Zdrava in lokalno pridelana hrana pomembno vpliva na zdravje

Ljubljana, 15. novembra - Danes obeležujemo dan slovenske hrane, na ta dan otroci tradicionalno zajtrkujejo slovenski zajtrk. Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje kaže, da se veča delež odraslih, ki redno zajtrkujejo. Zmanjšal pa se je delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače. Kljub temu se v Sloveniji v povprečju še vedno vsak drugi odrasli prehranjuje pretežno nezdravo.

Ljubljana.
Tradicionalni slovenski zajtrk.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Tudi na ministrstvu za zdravje opozarjajo na pomen zajtrka, ki da energijo ob začetku dneva. Minister za zdravje Aleš Šabeder je obiskal ljubljansko pediatrično kliniko. Poudaril je, da je zdrava hrana pomemben del terapije za bolne otroke.

Strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn pa je dejal, da je jutro najlepši del dneva in zajtrk je najpomembnejši obrok v dnevu.

dpr/mo/apo
© STA, 2019