Pregled - novi koronavirus do 15. ure

Ljubljana, 14. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Potem ko je v petek zvečer DZ potrdil ministrsko ekipo nove vlade premiera Janeza Janše, so v soboto potekale primopredaje poslov. Vsi novi ministri so v predstavitvi stališč ter prvih prioritet enoglasno izpostavili nujnost ukrepanja zaradi novega koronavirusa.

METLIKA - Iz doma starejših občanov v Metliki so sporočili, da je na novi koronavirus pozitivnih sedem stanovalcev in pet zaposlenih. Vsi okuženi stanovalci so premeščeni v oskrbo na kliniko Golnik, je poročala TV Slovenija. Med tem naj bi bilo trenutno na infekcijski kliniki v Ljubljani hospitaliziranih 16 ljudi, med njimi se trije zdravijo na intenzivnem oddelku.

NOVA GORICA - Iz Splošne bolnišnice Franca Derganca Nova Gorica so sporočili, da je vseh 66 testov na okužbo z novim koronavirusom zaposlenih negativnih. Zaposleni, ki so v samoizolaciji, bodo opravili kontrolno testiranje v prihodnjem tednu, sedem dni po tesnem kontaktu, do takrat ostajajo v izolaciji.

LESCE - Okužbo z virusom covid-19 so medtem potrdili pri eni od zaposlenih na Osnovni šoli Frana Saleškega Finžgarja Lesce. Šola je bila o tem obveščena v petek. Starše prosijo, da v obdobju 14 dni opazujejo zdravstveno stanje svojih otrok, ki obiskujejo to šolo. Če se pri otroku v tem obdobju pojavijo znaki akutne okužbe dihal, naj pokličejo osebnega ali dežurnega zdravnika.

LJUBLJANA - Trgovinska zbornica Slovenije je potrdila navedbe predstavnikov države, da so trgovske družbe dobro založene in imajo pripravljenih dovolj zalog. "Trgovine imajo zadostne zaloge, oskrba bo ostala nemotena," so zapisali v sporočilu za javnost. Ker po opažanju obnašanja potrošnikov ugotavljajo, da je v preteklih dneh prišlo do prekomernega delanja zalog, potrošnike znova pozivajo, naj ravnajo odgovorno. Pozvali so jih tudi, da v trgovinah ostanejo mirni in upoštevajo vsa priporočila pristojnih inštitucij.

KOPER - Od ponedeljka bodo avtobusi linijskega mestnega prometa v Kopru vozili po prilagojenem, počitniškem voznem redu, so sporočili z Mesne občine Koper. V veljavi bodo tudi dodatni varnostni ukrepi za vse uporabnike mestnih avtobusov. Do nadaljnjega bosta vstop in izstop potnikov mogoča samo pri zadnjih vratih, pri vstopu na avtobus si bodo potniki morali obvezno razkužiti roke. Izvajalec javne službe, družba Arriva, bo v naslednjih dneh razkužila namestil na vidno mesto pri zadnjih vratih. Poleg tega si morajo potniki, ki nimajo mesečnih abonmajev, vozovnico zagotoviti v predprodaji (trafike in druga prodajna mesta), saj je na avtobusu ni več možno kupiti. Arriva uporabnike prosi tudi za spoštovanje voznikovega prostora in ohranjanje 1,5 metra razdalje, enako velja za razdaljo med sopotniki.

VELENJE - Družba Hisense Gorenje je v dogovoru z vlado donirala 10.000 zaščitnih mask iz svoje zaloge, v prihodnjih dneh pa bo ob podpori matične družbe Hisense na Kitajskem poskrbela za dobavo še dodatnih zaščitnih materialov in opreme, ki jo v Sloveniji nujno potrebujejo in je trenutno primanjkuje, so zapisali v sporočilu za javnost.

LJUBLJANA - Sindikat zdravstva Slovenije se je zahvalil za trudi v kriznih časih svojim članom, sodelavcem v zdravstvu ter vsem uslužbencem javnega sektorja, ki so v boju proti novemu koronavirusu na prvi obrambni črti. Zahvalili so se tudi trgovkam in trgovcem ter ostalim delavcem v gospodarstvu, ki skrbijo, da življenje poteka kar se da normalno. Vse delodajalce pa so pozvali, naj gredo svojim zaposlenim kar se da naproti.

LJUBLJANA - Ljubljanski grad je z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa od danes do nadaljnjega zaprl vrata. Prav tako ne obratuje tirna vzpenjača, so sporočili z gradu.

