Pregled - novi koronavirus do 15. ure

Ljubljana, 20. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa je odslej prepovedano zbiranje in gibanje na javnih površinah. Vladni odlok sicer predvideva nekaj izjem, med njimi so dostop do službe, lekarn in bolnišnic ter do najbližje trgovine z živili. V občinah se prilagajajo ukrepom vlade. Ponekod so ljudje že doslej spoštovali ukrepe in se izogibali stikom, drugje, npr. v Kranju, so imeli večje težave. Nadzor za zdaj večinoma izvajajo redarji in policija. Tisti, ki navodil oziroma odredb policistov ne bodo upoštevali, bodo kršili zakon o javnem redu in miru, opozarjajo na policiji. Prekrškovni organ za obravnavo kršitve odloka pa je zdravstveni inšpektorat.

LJUBLJANA - Okužbo z novim koronavirusom so do 14. ure potrdili pri 341 osebah v Sloveniji, medtem ko je bilo opravljenih 10.980 testiranj, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. To je 22 več od četrtka, ko je bilo potrjenih 319 okužb z novim koronavirusom. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je trenutno zaradi okužbe z novim koronavirusom hospitaliziranih 11 bolnikov, trije manj kot v četrtek, od katerih sta dva v intenzivni enoti in priključena na respirator. Med ostalimi en bolnik potrebuje dodatno oskrbo s kisikom. Nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih niso zaznali.

LJUBLJANA - Civilna zaščita je v četrtek takoj po prejemu začela deliti zaščitno opremo iz paketa, v katerem je prispelo 413.000 navadnih kirurških mask. Kot je za STA povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, bodo te za zdaj namenjene izključno zdravstvenim ustanovam, torej bolnišnicam, domovom za starejše, morda jih bo nekaj lahko šlo tudi v lekarne.

NOVO MESTO/KRŠKO/METLIKA/ČRNOMELJ/KOČEVJE - V Mestni občini Novo mesto so zaščitno opremo za zajezitev okužbe z novim koronavirusom najbolj vitalno potrebnim službam zadnjič razdelili v začetku tedna. Več je od Uprave RS za zaščito in reševanje, ki so ji sporočili dodatne potrebe, pričakujejo prihodnje dni. Pričakujejo jo tudi v Občini Krško, kjer te opreme zadnje dni akutno primanjkuje.

LJUBLJANA - Imunolog Alojz Ihan meni, da je omejitev testiranja za koronavirus na težje bolne klinično racionalna odločitev, se pa zaveda, da se epidemiološko s tem izgublja veliko okuženih. Predlaga, da bi povzeli prakso ZDA, kjer si morajo zdravstveni delavci ob prihodu na delo izmeriti temperaturo in izpolniti formular o morebitnih znakih bolezni. Že poznani koronavirusi izgubijo zagon spomladi. A kot opozarja Ihan, je novi koronavirus prišel v populacijo, v kateri proti njemu nima nihče protiteles, zato zavora zaradi poletja verjetno ne bo tako izrazita. Tisti, ki ga bodo preboleli, bodo imuni, a vprašanje, koliko časa. Pri prehladnih koronavirusih imunost večinoma drži le eno sezono.

LJUBLJANA - Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je prejel donacijo zaščitne opreme od 13 podjetij. V ljubljanskem UKC se ob epidemiji covid-19 sicer soočajo s pomanjkanjem nekatere tovrstne opreme, predvsem zaščitnih mask, zato so jih njihove šivilje začele šivati tudi same.

LJUBLJANA - Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije direktorje podjetij pozivata, naj morebitne zaloge mask in druge zaščitne opreme, ki jo lahko pogrešajo 14 dni, začasno odstopijo zdravstvenemu sektorju, v kolikor je ne potrebujejo, pa naj jo donirajo. "Če pade zdravstvo, pademo vsi," so opozorili v skupnem pozivu.

LJUBLJANA - Na pobudo ožjega kroga gospodarstvenikov, direktorjev pomembnih podjetij in ustanov se preverja zamisel o izdelavi slovenskega respiratorja. Zbornica elektronske in elektroindustrije je skupaj s SRIP Tovarno prihodnosti pri podjetjih preverila interes. Danes do 9. ure se jih je odzvalo 42.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev trgovine Slovenije, ki je v primeru, da bo določilo, da morajo biti prodajalne z živili odrte vsaj med 8. in 20. uro, ostalo v veljavi, napovedal poziv članstvu k stavki, je gospodarskega ministra danes pozval k vključitvi v pogovore. "Poznamo situacijo na terenu in pripravljeni smo na konstruktiven dialog," pravijo.

