Navodila zdravstvenih ustanov pred obiskom

Ljubljana, 10. marca - Večina zdravstvenih ustanov je pripravila navodila za obiskovalce in morebitne okužene, nekatere objavljamo v nadaljevanju:

Ljubljana, Univerzitetni klinični center.
Stavba UKC.
Arhiv STA.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

LJUBLJANA

UKC Ljubljana je prepovedal vse obiske hospitaliziranih bolnikov. Vstop v urgentni blok je omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo. V sodelovanju z ZD Ljubljana so na vhodu v urgentni center zagotovili zdravstveno osebje, ki ljudi usmerja. Zaradi posebnega režima je zaprtih več vhodov v stavbe UKC Ljubljana in tako osebje kot obiskovalce usmerjajo na glavne vstopne točke.

Pred infekcijsko kliniko UKC Ljubljana so namestili kontejnerje, v katerih bodo odvzemali brise bolnikom s sumom na okužbo s koronavirusom. Zdravstveni dom Ljubljana je na Metelkovi ulici pred zdravstvenim domom namestil zabojnike za vstopno točko za bolnike iz ljubljanske regij. Vzpostavili so tudi posebno telefonsko številko za osnovne informacije o koronvirusu 01 522 45 40 in 01 522 45 41.

Porodnišnica Ljubljana je prepovedala vse obiske pri nosečnicah, otročnicah in novorojenčkih. Prisotnost partnerja, ki ne kaže znakov respiratorne okužbe, je dovoljena, vendar izključno v času poroda.

Onkološki inštitut Ljubljana je za zagotavljanje varnosti onkoloških bolnikov omejil in nadzoruje dostop v bolnišnico. Vstop je dovoljen le samim bolnikom, brez spremstva.

MARIBOR

UKC Maribor je do nadaljnjega prepovedal obiske na vseh oddelkih in parkiranje znotraj območja UKC. Za vprašanja so na voljo na številki 031 653 929, ki bo dosegljiva vsak dan od 7. do 22. ure.

ZD Adolfa Drolca Maribor je na lokaciji med Mercator centrom Tabor in Cesto proletarskih brigad 21 odprl vstopno točko za obravnavo in odvzem brisov pri bolnikih s sumom na okužbo s koronavirusom. Ta je za Maribora, sosednjih občin in občin s področja Lenarta, Slovenske Bistrice, Ptuja in Ormoža, pri katerih se pojavi sum na okužbo.

V primeru nedosegljivosti osebnega zdravnika, naj lahko pokličejo na 02/22 86 200. V času nedelovanja ambulante družinske medicine lahko pacienti pokličejo ambulanto za splošno nujno medicinsko pomoč na telefonski številki 02/333 18 09

CELJE

Splošna bolnišnica Celje je do preklica prepovedala vse obiske. Vzpostavili so posebno telefonsko številko 03 423 30 79, ki je dosegljiva je 24 ur na dan. Določili so vhod z zadnjega parkirišča. Enotna točka sprejema, v kateri potekajo odvzemi kužnin bolnikom s sumom na okužbo z novim koronavirusom, do nadaljnjega deluje v izolacijski ambulanti urgentnega centra.

JESENICE

Splošna bolnišnica Jesenice je prepovedala obiske na vseh oddelkih bolnišnice. Bolniki, ki so naročeni na pregled in imajo povišano temperaturo, kašelj in oteženo dihanje ali so bili v zadnjih 10 dneh v Italiji ali v krajih zunaj Evrope, kjer je potrjena epidemija koronavirusa, naj ne hodijo v bolnišnico. Pokličejo naj na telefonsko številko 051 668 651.

KOROŠKA

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je do preklica prepovedala obiske na vseh oddelkih. Na oddelku za ginekologijo in porodništvo je obisk dovoljen samo očetu novorojenčka, na oddelku za pediatrijo pa je lahko ob bolnem otroku prisoten le eden od staršev.

Zdravstveni dom Slovenj Gradec odsvetuje osebni obisk ustanove tistim, ki sumijo na okužbo z novim koronavirusom, pokličejo naj 031 393 112.

Na Koroškem svetujejo vsem, ki sumijo okužb, da se po telefonu posvetujejo z osebnim zdravnikom. V kolikor ni na voljo, pa naj pokličejo na splošne telefonske številke - Zdravstveni dom Dravograd (041 342 612), Zdravstveni dom Radlje ob Dravi (02 8770 803), Zdravstveni dom Ravne na Koroškem (02 8705 278), Zdravstveni dom Slovenj Gradec (031 393 112).

NOVA GORICA

Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca Nova Gorica: Prepovedani so obiski na vseh oddelkih. Vsem, ki so bivali ali potovali na območja, kjer je razširjen novi koronavirus, svetujejo, naj ostanejo doma, če zbolijo, in se posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom ali zdravnikom, ki ga trenutno nadomešča. Za nasvet se lahko obrnejo tudi na 05 330 1117.

NOVO MESTO

Splošna bolnišnica Novo mesto je prepovedala vse obiske, zaprti so vsi bolnišnični vhodi razen glavnega, na urgenci je vstop dovoljen le nujnim bolnikom. Obiskovalci s sumom okužbe morajo najprej poklicati ustrezno telefonsko številko, ki je navedena ob vhodu v bolnišnico ali tam pozvoniti na zvonec.

V Splošni bolnišnici Novo mesto so, potem ko se je s koronavirusom okužil zdravnik iz Zdravstvenega doma Metlika, uvedli dodate stroge ukrepe. Pripravili so poseben koridor, po katerem bolnike, ki na vratih pozvonijo, usmerijo na mesto, kjer jim bodo odvzeli bris.

BELA KRAJINA

Zdravstveni dom Metlika je zaprt. Nujno medicinsko pomoč na tem območju bosta izvajala črnomaljski in novomeški zdravstveni dom. Omejili so nenujne reševalne prevoze in posege ter v Metliki opredelili dejavnosti, izvajanje katerih je nujno za prebivalce. Do kdaj bo dejavnost zdravstvenega doma omejena, ne morejo predvideti.

POSTOJNA

Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna je do preklica prepovedala obiske. Dovoljeni so le za zdrave partnerje. Več informacij je na voljo na info@bolnisnica-po.si ali po telefonu 05 7000 720.

IZOLA

Zdravstveni dom Izola bolnikw prosi, da omejijo obiske v zdravstvenem domu, zlasti v primeru, ko prebolevajo vročično stanje ali so bili v stiku z obolelimi osebami ali potovali po krajih, kjer je prisotna epidemija. Več informacij bodo dobili na 05 663 5000.
Do preklica so prepovedani obisku v bolnišnici Izola.

VELENJE

Zdravstveni dom Velenje: V primeru povišane telesne temperature in težkega dihanja oziroma suma, da bi lahko bili okuženi s koronavirusom, pred vstopom v zdravstveni dom obvezno pokličite osebnega zdravnika ali dežurno službo 03 8995 445 in počakajte na nadaljnja navodila.

MURSKA SOBOTA

Tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota za omejitev možnosti širjenja okužbe z novim koronavirusom prepovedali obiske vseh bolnikov in poslovne obiske ter uredili vstopne točke za naročene ambulantne obravnave. Vstopna točka za bolnike s sumom na okužbo z novim koronavirusom iz Pomurja je sicer Zdravstveni dom Murska Sobota, v enoti zdravstvenega doma v bolnišnici poleg urgentnega centra v Rakičanu.

Vsi obiski so do preklica prepovedani tudi v bolnišnicah Topolšica, Sežana, Kliniki Golnik in kranjski porodnišnici.

jaz/jaz
© STA, 2020