LJUBLJANA - Slovenska škofovska konferenca je vernike pozvala, naj v času koronavirusa za svojo duhovnost skrbijo s prebiranje Božje besede ali brevirja, spremljanjem molitve ali svete maše prek spleta oz. radia ali televizije, s prejemom duhovnega obhajila, z molitvijo za zdravje, s katehezo ali prostovoljstvom.

LJUBLJANA - Predsednik italijansko-slovenskega foruma Jurij Giacomelli se je v pismu članom in prijateljem foruma zavzel za nadaljevanje sodelovanja tako, da ohranimo na najvišji ravni izmenjavo informacij, blaga in ljudi. "Italijansko gospodarstvo deluje. Njegova podjetja spoštujejo naročila in dobave," je zapisal in dodal, da je zelo pomembno ohraniti odprte meje za pretok blaga in umakniti vsako oviro pri prevozu v obe smeri. "Ne obstaja noben znanstveni dokaz, ki bi potrjeval prenos covid-19 prek blaga, še manj pa prek živilskih izdelkov italijanskega izvora," je še dodal.

SVET

DUNAJ/RIM/BUDIMPEŠTA - V Avstriji so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 602 osebah, večinoma na Tirolskem, kjer sta dva kraja že od petka v karanteni. Slednjo so razglasili tudi v kraju Sveta Kri na avstrijskem Koroškem, zato turisti pospešeno zapuščajo območje. Koronavirusna bolezen 19 (covid-19) je doslej v Avstriji terjala eno smrtno žrtev, in sicer na Dunaju, šest okuženih pa je že ozdravelo. V Rimu so se s ciljem preprečevanja srečevanja ljudi na enem mestu odločili, da do 25. marca zaprejo parke in otroška igrišča. Za podoben ukrep se pospešeno odločajo tudi druga italijanska mesta. Madžarski premier Viktor Orban pa je v petek zvečer sporočil, da bodo od ponedeljka zaprte vse šole v državi.

DUNAJ - Avstrijska vlada bo za obvladovanje krize zaradi novega koronavirusa namenila do štiri milijarde evrov, ki jih bodo dodelili za ta namen ustanovljenemu kriznemu skladu. Kot je na novinarski konferenci s socialnimi partnerji dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz, gre za prvi korak. Sredstva bodo med drugim namenili za stabilizacijo zdravstvenih zalog, kamor sodi tudi nakup medicinskih aparatov, oživitev trga delovne sile, med drugim za sofinanciranje krajšega delovnega časa, ohranitev javnega reda ter omilitev izpada dohodkov tako na strani delodajalcev kot delavcev. Avstrijski finančni minister Gernost Blümel je ob tem opozoril, da letošnji proračun ne bo uravnotežen.

RIM - Italija bo zaradi pandemije novega koronavirusa na jesen preložila za to pomlad načrtovane lokalne volitve na ravni dežel in občin. Prvotno bi morale volitve spomladi potekali v Benečiji (Veneto), Liguriji, Toskani, Marki, Kampanji, Apuliji in Dolini Aoste. Poleg tega so predvidene občinske volitve v tisoč občinah, od tega v 15 prestolnicah dežel.

RIM - Novi koronavirus in koronavirusna bolezen 19 (covid-19), ki jo povzroča virus sars-cov-2, v Italiji najbolj prizadene predvsem moške, je razvidno iz najnovejših podatkov italijanskih zdravstvenih oblasti. Med smrtnimi primeri je namreč 75 odstotkov moških. Smrtnost je v Italiji glede na število okužb 5,8-odstotna. Pri moških v Italiji je ta odstotek 7,2 odstotka, pri ženskah 4,1 odstotka. Ob tem so v Italiji ženske, ki so zaradi covida-19 umrle, v povprečju starejše od moških. Povprečna starost pri umrlih Italijankah zaradi novega koronavirusa je tako 84,2 leta, pri Italijanih pa 80,3 leta.

EVROPA - Turčija je s ciljem preprečevanja širjenja novega koronavirusa prepovedala vstop v državo potnikom iz devetih evropskih držav. Na Češkem so že v petek odločili, da bodo s ponedeljkom prepovedali vstop v državo vsem tujcem, svojim državljanom in stalnim prebivalcem pa bo prepovedala pot v tujino. Podobni ukrepi so v veljavi v Severni Makedoniji, kjer so doslej zabeležili dvanajst okužb novega koronavirusa. Od tega je enajst primerov v krajih Debar in Centar Župa na zahodu države. Ta dva kraja so v petek zvečer izolirali od ostalega sveta. O prvih dveh primerih okužbe z novim koronavirusom poročajo s Kosova. V Črni gori bodo od ponedeljka naprej zaprte vse izobraževalne ustanove, čeprav zaenkrat še nimajo potrjene nobene okužbe.