LJUBLJANA - Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec zagotavlja, da je v Sloveniji osnovnih živil dovolj za nekaj mesecev. Razmere dnevno spremljajo. Če bi se pojavile težave pri kakšni od dobaviteljskih poti, pa so že pripravili rezervne scenarije in tečejo vsi postopki, da bi lahko začeli z dobavo teh izdelkov iz drugih držav.

LJUBLJANA - V podjetjih iz živilsko-predelovalnega sektorja zagotavljajo, da uspešno odgovarjajo na povečano povpraševanje. Zaradi spremenjenih razmer so ponekod preusmerili oz. na določenih segmentih okrepili ali zmanjšali proizvodnjo. K temu, da je treba kupovati slovensko hrano, je danes znova pozvala ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

LJUBLJANA - Podjetja, ki so vpeta v različne industrije in zanje izdelujejo razne dele, ne morejo povsem ustaviti proizvodnje. "Kljub pandemiji smo dolžni izpolnjevati pogodbene obveznosti do naših kupcev. V primeru nezmožnosti pravočasnih dobav nam grozijo visoke pogodbene kazni in izgube nadaljnjih poslov," so ponazorili v skupini TPV.

VELENJE - Uprava družbe Hisense Gorenje bo v luči naraščajoče epidemije koronavirusa po vsej Evropi med 23. marcem in 5. aprilom zaprla vse svoje evropske tovarne. Za ukrep se je odločila iz preventivnih razlogov, so danes sporočili iz družbe.

LJUBLJANA - Slovenski podjetniški sklad je objavil razpis garancij bančnih kreditov z znižano obrestno mero, vreden skoraj 80 milijonov evrov. Sklad razpis objavi vsako leto, tokrat pa je merila za ocenjevanje vlog nekoliko prilagodil, saj gre za enega od ukrepov, ki naj bi podjetjem pomagali blažiti posledice širjenja novega koronavirusa.

BRNIK - Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je na Brniku sestal z vodstvom družbe Fraport Slovenija, ki upravlja z letališčem Jožeta Pučnika. Želel se je osebno prepričati, ali je ustrezno poskrbljeno za preverjanje zdravstvenega stanja potnikov, ki se v teh dneh vračajo v domovino, so pojasnili na ministrstvu.

LJUBLJANA/VARŠAVA - Poljska je Sloveniji omogočila evakuacijo 19 slovenskih državljanov s Kanarskih otokov, a se jih je sedem v zadnjem trenutku odločilo, da "počakajo na ugodnejšo varianto". Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je izrazil ogorčenje zaradi takega obnašanja in opozoril, da se okno za vračanje v domovino res že zelo zapira.

LJUBLJANA - V Levici so na LMŠ in SD naslovili poziv, naj skupaj nasprotujejo aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, ki daje možnost podelitve nekaterih policijskih pooblastil vojakom. Zavedajo se, da je položaj resen, a se sprašujejo, kakšen smisel ima aktivacija v času epidemije koronavirusa, če pooblastila veljajo le pri širšem varovanju državne meje.

LJUBLJANA - V Študentski organizaciji Slovenije so vlado opozorili na nezavidljiv položaj študentov, v katerem so se znašli ob pojavu koronavirusa. Študentskega dela skorajda ni, bivanje v študentskih domovih je omejeno, so zapisali. Zato predlagajo ukrepe, med drugim mesečno nadomestilo zaradi izpada dohodka in brezplačno bivanje v študentskem domu.

IZOLA/MURSKA SOBOTA - Iz Splošne bolnišnice Izola so sporočili, da je bila njihova sodelavka pozitivna na novi koronavirus. Pri tem se je sama izolirala in že sedem dni ni bila na delovnem mestu, v bolnišnici pa so sprejeli vse potrebne ukrepe. Možni bolnišnični kontakti so bili testirani in vsi izvidi so negativni, tako da izolacija osebja ni bila potrebna. V Splošni bolnišnici Murska Sobota je eden od sodelavcev okužen z novim koronavirusom. Ob tem so takoj sprožili varovalne ukrepe za zaščito bolnikov in zaposlenih, sodelavca so izključili iz delovnega procesa, brisi vseh, ki so bili z njim v stiku, so negativni.

