ZZB NOB Slovenije s pobudo za postavitev doprsnega kipa Janezu Stanovniku

Ljubljana, 11. februarja - Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman predlaga, da se v Ljubljani pri grobnici narodnih herojev ali na drugi primerni lokaciji postavi doprsni kip v čast nedavno preminulemu nekdanjemu predsedniku predsedstva Socialistične republike Slovenije in nekdanjemu predsednik ZZB NOB Janezu Stanovniku.

Poljana pri Prevaljah.
Častni predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB (ZZB NOB) Janez Stanovnik na proslavi ob 70. obletnici zadnjih bojev druge svetovne vojne na evropskih tleh.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Ta je v 98. letu starosti umrl 31. januarja letos, na ljubljanskih Žalah pa so ga z vojaškimi častmi pokopali 6. februarja.

Janez Stanovnik je bil eden ključnih Slovencev, ki je sooblikoval slovensko narodnoosvobodilno pot do svobode, zmage in oblikovanja slovenske državne identitete, je v pobudi med drugim zapisal Križman, ki predlaga, da se doprsni kip v čast Stanovniku postavi letos, ko, kot je zapisal, napredne države sveta slavijo prelomno, 75. obletnico osvoboditve izpod nacifašističnega terorja.

vpu/apo
© STA, 2020