoli Sydney, potem ko so se pojavile fotografije ljudi, ki se gnetejo na plaži in ne upoštevajo navodil glede prepovedi večjih združevanj.

SKOPJE/PRIŠTINA/SARAJEVO - V Severni Makedoniji so do petka potrdili 76 okužb z novim koronavirusom, šest več kot dan prej. Medtem so na Kosovu do petka potrdili dve novi okužbi, skupno pa imajo 24 okuženih. V Bosni in Hercegovini so potrdili skupno 90 primerov okužbe z novim koroanvirusom. Nov primer okužbe so danes potrdili v kraju Konjic, v petek zvečer pa tudi prve tri primere okužbe v prestolnici Sarajevo.

WILMINGTON - Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je ostro kritiziral vodenje odgovora na novi koronavirus predsednika ZDA Donalda Trumpa in ga pozval, naj neha tavati med pretiranimi obljubami in tem, da krivi druge, ampak naj začne dostavljati zaščito Američanom.

ŠPORT

LJUBLJANA - Prvi dan prepovedi zbiranja in gibanja na javnih površinah je v petek minil brez večjih težav. Kot je povedal generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Blaž Perko, vse splošne prepovedi brez izjeme veljajo tudi za športnike, ki si morajo temu ustrezno prilagoditi treninge. Predsednik OKS Bogdan Gabrovec se je v petek pogovarjal s Simono Kustec, novo ministrico, pristojno za šport. Pri njej je med drugim poskušal dobiti dovoljenje, da bi športniki, ki se pripravljajo na olimpijske igre, ob posebej določenih protokolih vendarle dobili dovoljenje za treninge. A država pri športnikih pri izvajanju ukrepov proti širjenju virusov ne bo delala izjem.

BERLIN - Tudi predsednik nemške atletske zveze Jürgen Kessing je Mednarodni olimpijski komite pozval k preložitvi poletnih olimpijskih iger, načrtovanih za obdobje od 24. julija do 9. avgusta, zaradi pandemije koronavirusne bolezni.

LJUBLJANA - Na Otočcu bi se moralo 22. aprila začeti mednarodno odprto prvenstvo Slovenije v namiznem tenisu, ki pa je zaradi pandemije koronavirusa odpovedano in ga najbrž letos ne bo. Namiznoteniškim igralcem so odpadli številna druga tekmovanja, svetovno prvenstvo, ki bi se moralo začeti to nedeljo v Južni Koreji, je prestavljeno na junij.

LJUBLJANA - Slovenska antidoping organizacija Sloada je, tako kot tudi Svetovna protidopinška agencija Wada, opozorila, da športnice in športnike še vedno testirajo kjerkoli in kadarkoli ob omejitvah, ki veljajo v času pandemije koronavirusa. Pripravili pa so tudi učne spletne pripomočke za ozaveščanje o pomenu čistega športa. Testiranja potekajo še vedno, seveda v vsaki državi tamkajšnjim razmeram primerno in v okrnjeni obliki.

np/np
© STA, 2020