MARIBOR - Na mariborski občini poročajo o prvem primeru okužbe z novim koronavirusom. Kot so sporočili, je izvide testiranja danes prejel podžupan Samo Peter Medved in takoj sporočil, da so ti pozitivni. Medved je sicer že od 7. marca odsoten in s sodelavci v kabinetu oziroma na občini ni imel stikov.

LJUBLJANA - Državni svet ne bo izkoristil možnosti veta na sveženj interventnih zakonov. O tem je danes glasoval na korespondenčni seji, vnaprejšnjo odpoved vetu pa je soglasno podprlo vseh 35 svetnikov, ki so glasovali, le pri zakonu o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju je bil en svetnik vzdržan. S tem bo omogočena hitrejša uveljavitev zakonov.

KOBARID/TOLMIN/BOVEC - Župani treh posoških občin so pozvali vlado, naj na nekdanjem mejnem prehodu Robič znova vzpostavi kontrolno točko na meji z Italijo. Kot je za STA povedal župan Občine Kobarid Marko Matajurc, se iz Posočja na delo v Italijo dnevno vozi več kot 100 ljudi, ki jim v teh razmerah grozijo odpovedi.

LJUBLJANA - Zavarovalnica Generali je Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste - Polje donirala 50.000 evrov. Sredstva bodo namenili za nakup prehrane za družine v stiski, del pa tudi za organiziranje nujnega varstva za tiste otroke, katerih starši morajo v tem času v službo in nimajo možnosti drugega varstva.

LJUBLJANA - Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se je pridružil stališču, da bi vlada ob sprejemanju interventnih ukrepov zaradi širjenja koronavirusa morala sprejeti tudi oblike pomoči za samozaposlene v kulturi. Vlado je pozval, naj to stori v čim krajšem času, ukrepi pa naj veljajo od 1. marca do razglasitve konca epidemije.

LJUBLJANA - Fakulteta za šport skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) pod okriljem RTV Slovenija v času pandemije novega koronavirusa vstopa v nacionalno akcijo spodbujanja k športni vadbi doma. Za danes ob 18. uri vas vabijo, da naredite 20 počepov. V akciji sodelujejo številni znani športniki, med njimi Peter Kauzer, Žan Košir, Ilka Štuhec in drugi.

LJUBLJANA - Tudi nekateri slovenski glasbeniki v dneh, ko ostajamo v samoizolaciji na svojih domovih, glasbo delijo preko družabnih omrežij. Nastalo je več pobud za tovrstno predstavljanje, med njimi sta Slovenija, ostani doma! ter Glasbeniki in glasbenice v izolaciji. Facebook online koncert Slovenija, ostani doma! je napovedan za drevi ob 20. uri.

LJUBLJANA - Mestna galerija Ljubljana za drevi ob 20. uri na svoji Facebook strani napoveduje odprtje razstave v sklopu projekta Umetnost v času izolacije. V dveh dneh od pričetka akcije so prejeli 70 umetniških del, ki posredno naslavljajo trenutno situacijo. Mali umetniki v karanteni pa je akcija, ki so jo namenili najmlajšim.

LJUBLJANA - Ekipa 10 mladih razvijalcev in zdravnikov je v minulem tednu pripravila neprofitni projekt Chatbot VID. Klepetalni robot, ki deluje na platformi Facebookovega klepetalnika in ki preko kratkega vprašalnika omogoča oceno tveganja za okužbo z novim koronavirusom, je uporabnikom na voljo z današnjim dnem, je sporočila ekipa razvijalcev.

SVET

ZAGREB - Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je potrdil, da je na Hrvaškem 113 okuženih z novim koronavirusom. Od četrtka so zabeležili osem novih primerov. Notranji minister Davor Božinović je povedal, da sta se s slovenskim kolegom Alešem Hojsom danes dogovorila, da vozniki hrvaških tovornjakov skozi Slovenijo lahko peljejo izven konvojev tovornjakov, predvsem čez mejna prehoda Starod-Rupa in Jelšane-Pasjak.

RIM - Mednarodni denarni sklad je poslabšal napoved letošnjega gibanja italijanskega BDP za eno odstotno točko na -0,6 odstotka. Kot so zapisali v izjavi, je izbruh koronavirusa povzročil izredne razmere tako na področju zdravstva kot gospodarstva. V Italiji so medtem danes zabeležili rekordno število kršitev karantene od njene uvedbe 11.3. Preverili so okoli 200.000 oseb, od tega so jih 9407 ovadili zaradi kršitve karantene.