SVET - Na Novi Zelandiji bodo zaradi epidemije novega koronavirusa v nedeljo uvedli obvezno 14-dnevno samoizolacijo za vse ljudi, ki bodo vstopili v državo. Iran je sporočil, da je koronavirusna bolezen 19 zahtevala še 97 smrtnih žrtev, s čimer se je število vseh smrtnih žrtev covida-19 povzpelo na 611. V zadnjih 24 urah so tudi zabeležili 1365 novih okužb, skupno pa je v Iranu z novim koronavirusom po zadnjih podatkih okuženih 12.729 ljudi. Hkrati je okrevalo več kot 4300 ljudi. V Savdski Arabiji so začasno odpovedali vse mednarodne polete. Prve primere okužb so potrdili v Mavretaniji, Ruandi, Namibiji in Esvatiniju. Skupno so doslej primere okužb potrdili v najmanj 20 afriških državah. V Južni Koreji medtem število novih primerov okužb še naprej pada. Novi koronavirus se širi tudi v Latinski Ameriki, zato bo Kolumbija zaprla mejo z Venezuelo in omejila vstop potnikom iz Evrope in Azije. Po svetu so doslej potrdili 143.400 primerov okužbe z novim koronavirusom. Covid-19 je zahteval 5402 smrtna primera v skupno 135 državah in ozemljih.

ŠPORT

BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksander Vučić je sporočil, da je predsednik srbske nogometne zveze (FSS) Slaviša Kokeza pozitiven na novi koronavirus. Kokeza se je okužil v Milanu.

KRANJSKA GORA - Petič v zgodovini se je zgodilo, da v Kranjski Gori niso izpeljali pokala Vitranc, prvič zaradi izbruha nalezljive bolezni. Proga je bila odlično pripravljena in obetalo se je vrhunsko tekmovanje. Generalni sekretar organizacijskega komiteja Srečko Medven pravi, da je odpoved povzročila veliko gospodarsko škodo, zato pričakujejo pomoč države. Stroški zaradi odpovedi naj bi znašali pol milijona evrov.

LOZANA - Športna konvencija SportAccord, ki združuje velike mednarodne športne zveze in šefe olimpijskega gibanja, je zaradi poskusa zajezitve novega koronavirusa dokončno odpovedana, so danes sporočili organizatorji. Športna konferenca bi morala biti od 19. do 24. aprila v Lozani, kjer je tudi sedež Mednarodnega olimpijskega komiteja.

NÜRBURGRING - Velesili svetovnega nogometa, nemška in italijanska reprezentanca, bi morali igrati prijateljsko tekmo 31. marca, a tekme v Nürburgringu zaradi svetovne zdravstvene krize ne bo, je sporočila nemška zveza. Bavarska je zaradi novega koronavirusa prepovedala zbiranje več kot 100 oseb.

LJUBLJANA - Evropsko prvenstvo v karateju za člane, ki bi moralo biti od 25. do 29. marca v Bakuju, je zaradi nevarnosti okužbe z novim koronavirusom prestavljeno, so sporočili organizatorji. Azerbajdžanska vlada je v petek zapovedala prepoved zbiranja v državi, zaradi česar je sredi tekme, po kvalifikacijah, odpovedala tudi gimnastični svetovni pokal.

LOS ANGELES - Gary Bettman, komisar severnoameriške hokejske lige NHL, kjer je v ekipi Los Angeles King kapetan slovenski zvezdnik Anže Kopitar, je dejal, da po njegovih podatkih sicer nihče v ligi ni bil pozitiven na testu novega koronavirusa, vendar je kljub temu vsem članom ekip v pogovoru za spletno stran lige predlagal, da ostanejo v samoizolaciji doma.

BERLIN - Le nekaj ur potem, ko so v Nemčiji prekinili ligaško tekmovanje zaradi koronavirusa vsaj do 2. april, so objavili, da je bil obrambni igralec Paderborna Luca Kilian pozitiven na testu koronavirusa kot prvi igralec bundeslige.

ŽENEVA - Mednarodna nogometna zveza je predlagala prestavitev marčevskih in aprilskih reprezentančnih tekem. Predsednik Fife Gianni Infantino se je pred tem sestal z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom in mu na sedežu WHO v Ženevi zagotovil podporo v boju proti novemu koronavirusu.

mg/mg
© STA, 2020