Nove žrtve protestov v Iraku, kjer se stopnjuje represija

Bagdad, 11. novembra - V Iraku so se minuli konec tedna nadaljevali protesti, med katerimi je bilo ubitih 15 ljudi, od tega trije včeraj. Več deset je bilo tudi ranjenih v posredovanju varnostnih sil, ki naj bi po strnitvi vrst političnih sil, ki so stopile v bran vladi, stopnjevale svoje dejavnosti za ustavitev protestov. Amnesty International svari, da se ti spreminjajo v prelivanje krvi.

Irak, Bagdad.
V Iraku potekajo največji protivladni protesti doslej, na katerih protestirajo proti korupciji oblasti ter zahtevajo odstop vlade in razpustitev parlamenta.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Misija ZN v Iraku je posvarila, da v državi vse bolj vlada ozračje strahu, in priporočila niz korakov za končanje krize. Med drugim poziva k največji možni zadržanosti, vključno z neuporabo pravih nabojev. Predlaga še uveljavitev volilne in ustavne reforme in uveljavitev zakonodaje za preprečevanje korupcije.

Tudi Bela hiša je v izjavi pozvala iraško vlado, naj ustavi nasilje nad protestniki in izpolni obljubo o sprejetju volilne zakonodaje in izvedbi predčasnih volitev.

spo/ms/spo
© STA, 2019