DUNAJ - Avstrija bo drastične ukrepe, ki jih je uvedla ob pandemiji covida-19, podaljšala do 13. aprila, je sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Ob tem je rojake pozval, naj zdržijo. Doslej so v državi potrdili 2203 okužbe z novim koronavirusom, 360 v zadnjih 24 urah. Umrlo je skupno šest ljudi.

MADRID - Španski zdravstveni sistem je zaradi naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom pred zlomom. Ministrstvo za zdravje je zato vpoklicalo dodatnih 50.000 zdravstvenih delavcev, večinoma upokojenih, pa tudi študente. Zaposleni v zdravstvu medtem zahtevajo zaščitno opremo. V državi so doslej našteli 1102 smrtni žrtvi novega koronavirusa, število potrjenih okužb se približuje 20.000. Začel pa je veljati odlok, po katerem morajo vsi hoteli in druge turistične nastanitvene zmogljivosti v sedmih dneh zapreti svoja vrata.

BERLIN - Nemško finančno ministrstvo namerava za medicinsko opremo, kot so zaščitne maske in respiratorji, nameniti dodatnih 2,11 milijarde evrov. S sredstvi lahko kupijo obstoječo blago in s tem preprečijo, da se višek pošlje na povpraševanja iz tujine. V četrtek je sicer ministrstvo za gospodarstvo sporočilo, da je dovoljen izvoz zaščitne opreme v druge članice EU. V Nemčiji se je število okuženih z novim koronavirusom povzpelo na 14.000, umrlo je 31 ljudi. Bavarska bo kot prva nemška zvezna dežela od sobote v karanteni.

BEOGRAD - Srbija je popolnoma zaprla meje za potniški promet. Od nedelje zvečer so lahko v državo prišli le srbski državljani. V domovino se jih je od takrat vrnilo okoli 76.000. V državi so popolnoma ustavili javni promet zunaj mest. V Srbiji so doslej potrdili 118 okužb z novim koronavirusom.

PODGORICA/SARAJEVO - V Črni gori so od torka, ko so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, skupno zabeležili 13 primerov okužbe. Zaprli so večino mejnih prehodov in večino trgovin ter ustavili ves javni promet. V BiH pa so doslej potrdili 69 okužb z novim koronavirusom.

BRUSELJ - Število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom se je v Belgiji povzpelo na 2257, kar je 462 primerov več kot v četrtek. Število smrtnih žrtev covida-19 se je v zadnjem dnevu povečalo s 16 na 37.

TEHERAN - V Iranu, eni najbolj prizadetih držav na svetu v pandemiji novega koronavirusa, je za covidom-19 v zadnjih 24 urah umrlo 149 ljudi, skupno 1433. Na novo okuženih je 1237, skupno že 19.644 ljudi. Iranci medtem ob novem letu množično odhajajo na pot, kljub pozivom oblasti, naj ostanejo doma.

PRAGA - Na praškem letališču je pristalo kitajsko letalo z več kot milijonom zaščitnih mask za Češko. Takoj jih bodo posredovali bolnišnicam in drugim ustanovam, ki se že soočajo s pomanjkanjem zaščitnih sredstev v njihovem boju za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

BRUSELJ - Voditelji članic EU se bodo zaradi pandemije covida-19 prihodnji četrtek sestali na tretji videokonferenci, marčevsko dvodnevno zasedanje v Bruslju pa so preložili. Evropski parlament je prav tako za četrtek sklical izredno zasedanje, na katerem bo z glasovanjem na daljavo potrdil izredne ukrepe v boju proti novi bolezni.

OSLO - Norveška centralna banka je sporočila, da bo že drugič v sedmih dneh znižala ključno obrestno mero, in sicer za 0,75 odstotne točke na 0,25 odstotka. Gre za najnižjo ključno obrestno mero v zgodovini Norveške, pri čemer centralna banka ne izključuje dodatnega znižanja.

ANKARA - V Turčiji so v četrtek potrdili četrto smrtno žrtev covida-19, medtem ko se je število okuženih povzpelo na 359. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je preventivno prepovedal vse znanstvene, kulturne in umetniške dogodke do konca aprila.

CANNES - Zaradi pandemije novega koronavirusa 73. mednarodni filmski festival v Cannesu ne bo potekal od 12. do 23. maja, ampak razmišljajo o tem, da bi ga prestavili predvidoma na konec junija in začetek julija.

