Slovenija v pričakovanju evakuacije vojakov iz Iraka

Ljubljana/Erbil, 9. januarja - Poveljstvo sil Slovenske vojske naj bi danes po pričakovanjih obrambnega ministra Karla Erjavca pripravilo načrt za evakuacijo šestih vojakov iz baze v Erbilu, ki je bila včeraj tarča iranskega raketnega napada. Sprva je bil predviden umik z nemškimi kolegi, a je Nemčija zaradi umirjanja položaja v državi umik odpovedala.

Ljubljana, ministrstvo za obrambo.
Minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc sta dala izjavo za medije o odločitvi za evakuacijo pripadnikov Slovenske vojske iz Iraka.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot je pozno sinoči za POP TV pojasnil Erjavec, bo Slovenija kljub temu nadaljevala umik, tudi zato, ker je 1. februarja tako ali tako predvidena rotacija kontingentov.

Erjavec je zatrdil še, da umik vojakov ne pomeni konca sodelovanja Slovenije v misiji Neomajna odločenost v Iraku. O tem bosta danes na skupni seji razpravljala odbora DZ zbora za zunanjo politiko in za obrambo. Slovenija v tej misiji sodeluje od leta 2016, tudi z enim častnikom na poveljstvu operacije v Tampi v ZDA.

ms/moz
© STA, 2020