Pete Buttigieg odstopil od demokratske predsedniške kampanje

New York, 2. marca - Pete Buttigieg je včeraj odstopil od kampanje za osvojitev predsedniške nominacije demokratske stranke, kljub temu da je zmagal na prvi strankarski volilni preizkušnji v Iowi. 38-letni župan mesta South Band v ameriški zvezni državi Indiana naj bi popustil pod pritiski vodstva stranke, da se skrči konkurenca.

ZDA, New York.
Župan South Benda v Indiani Pete Buttigieg je odstopil od kampanje za osvojitev predsedniške nominacije demokratske stranke, kljub temu da je zmagal na prvi strankarski volilni preizkušnji v Iowi.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Odločitev prvega odkrito homoseksualnega kandidata, ki se je resno potegoval za predsedniški položaj, da odstopi od tekme, je prišla v soboto, dan potem ko je nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden prepričljivo zmagal na strankarskih volitvah v Južni Karolini.

Bidnova zmaga je povečala pritisk na ostale bolj sredinske kandidate, da se umaknejo in s tem preprečijo pot do nominacije samorazglašenemu socialistu Bernieju Sandersu, za katerega vodstvo stranke meni, da ne bo zmogel premagati Donalda Trumpa.

ms/rp/ms
© STA, 2020