ŠPORT

LJUBLJANA - Člani izvršnega odbora Košarkarske zveze Slovenije so na dopisni seji sprejeli odločitev, da so tekmovanja v vseh ligah in starostnih kategorijah pod okriljem KZS za sezono 2019/2020 s petkom, 20. marcem, uradno končana. Državnega prvaka tako v tej sezoni ne bo, prvakinje pa so postale košarkarice Cinkarne Celje.

LJUBLJANA - Kolesarska dirka Po Sloveniji, največji kolesarski dogodek in edina etapna dirka v Sloveniji, bi morala letos zabeležiti 27. izvedbo. Uvedeni ukrepi za preprečevanje epidemije novega koronavirusa pa so že v tem trenutku takšni, da je organizacijski odbor dirke sprejel težko, a hkrati odgovorno odločitev: dirke letos ne bo. Organizacija kolesarske dirke po Sloveniji, ki je lani zabeležila rekordne podatke o gledanosti in bi morala letos potekati med 10. in 14. junijem, je kompleksen projekt z velikim številom sodelavcev in partnerjev, pri čemer je ključna časovna komponenta oziroma pravočasnost priprave vseh dejavnosti.

NEW YORK - Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je poudaril, da je še prezgodaj, da bi prestavili olimpijske igre v Tokiu, vendar v luči pandemije novega koronavirusa vsekakor razmišljajo o več scenarijih. Mok bo deloval po nasvetu svojega telesa v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), je še dejal za New York Times. Bach je še enkrat izjavil, da ostaja optimističen glede iger v prvotnem terminu, ter poudaril, da o tem, da bi igre v celoti odpovedali, sploh ni govora.

BUDIMPEŠTA - Krovna evropska plavalna zveza Len je zaradi pandemije novega koronavirusa prestavila evropsko prvenstvo v plavanju, ki bi moralo biti med 11. in 24. majem v madžarski Budimpešti. Nadomestni termin je med 17. in 30. avgustom, v kolikor bodo to dovoljevale razmere v zvezi s širitvijo bolezni covid-19, so sporočili na uradni spletni strani Lena.

PODČETRTEK - Podčetrtek bi moral med 17. in 30. majem gostiti evropsko prvenstvo v šahu, a so tekmovanje v tem terminu zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedali in ga prestavili na drug termin, ki pa še ni določen, je za STA povedala direktorica EP Nina Rob. Robova, tudi sekretarka Šahovske zveze Slovenije, ki organizira tekmovanje, je dejala, da nadomestni termin še usklajujejo z evropsko zvezo. Odločitev naj bi bila znana v ponedeljek, potem pa jo bo na dopisni seji obravnaval še upravni odbor ŠZS.

NEW YORK - Novi koronavirus se širi tudi v košarkarski ligi NBA. O novih okužbah poročajo iz ekip Philadelphia 76'ers, Boston Celtics, Los Angeles Lakers in Denver Nuggets, kjer je član tudi slovenski reprezentant Vlatko Čančar. Iz Philadelphie so sporočili, da so okuženi trije člani, okužena sta tudi dva člana Los Angeles Lakers, o imenih pa klubi niso razpolagali. V Bostonu je okužen branilec Marcus Smart, ki je to sporočil sam in dodal, da se počuti dobro in da nima nobenih simptomov, o enem pozitivnem primeru pa poročajo tudi iz Denverja.

MÜNCHEN - Zvezdnika bavarskega nogometnega velikana Bayerna Leon Goretzka in Joshua Kimmich sta za boj proti širjenju novega koronavirusa v dobrodelne namene donirala milijon evrov in ustanovila pobudo Brcnimo korono. Petindvajsetletna nemška nogometna reprezentanta sta danes objavila podrobnosti fundacije, ki bo zbirala denar za dober namen.

SHEFFIELD - Svetovna serija snookerja WST in njen šef Barry Hearn sta v izjavi za javnost sporočila, da je zaradi pandemije novega koronavirusa letošnje svetovno prvenstvo v snookerju prestavljeno. To tradicionalno poteka v Sheffieldu, natančneje v Crucible Theatru. Kvalifikacije za največji dogodek v svetu snookerja bi se morale začeti 8. aprila, glavni dogodek pa od 18. aprila naprej, a so se zaradi nevarnosti širjenja covida-19 odločili, da poskusijo z nadomestnim terminom bodisi julija bodisi avgusta, če bo to mogoče.

apo/apo
© STA, 2020