Z umetno inteligenco v podporo bolnikom po zdravljenju raka

Maribor, 4. februarja - Mariborska univerzitetni klinični center in univerza sta združila moči v iskanju pametnih rešitev v podporo bolnikom po zdravljenju raka. S partnerji iz tujine sta zagnala mednarodni projekt Persist, v okviru katerega bodo s pomočjo uporabe umetne inteligence oblikovali inovativen koncept spremljanja in podpore takšnim bolnikom.

Maribor, UKC Maribor.
Novinarska konferenca UKC Maribor, na kateri so predstavili mednarodni projekt za iskanje pametnih rešitev v podporo bolnikom po zdravljenju raka - Persist.
Direktor UKC Maribor Vojko Flis, prodekan FERI Boštjan Vlaovič in Karin Bakračevič s filozofske fakultete.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

V pilotni projekt bodo vključili 40 bolnikov, ozdravljenih za rakom dojke in debelega črevesa. Te bodo spremljali s pomočjo pametne ure, prek katere bodo bolniki lahko tudi komunicirali s psihologi. Na podlagi zbranih podatkov bodo izdelali nove modele analiz zdravstvenih podatkov, ki bodo lahko služili za nadaljnjo obravnavo bolnikov po zdravljenju raka.

Onkologi si od tega več kot pet milijonov evrov vrednega projekta obetajo predvsem možnost kakovostnejšega spremljanja bolnikov in posledično lažjo pomoč.

ase/bs
© STA, 2020