Janez Bogataj v knjigi zbral Valvasorjeve zapise o prehranjevanju v 17. stoletju

Ljubljana, 8. novembra - Založba Hart je izdala knjigo Z Valvasorjem za mizo - Prehranska kultura na Kranjskem v 2. polovici 17. stoletja etnologa Janeza Bogataja. V njej so zbrane vsebine, ki se navezujejo na načine prehranjevanja, jedi in pijače v obravnavanem obdobju na Kranjskem, ki jih je Bogataj izdvojil iz Valvasorjevega monumentalnega dela Slava vojvodine Kranjske.

Ljubljana.
Etnolog Janez Bogataj.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Kot je na današnji predstavitvi na ministrstvu za kulturo povedala urednica in založnica knjige Maja Jug Hartman, bralec v knjigi izve, kaj in kako so jedli pri Valvasorjevih, kašne so bile naravne danosti, rodovitnost in gospodarske panoge po gradovih, v mestih, trgih in samostanih, kakšna živila so poznali ter kakšno hrano so jedli vsak dan in ob posebnih priložnostih.

tv/kb
© STA, 2019