Eskenova in Walter-Borjans tudi uradno novi vodji nemških socialdemokratov

Berlin, 6. decembra - Nemški socialdemokrati so danes na kongresu v Berlinu z veliko večino potrdili poslanko Saskio Esken in nekdanjega finančnega ministra zvezne dežele Severno-Porenje Vestfalija Norberta Walter-Borjansa za novi vodji stranke. Pred tem sta se vodilna socialdemokrata izrekla za jasen korak v levo.

Nemčija, Berlin.
Nemški socialdemokrati (SPD) so na kongresu v Berlinu z veliko večino potrdili poslanko Saskio Esken in nekdanjega finančnega ministra zvezne dežele Severno-Porenje Vestfalija Norberta Walter-Borjansa za novi vodji stranke.
Foto: dpa/STA

Par je pred tem v uvodnem nagovoru napovedal, da bosta stranko ponovno povedla k levim koreninam. V svoji novi vlogi se bosta zavzemala za manjšanje razlik med revnimi in bogatimi ter okrepila boj proti podnebnim spremembam. Podvomila sta, da je to možno v sodelovanju s krščansko unijo. Kljub temu sta se zavzela, da bodo sprva ostali vladna stranka.

Delegati bodo na kongresu glasovali tudi o nadaljnjih korakih stranke. Glede na predlog bi sprva opravili pogovore z unijo, nato pa bi vodstvo odločilo o prihodnosti vladnega sodelovanja.

set/mlj/set
© STA, 2019