Slovenci lani pojedli več sadja

Ljubljana, 13. novembra - V prehrani Slovencev še vedno prednjačijo žita, zelenjava in meso. Poraba teh je bila lani na približno enaki ravni kot leta 2017, se pa je opazneje povečala potrošnja svežega sadja. Če je prebivalec Slovenije leta 2017 v povprečju pojedel 72 kilogramov svežega sadja, ga je lani 88 kilogramov.

Ljubljana.
Borovnice in maline.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Prebivalec Slovenije je lani poleg tega povprečno porabil 123 kilogramov žit oz. dva kilograma več kot leta 2017, 111 kilogramov zelenjave oz. tri kilograme manj in 93 kilogramov mesa, kar je enako kot leto prej.

Poleg tega je porabil tudi 67 kilogramov krompirja in 11 kilogramov jajc, kar je po kilogram manj, ter pet kilogramov riža in kilogram medu, kar je približno enako kot v 2017.

Stopnja samooskrbe z zelenjavo je bila 41-odstotna, s sadjem 47-odstotna, krompirjem 49-odstotna, žiti 69-odstotna, mesom 81- odstotna in z jajci 96-odstotna.

kk/bdo
© STA, 2019