Mariborski raziskovalci razvili pajka za raziskovanje vesolja

Maribor, 4. decembra - Ekipa raziskovalcev z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter podjetja SkyLabs je razvila raziskovalno platformo v obliki pajka, ki se lahko uporablja za raziskovanje človeku nedostopnih terenov. V prvi vrsti ciljajo na njegovo uporabo pri raziskavah v vesolju in v vojaški industriji.

Maribor.
Ekipa raziskovalcev z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) ter podjetja SkyLabs je razvila raziskovalno platformo SARA v obliki pajka, ki se lahko uporablja za raziskovanje človeku nedostopnih terenov.
Foto: Skylabs

SARA je vsestranska, samostojna raziskovalna platforma, ki za premikanje uporablja osem nog. Po ocenah avtorjev je takšna naprava mnogo bolj uporabna kot pa roboti roverji s kolesi ali gosenicami, ki so trenutno v rabi. Kot je za STA pojasnil vodja ekipe Iztok Kramberger, je telo pajka sestavljeno iz 3D natisnjenega ogrodja, njegova velika prednost pa je tudi ta, da deluje avtonomno.

Pajka so prvič javno predstavili novembra na sejmu vesoljskih tehnologij v Bremnu, kjer so po besedah Krambergerja poželi veliko zanimanja.

ase/mo
© STA, 2019